
Gyakran előfordul, hogy a dió kemény héja a szemetesbe kerül. Különösen vidéken az otthonasszonyok ismerik a dióhéjból készült tea jótékony hatását, amit leginkább vérhígítóként fogyasztanak. Az orvosok azonban számos más pozitív hatását is felfedezték. A dió héjának antibakteriális, gombaellenes tulajdonságai vannak, serkenti a pajzsmirigy működését, csökkenti a vércukorszintet és vérnyomást, valamint gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is van. A dióhéjból készült tea vért hígít, segíti a gyomor és bélrendszer működését, valamint könnyebbé teszi a máj munkáját. Emellett ajánlott a vizelettartási problémákkal küzdőknek is. A dióhéjból készült tea hatásos a kalciumhiányban szenvedők számára is, mivel így folyamatosan fenntarthatják ezt az fontos ásványi nyomelemet. Naponta legalább fél, vagy egy liter tej ivása javasolt.
Visszerek esetén készítsünk áztatólevet zöld dióból. Egy nagyabb befőttesüveget töltünk meg félbevágott zöld dióhéjjal, majd öntünk rá almaecetet, és hagyjuk 3 hétig állni. Ezután borogassuk naponta a visszerekkel küzdő lábunkat ezzel az áztatólével.
Gyomorfekély ellen készítsünk főzetet 4 szárított dióhéjból. Forrázzuk le a héjakat, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután szűrjük le, majd reggelente éhgyomorra vegyünk be egy teáskanálnyit a főzetből.
Fáradtság, gyenge immunrendszer, gyomorpanaszok esetén készíthetünk szirupot: szükségünk van két marék zöld dióhéjra és egy liter vízre. Nagyon apróra vágjuk a héjakat és főzzük meg a vízben 10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd keverjünk hozzá egy kilogramm cukrot vagy mézet. Töltsük a szirupot egy sötét színű üvegbe. Naponta háromszor, étkezése után egy teáskanálnyit kell belőle fogyasztani.
A dióhéj tea nagyon jó a köhögés ellen. Egy marék héjat tegyünk a forró vízbe. Pár percig főzzük, majd hagyjuk kicsit kihűlni, mielőtt fogyasztanánk, de ne hagyjuk túl forrón. Aki édesíteni szeretné a teát, csak mézet használjon, cukrot ne.
Forrás: filantropikum.com