Receptek

Gyümölcskenyér recept: Ínycsiklandó és laktató édesség minden alkalomra!

A gyümölcskenyér egy népszerű és ízletes édesség, amely a legkülönfélébb gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagítható. A kellemesen fűszeres, édes íze miatt sokan kedvelik, és nemcsak különleges alkalmakra, hanem a mindennapokra is remek választás. Függetlenül attól, hogy reggelire, uzsonnára vagy desszertként fogyasztjuk, egy jól elkészített gyümölcskenyér mindig feldobja a napunkat.

Gyümölcskenyér recept

A gyümölcskenyér, más néven gyümölcsös pékáru, már évszázadok óta népszerű terjedt a világ számos részén. Az első feljegyzések a gyümölcsöt és a kenyeret kombináló édességekről az ókori Róma idejére nyúlnak vissza, de a modern gyümölcskenyér formáját a 19. században nyerte el, amikor is a szárított gyümölcsök és a fűszerek egyre elterjedtebbé váltak a konyhákban.

Hozzávalók a Gyümölcskenyér elkészítéséhez

A gyümölcskenyér készítéséhez alapvetően a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 400 g liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű)
  • 150 g cukor
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 2 tojás
  • 10 g sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 200 g szárított gyümölcs (mazsola, aszalt sárgabarack, aszalt szilva)
  • 100 g dió vagy mandula (opcionális)
  • Csipet só

Alternatívák:

  • A tej helyettesíthető növényi tejjel (pl. mandula vagy szójatej).
  • A cukor helyett édesítőszerek is használhatók.
  • A szárított gyümölcsök variálhatók: használhatunk datolyát, aszalt almát vagy akár friss gyümölcsöket is.

Így készül a Gyümölcskenyér

  1. Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljük ki egy őzgerincformát sütőpapírral.

  2. Szárított gyümölcsök előkészítése: Ha aszalt gyümölcsöket használunk, vágjuk kisebb darabokra, majd áztassuk be őket egy pohár meleg vízbe 10-15 percre. Ez segít, hogy a kenyérben puhábbak és ízletesebbek legyenek.

  3. Tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, fűszereket és sót. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat.

  4. Kombinálás: A száraz hozzávalókhoz fokozatosan adjuk hozzá a nedves keveréket, és jól keverjük össze. Végül keverjük bele a szárított gyümölcsöket és a diót, ha használunk.

  5. Sütés: Az elkészült tésztát öntsük az előkészített formába, majd süssük 50-60 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül és a tűpróba is pozitív (beledugott tűre nem ragad tészta).

  6. Hűtés: Hagyd a formában 10 percig hűlni, majd fordítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

Tippek és variációk

  • Fűszerezés: Bátran variálhatjuk a fűszereket. A gyömbér, a szegfűszeg vagy a vanília is kiváló választás lehet, ha éppen különleges ízélményre vágyunk.
  • Egészséges verzió: Használjunk teljes kiőrlésű lisztet és csökkentsük a cukor mennyiségét. A dió helyett magvakat vagy zsidókat is adhatsz az elkészítéshez.
  • Extra íz: Kísérletezzünk citrusfélék héjával, például narancshéjjal vagy citromhéjjal, mely friss ízt kölcsönöz a kenyérnek.

Tálalási javaslatok a Gyümölcskenyér mellé

A gyümölcskenyér kiválóan tálalható önálló édességként, de kiegészíthetjük tejszínhabbal, joghurttal vagy vaníliaszósszal is. Egy kis porcukorral meghintett változata különlegesebb hatást kelt.

Ital párosításához a gyümölcskenyér mellett jól illik egy csésze teaféle vagy ízesített kávé, de egy pohár jó minőségű gyümölcslevet is választhatunk.

Milyen alkalmakra ajánlott a Gyümölcskenyér?

A gyümölcskenyér remek választás lehet reggelire, uzsonnára, de akár vendégváró desszertként is megállja a helyét. Különösen ünnepek, szülinapok vagy baráti összejövetelek alkalmával kedvelt finomság.

Gyakori hibák a Gyümölcskenyér készítésekor

  • Túl sok nedvesség: Ha túl sok tehéntartalmú összetevőt adunk hozzá, a kenyér átnedvesedhet. Ezt elkerülhetjük a szárított gyümölcsök megfelelő előkészítésével.
  • Rúgása: Ha a sütési időt túllépjük, a kenyér kiszáradhat. Használjuk a tűpróbát, hogy elkerüljük ezt a problémát.
  • Helytelen hőmérséklet: A túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet a sütést rontja, így fontos az előmelegítés.

Mennyi ideig tartható el a Gyümölcskenyér?

A gyümölcskenyér szobahőmérsékleten, légmentesen zárva kb. 4-5 napig eltartható. A hűtőben akár 10 napig is eláll. Fagyasztható is, így ha túl sokat készítettünk, érdemes szeletekre vágva lefagyasztani. Fogyasztás előtt mártson őket 10-15 percig szobahőmérsékleten, vagy kicsit melegítse meg a sütőben.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Gyümölcskenyér?

Egy szelet (kb. 70 g) gyümölcskenyér körülbelül 200-250 kalóriát tartalmaz, amely szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalom tekintetében is változóan alakul a felhasznált hozzávalók függvényében. Az aszalt gyümölcsök jelentős vitamin- és ásványianyag-forrást biztosítanak.

A Gyümölcskenyér nemzetközi változatai

A gyümölcskenyér nemcsak Magyarországon népszerű. Más nyelveken „fruitcake” (angol), „panettone” (olasz), „stollen” (német) néven is ismert. Mindegyik változat eltérő fűszerezéssel és elkészítési módszerrel bír, de a közös bennük a gyümölcsök és a tészta kombinációja.

A gyümölcskenyér mindenki számára elérhető édesség, mely a hagyományait megőrzi, de mindig lehet új és izgalmas módokon feldobni!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: