HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

A régi idők csodás receptje: Húsos rakott krumpli

A régi idők csodás receptje: Húsos rakott krumpli

A rakott krumpli, vagy ahogy sokan ismerik, az igazi magyar comfort food. Ez az étel nemcsak finom, hanem tele van nosztalgiával és emlékekkel, amelyeket nagymamáink konyhájából hozott elénk. A régi időkben sok háziasszony készítette, és a családok kedvence volt. Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ínycsiklandó ételt az eredeti hagyományos módon.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 500 g darált hús (lehetőleg sertés és marha keveréke)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 tojás
  • 200 g tejföl
  • 100 g reszelt sajt
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 2-3 szál petrezselyem (frissen aprítva a tálaláshoz)

Elkészítés:

1. lépés – A hozzávalók előkészítése

Először is, meg kell főzni a burgonyát. A burgonyákat alaposan megmossuk, lábasba tesszük, és annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. Főzzük 20-25 percig, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Miközben a burgonya hűl, előkészítjük a tölteléket.

2. lépés – A töltelék elkészítése

Egy serpenyőben (lehetőleg vastag aljú) felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Kevés sóval pároljuk üvegesre. Ezután mehet hozzá a darált hús. Közepes lángon pirítjuk a húst, amíg el nem kezd barnulni. Amikor a hús már majdnem kész, hozzátesszük a pirospaprikát, a babérlevelet, és sóval, borssal ízesítjük. A töltelék érdekében 3-4 percig hagyjuk együtt pirulni.

3. lépés – A burgonya szeletelése

Miután a burgonya kihűlt, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteknek azonos vastagságúnak kell lenniük, hogy egyenletesen süljenek.

4. lépés – Rétegezés

Készítsünk elő egy sütőtálat vagy egy tepsit, és kenjük ki egy evőkanál olajjal. Az első réteg a burgonya legyen: helyezzünk egy réteg burgonyaszeletet az aljára. Ezután jöhet a darált húsos töltelék, amiből egyenletesen elosztjuk a burgonyán.

Ezt követően jöhet egy újabb réteg burgonya, majd ismét a hús. Ismételjük meg a rétegezés folyamatát, amíg el nem fogynak az hozzávalók. Az utolsó réteg must legyen burgonya.

5. lépés – A tojás és tejföl keveréke

Az utolsó réteg burgonyára verjük a tojásokat, amelyeket a tejföllel alaposan elkeverünk. Ezt a keveréket egyenletesen öntsük a rakott krumplira, majd a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.

6. lépés – Sütés

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Mikor a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet, betesszük a rakott krumplit, és körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor a sajt szép aranybarna színt kap, a rakott krumpli kész is van.

7. lépés – Tálalás

A kész ételt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel. Tálaláskor szórjunk a tetejére frissen vágott petrezselymet, hogy szép színt és ízt adjunk az ételhez. A rakott krumpli remek választás lehet bármilyen étkezéshez, hiszen nemcsak ízletes, hanem laktató fogás is.

Élvezd a régi idők hagyományos ízeit, és oszd meg szeretteiddel ezt a csodálatos ételt!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: