Pajzsmirigy problémák 4 meglepő jele a lábakon: amit sokan nem vesznek komolyan

A pajzsmirigy betegségeinek számos tünete lehet, beleértve a menstruációs problémákat, meddőséget, testsúlyproblémákat, hajhullást, emésztési problémákat. Azonban kevesen tudják, hogy a lábak állapota is jelezheti ezeket a problémákat.

Az alábbiakban dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa megosztja, hogy milyen jelekre érdemes figyelni – írja a femina.hu.

A pajzsmirigy problémák különféle tünetei

Az országunkban a pajzsmirigy betegségei gyakoriak, elsősorban azért, mert jódszegény táplálkozásban részesülünk, ami a pajzsmirigyhormonok megfelelő termelődéséhez és működéséhez szükséges anyag. Ezért egyre többen szenvednek autoimmun eredetű Hashimoto pajzsmirigybetegségtől, amely alulműködést okoz, valamint a Graves-Basedow-kór, amely túlműködést okoz.

A megfelelő kezelés alapvető fontossággal bír mind alul-, mind túlműködés esetén. Nemcsak a kellemetlen tünetek miatt, hanem azért is, mert a pajzsmirigy betegségei meddőséget, vetélést és szívproblémákat is okozhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy előfordulhat, hogy az érintett nem tapasztal tüneteket vagy nem tudja, hogy a problémáit a pajzsmirigy okozza.

A pajzsmirigy problémák jelei a lábakon

Száraz, repedezett lábak

Bár számos ok állhat annak a hátterében, hogy valakinek száraz és repedezett a lába, fontos tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködése is okozhatja ezt a problémát. Nemcsak, hogy a lábak szárazzá válhatnak, de könnyen kialakulhat bőrkeményedés és repedezés, különösen a sarkakon. Ennek oka a pajzsmirigy alulműködése miatti dehidratáció.

Hideg lábak

Ha valaki állandóan hideg lábakkal rendelkezik, akkor a keringési problémákra gondolhat. Azonban más okok is állhatnak a háttérben. Gyakori tünet a pajzsmirigy alulműködés, amikor nem csak a lábak hidegek, hanem az érintett nehezebben viseli a hidegebb időt is. Ezért érdemes ellenőrizni a pajzsmirigy állapotát, ha a probléma a melegebb időben is gyakran jelentkezik.

Láb- és ízületi fájdalom

A láb- és ízületi fájdalom az egyik jellemző tünete a pajzsmirigy betegségeknek. A pajzsmirigy hormonokat termel, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét. Ha ez a folyamat nem megfelelő, akkor izom- és ízületi fájdalom jelentkezhet a lábakban. Az autoimmun betegségek gyakran több tünettel együtt fordulnak elő, így ha autoimmun pajzsmirigybetegséggel küzd, elképzelhető, hogy reumás ízületi gyulladás is jelen van, amely lábfájdalommal járhat.

Lábduzzanat

A lábdagadást és ödémát számos dolog okozhatja (vénás keringési zavarok, szívproblémák, magas vérnyomás, vesebetegségek, nyirokkeringési problémák stb.), de fontos tudni, hogy a pajzsmirigy hormontermelési rendellenessége is gyakran a végtagok duzzanatában mutatkozik meg. Ez elsősorban a pajzsmirigy alulműködése miatt lassú anyagcsere eredménye lehet, de utalhat túlzott szorítószindrómára is (amelyet a hormonzavar is okozhat).

A pajzsmirigy problémák diagnosztizálása és kezelése

Ha felmerül a pajzsmirigy betegség gyanúja, a TSH, T4, T3 szintet és az ATPO-t laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni kell, hogy megtudjuk, jelen van-e gyulladás és hogy az zavar autoimmun eredetű-e. Fontos továbbá a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata is, ami segít meghatározni a pajzsmirigy méretét és hogy vannak-e göbök vagy más kóros elváltozások.

Pontos diagnózis után az orvos általában gyógyszeres terápiát javasol, amellyel pótolható a hiányzó hormon és visszafogható a túlzott termelés. Általában ez elegendő, de előfordulhat, hogy műtéti beavatkozásra van szükség, különösen göbök vagy strúma esetén.

Forrás: Femina