A sárgabarack a nyár egyik legkedveltebb és legfinomabb gyümölcse. Különösen bájos, ha magunk is termesztünk, és érett állapotban szüretelhetjük le a fáról, hogy frissítő harapásokat vágjunk bele.
Nem csupán magában elfogyasztva finom, de beilleszthető süteményekbe, fagylaltokba, turmixokba, zabkásába és számtalan más ételbe is. Különleges ízével és gazdag tápanyag tartalmával gazdagítja az ételeket.
Tekintsük át, hogy miért olyan kiváló a szervezetünk számára, ha rendszeresen fogyasztunk sárgabarackot.
Víztartalom
Akárcsak minden más gyümölcsnek, a sárgabaracknak is kimondottan magas a víztartalma, ami a meleg nyári hónapokban kifejezetten hasznos, mivel ebben az időszakban népszerű a hidratálás. A természetes vizünkkel egyszerre fontos tápanyagokat juttatunk be a szervezetbe.
Rosttartalom
A gyümölcsök különösen egészségesek, mert a rostok vízellátást is biztosítanak, ami tökéletes kombináció a megfelelő bélmotilitás és az egészséges emésztés szempontjából. A rostok szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében. Segítik a jóllakottság elérését és az ideális test súly fenntartását. Fontos, hogy ne csak a levét nyomjuk, hanem az egész gyümölcsöt elfogyasszuk.
Ásványi anyag tartalom
Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, amely hozzájárul a jó szív működéséhez, de megemlítésre méltó a jó kalcium és magnézium tartalma is.
Antioxidáns hatású
Nyomós C-vitamin tartalommal büszkélkedhet, amely egy erőteljes antioxidáns vegyület, ezáltal harcol a sejtek és a teljes szervezet öregedése ellen. Továbbá támogatja az immunrendszert, az erek egészségét és a kollagén termelést.
Béta-karotin tartalom
Jelentős béta-karotin tartalommal büszkélkedhet, amely az A-vitamin előanyaga és egy fontos növényi ágens, amely számos jótékony hatása van a szervezetben. Szintén egy erős antioxidánsról van szó, amely az immunrendszer támogatása mellett a szabadgyökök káros hatásainak semlegesítésével küzd. Emellett késlelteti a mentális hanyatlást is.