HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi Palacsinta

A Hortobágyi palacsinta egy igazi magyar klasszikus, amely a régi idők ízeit idézi fel. Ezt a finom, húsos töltelékkel készülő palacsintát akár vendégek számára is bátran tálalhatjuk, hiszen az íze és az illata mindenkit elvarázsol. Az ételek, amelyeket nagyszüleink készítettek, mindig különleges helyet foglalnak el szívükben, és a Hortobágyi palacsinta is ezen hagyományok része. Lépjünk be a régi idők konyhájába, és készítsük el együtt ezt az ízletes fogást!

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 3 tojás
  • 600 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 400 g darált hússal (sertés vagy marha)
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 piros paprika
  • 1 teáskanál paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 2 evőkanál étolaj

A tálaláshoz:

  • Tejföl
  • Reszelt sajt

Elkészítési Útmutató:

1. A palacsinta tésztája:

Először készítsük el a palacsintatésztát. Egy nagyobb tálba öntsük a lisztet, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sót és a cukrot. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Végül a tésztához adjuk az olajat is. Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 30 percig, hogy az összes hozzávaló jól összeérjen.

2. A töltelék elkészítése:

Közben készítsük el a húsos tölteléket. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben hevítsünk közepes lángon egy evőkanál étolajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pár percig hagyjuk pirulni, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Ezután adjuk hozzá a darált húst, és folyamatosan kevergetve pirítsuk, amíg a hús teljesen meg nem sül. A vörös paprikát és a paradicsomot is apróra vágjuk, majd a húsos keverékhez adjuk. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, majd főzzük még 5-7 percig, amíg a zöldségek meg-puhulnak. Ha kész van, levehetjük a tűzről, és hagyjuk hűlni.

3. A palacsinta sütése:

Most jöhet a palacsinták sütése. Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és olajjal kenjük ki. �-ntsünk a palacsintatésztából a serpenyőbe, és süssük aranybarnára mindkét oldalát. Ismételjük meg addig, amíg a tészta el nem fogy. Kb. 8-10 palacsintát készítünk majd.

4. A töltés és a sütés:

Miután a palacsinták kisütöttek, mindegyikbe tegyünk a húsos töltelékből, és tekerjük fel őket. Helyezzük a töltött palacsintákat egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét gazdagon öntsük le tejföllel és szórjuk meg reszelt sajttal.

5. Az utolsó simítások:

Előmelegített sütőben (180 °C) süssük a palacsintákat körülbelül 20-25 percig, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarna színű lesz.

Tálalás:

Melegen tálaljuk, extra tejföllel a tetején, esetleg friss zöldfűszerekkel díszítve. Ez az étel tökéletes főétel lehet, és remekül illik hozzá egy friss saláta is.

Kellemes étkezést kívánunk, és élvezzük a régi idők ízeit egy igazi magyar fogás társaságában!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: