Ne tartsd meg soha ezeket a háromféle ételmaradékot, azonnal dobd ki!

A rizs felmelegítése

Gyakran előfordul, hogy túl sok rizst főzünk ebédre, és másnap úgy döntünk, hogy újra felmelegítjük és elfogyasztjuk. Azonban fontos tudni, hogy a rizs újramelegítése veszélyes lehet. A rizs tárolása ugyanis ideális környezetet teremt bizonyos baktériumok szaporodásához. Ha a rizst nem tároljuk megfelelően, ezek a baktériumok okozhatnak hányást és hasmenést. Noha a rizs felmelegítése tűnhet megoldásnak, bizonyos baktériumok túlélhetik a magas hőmérsékletet. Ezért fontos, hogy a rizst inkább frissen fogyasszuk az elkészítése után egy órával, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.

Az újramelegített növényi olaj kockázatai

Ha újramelegített növényi olajat használunk az ételünkben, növelhetjük a stroke és akár a rák kockázatát is. Kutatások szerint a többszörösen telítetlen olajok, például a napraforgó-, kukorica- és szójababolaj újramelegítése olyan méreganyagokat szabadíthat fel, amelyek számos egészségügyi problémát okozhatnak. Az egyik ilyen anyag a 4-hidroxi-transz-2-nonron (HNE), amely rákhoz és májbetegségekhez vezethet, valamint összefüggést mutattak ki Huntington-kór, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, stroke és kardiovaszkuláris betegségek kialakulása között. Ezért fontos, hogy óvatosak legyünk az ételkészítés során, és soha ne melegítsük újra a növényi olajat addig, hogy füstöljön.

Az újramelegített zöldségek veszélyei

Sokan tudják, hogy a leveles zöldségeket nem szabad újra felmelegíteni, mert mérgező vegyületeket bocsátanak ki. Azonban ez csak akkor igaz, ha a zöldségeket nem megfelelően tároljuk. A zöldségeket mindig hűtőszekrényben kell tárolni, 4 Celsius fok alatt, és ha hosszabb ideig tartjuk őket, akkor fagyasztóba kell helyezni. Bizonyos zöldségek, mint például a saláta, spenót, cékla és zeller, magas mennyiségű nitrátot tartalmaznak, amelyek ártalmatlanok önmagukban, de szobahőmérsékleten a nitrátok nitritékké válhatnak. A nitritek különösen veszélyesek a kisgyermekek számára, mivel methemoglobinémiát okozhatnak, ami görcsökhöz, fejfájáshoz, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet.

Az alapanyagok helyes tárolása és frissen való fogyasztása tehát nagyon fontos annak érdekében, hogy elkerüljük az emésztési problémákat és az egészségügyi kockázatokat. Ne tartsd meg soha ezeket a háromféle ételmaradékot, inkább dobd ki őket azonnal!