HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Ínycsiklandó Töltött Káposzta: Recept Nagymama Konyhájából

Ínycsiklandó Töltött Káposzta: Recept Nagymama Konyhájából

A töltött káposzta Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb hagyományos étele. Ezt az ízletes, laktató fogást nagymamánk mindig a legjobb alapanyagokból készítette, szeretettel és türelemmel. A töltött káposzta nem csupán ízletes, de a családi összejövetelek elengedhetetlen része is, ahol minden falat emlékekkel teli. Kövesd a receptet, és ismerd meg, hogyan varázsolhatsz otthon ilyen finomságokat!

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéshús (vagy marha, vagy vegyes)
  • 200 g rizs
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál paprikapor
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 liter paradicsomlé
  • 2 babérlevél
  • Füstölt szalonna vagy kolbász (opcionális)

Az elkészítés menete:

1. A káposzta előkészítése:

Először is, a savanyú káposztát óvatosan válasszuk le a fejéről, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rendellenes levelek. A káposzta leveleit egyenként el kell távolítani, hogy könnyebben tudjuk megtölteni őket. Ha a levelek vastagnak tűnnek, egy-egy lapot forrázzunk le forró vízben, hogy megpuhuljanak, és könnyebben lehessen velük dolgozni.

2. A töltelék elkészítése:

Egy közepes lábosban forrósítsunk olajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Miután illatos lett, keverjük hozzá a darált húst, a rizst, 1 tojást, és az ízesítőket: paprikaport, sót, borsot. A töltelékhez adhatunk apróra vágott füstölt szalonnát vagy kolbászt is, hogy gazdagabb ízt kapjon. Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, majd hagyjuk néhány percig pihenni.

3. A káposzta töltése:

A káposztalevelek közepére helyezzünk egy evőkanál tölteléket. Hajtogassuk be a levelek szélét, és tekerjük fel, mint egy kis hengert. A töltött káposztákat egy mély edénybe helyezzük, lehetőleg szorosan egymás mellé.

4. Az öntet elkészítése:

A paradicsomlevet ízesítjük sóval, borssal, és adjunk hozzá néhány babérlevelet is. �-ntsük rá a töltött káposztákra, és ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet, hogy a káposzta le ne égjen. Ha füstölt húst is használunk, azt is a káposzta tetejére helyezzük.

5. Főzés:

A töltött káposztákat lefedve, közepes hőfokon főzzük körülbelül 1,5-2 órán át. A főzés utolsó fél órájában vegyük le a fedőt, hogy a levek valamelyest besűrűsödjenek, és az ízek jobban összeérjenek.

6. Tálalás:

Amikor elkészült, hagyjuk állni néhány percig. Tálaljuk friss, puha kenyérrel, és ízlés szerint tejfölt is kínáljunk hozzá. A töltött káposzta a következő napokban még finomabb, ahogy az ízek összeérnek.

Egy jó adag töltött káposzta nemcsak hogy jól lakik vele az egész család, de minden falatja egy kicsit nosztalgia is – egy igazi nagymama konyhájából származó ízélmény! Bon appétit!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: