HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Gulyásleves Nagymamám Titkos Hozzávalóival

A gulyásleves a magyar konyha büszkesége, és nincs is olyan, aki ne ismerné vagy ne szeretné ezt az ízletes, melengető ételt. Ez a recept nagymamám titkos hozzávalóival készült, és a benne lévő szeretet és gondosság már önmagában is tápanyagot ad. A gulyásleves nem csupán egy étel, hanem egy emlék, egy családi hagyomány, amely összeköti a generációkat.

Hozzávalók

  • 1 kg marhahús (legjobb a lábszár vagy a nyak)
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 nagyobb burgonya
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál őrölt paprika (lehetőleg füstölt)
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor (opcionális)
  • 1 evőkanál só
  • bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem a tálaláshoz
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • víz a főzéshez

Elkészítés

  1. Hús előkészítése: A marhahúst alaposan megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymákat finomra aprítjuk. A burgonyát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret meghámozzuk, és kisebb kockákra vagy karikákra vágjuk.

  2. Hagyma párolás: Egy nagy lábosban az étolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett üvegesre pároljuk, ami körülbelül 5-7 percig tart. Fontos, hogy ne égessük meg a hagymát, mert az kellemetlen ízt adhat az ételnek.

  3. Hús hozzáadása: A párolt hagymához hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Magas hőfokon, folyamatosan kevergetve, mindkét oldalát megpirítjuk. Ez az íz kialakulásához elengedhetetlen lépés.

  4. Fűszerezés: Amikor a hús szépen megpirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát és a köménymagot. Az őrölt paprika miatti színeződést és ízélményt azonnal érzékelni fogjuk. Jól keverjük el, hogy a fűszerek mindenhol befedjék a húst.

  5. Zöldségek bevitele: Ezután jöhetnek a sárgarépák és a petrezselyemgyökér. Ezeket is alaposan átkeverjük az összes hozzávalóval. Néhány percig hagyjuk pirulni.

  6. Főzés: Most jöhet a víz! Annyi vizet öntsünk a lábosba, hogy ellepje az összes hozzávalót (kb. 2-3 liter). Ha szeretnénk, hozzáadhatunk egy kis vörösbort is, ami extra ízt ad a levesnek. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd takarékra állítjuk.

  7. Lassú főzés: A gulyásleveset elkészítjük közepes lángon, lefedve, körülbelül 1,5-2 órán át főzzük. A húsnak puhanak kell lennie, a zöldségeknek pedig roppanósnak, de nem teljesen szétesőknek.

  8. Burgonya hozzáadása: Az utolsó 20-30 percben adjuk hozzá a burgonyákat. Ha a burgonya hamar elkezd főni, akkor a leves állaga lesz a legjobb. Ha a burgonya is megfőtt, akkor késznek tekinthetjük a gulyást.

  9. Tálalás: A forró gulyáslevest mélytányérban tálaljuk, friss petrezselyemzölddel megszórva. A gulyás mellett kínálhatunk házi kenyeret vagy friss lángost, így még felejthetetlenebb élmény lesz az étkezés.

�-sszegzés

A nagymama által készített gulyásleves valódi klasszikus, amely sosem megy ki a divatból. Elegáns, de mégis egyszerű, és minden falatja tele van nosztalgiával és szeretettel. Ez az étel nemcsak tápláló, hanem meghitt vacsorák, családi összejövetelek kihagyhatatlan része is. Készítsd el Te is, és tedd szokássá, hogy megosztod a szeretetet és a hagyományt a következő generációkkal!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: