HírekReceptek

Nagymama krumplis pogácsa recept – Finom és puha falatok, amiket mindenki imád

A krumplis pogácsa a magyar konyha egyik klasszikusa, amely generációk óta sok család asztalát díszíti. A nagymamák titkos receptjeivel készített pogácsák különleges íze és puhasága boldogságot hozhat a legszürkébb napokba is. Akár a hétvégi vendégvárásra, akár egy egyszerű vacsorára készítjük, biztosan nagy népszerűségnek örvend majd.

Nagymama krumplis pogácsa recept

A krumplis pogácsa receptje viszonylag egyszerű, mégis megannyi variációt kínál. Az alapvető hozzávalók között megtalálható a főtt burgonya, liszt, tejföl és zsiradék. Különböző fűszerekkel és extras hozzávalókkal egyedi ízeket varázsolhatunk.

Hozzávalók a Nagymama krumplis pogácsa elkészítéséhez

  • Főtt krumpli: 500 g (kb. 3 közepes méretű)
  • Liszt: 300 g + a nyújtáshoz
  • Tejföl: 200 g
  • Zsír vagy vaj: 100 g
  • Tojás: 1 db (a tésztához) + 1 db a kenéshez
  • : 1 kk
  • Sütőpor: 1 csapott kk

Alternatívák: Gluténmentes liszt vagy növényi zsiradék használata, ha valaki érzékeny a gluténra vagy vegán étrendet követ.

Így készül a Nagymama krumplis pogácsa

  1. Krumpli előkészítése: A krumplit hámozzuk meg, majd főzzük meg sós vízben, amíg teljesen megpuhul. Azután szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

  2. Pürésítés: A kihűlt krumplit törjük pürévé, majd adjuk hozzá a tejfölt, a zsírt és a tojást. Jól keverjük el, amíg egy homogén masszát kapunk.

  3. Liszt hozzáadása: Egy tálban a lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd fokozatosan adjuk a krumplis masszához. Kézzel gyúrjuk össze, amíg puha, de nem ragacsos tésztát kapunk.

  4. Pihentetés: A tésztát fóliába csomagolva pihentessük legalább 30 percig a hűtőben.

  5. Nyújtás és formázás: A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagságúra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a formákat.

  6. Sütés: A kivágott pogácsákat egy tepsire helyezzük, amelyet sütőpapírral béleltünk ki. A tetejüket a felvert tojással kenjük meg, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Hibalehetőségek

  • Ha a tészta túl ragacsos: Esetleg adjunk hozzá még egy kis lisztet.
  • Ha a pogácsák nem kelnek meg a sütőben: A sütőpor frissességét mindig ellenőrizzük!

Tippek és variációk

  • Fűszerezés: A tésztához adhatunk egy teáskanál fűszerpaprikát vagy 1-2 gerezd tört fokhagymát az extra ízért.
  • Töltelék: Készíthetünk sós vagy édes tölteléket is, például sajtot, sonkát, gombát, vagy édes túrós változatot.
  • Zöldséges verzió: A krumpli felét helyettesíthetjük sárgarépával vagy céklával, ezzel színesebbé és táplálóbbá téve a pogácsát.

Tálalási javaslatok a Nagymama krumplis pogácsa mellé

A krumplis pogácsa önállóan is finom, de jól passzol hozzá egy friss saláta, joghurtos öntet, vagy akár egy kis fűszeres túró is. Italként ajánlhatunk mellé üdítőt, házi limonádét, vagy a klasszikus sört.

Milyen alkalmakra ajánlott a Nagymama krumplis pogácsa?

A krumplis pogácsa ideális étel lesz családi összejöveteleken, születésnapokon, vagy akár csak egy keddi estén, amikor valami finomat szeretnénk enni. Tökéletes vendégváró falat, és a gyerekek is kedvelik.

Gyakori hibák a Nagymama krumplis pogácsa készítésekor

  • Túl kemény tészta: Ez gyakran a liszt mennyisége miatt történik. Mindig fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő állagot kapjunk.
  • Megszáradt pogácsák: Ha a tésztát túl sokáig sütjük, a pogácsák kiszáradhatnak. Figyeljünk a sütési időre!

Mennyi ideig tartható el a Nagymama krumplis pogácsa?

A kész pogácsák légmentes tárolóedényben szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőben pedig akár egy hétig is eltarthatók. Fagyasztani is lehet őket: a megsült pogácsákat csomagoljuk fóliába, és akár 3 hónapig is eltehetjük. Sütés után egyszerűen hagyjuk őket kihűlni, majd a fagyasztóba tehetjük.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Nagymama krumplis pogácsa?

Egy normál méretű pogácsa körülbelül 150-200 kalóriát tartalmaz. A pontos kalóriatartalom függ attól, hogy milyen zsiradékot és fűszereket használtunk. Átlagosan a tápanyagok a következőképpen alakulnak:

  • Fehérjék: 4-5 g
  • Zsírok: 8-10 g
  • Szénhidrátok: 20-25 g

A Nagymama krumplis pogácsa nemzetközi változatai

Európában több variációs formájához hasonló krumplis pogácsa található. Olaszországban a "gnocchi" népszerű, míg Németországban a "Kartoffelbrötchen"-t ismerhetjük. A főbb különbségek az elkészítési módokban és a hozzávalókban rejlenek, de a krumpli mindkét verzióban központi szerepet játszik.

Érdekességek a Nagymama krumplis pogácsa kapcsán

A krumplis pogácsa története egészen a 19. századig nyúlik vissza. Azóta számos családi recept született, és sokan a nagymamájuk készítésére esküsznek, ami a régi hagyományokat újraéleszti. A pogácsa bármilyen alkalomra jó választás, és sokan emlékekként őrzik a nagymama sütőjében áradó illatokat.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: