Receptek

Spenótos tészta recept: Ízletes és egészséges étkezés gyorsan

A spenótos tészta egy könnyű és ízletes étel, mely különleges zöld színével és tápláló alapanyagaival hódít. Az olasz konyhából eredő recept számos variációban elkészíthető, így a hétköznapi étkezésekhez és ünnepi fogásokhoz egyaránt ideális. A spenót nemcsak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így garantáltan jót tesz az egészségünknek.

Spenótos tészta recept

A spenótos tészta alapját a friss vagy fagyasztott spenót, a tészta és néhány egyszerű hozzávaló alkotja. Az elkészítése viszonylag gyors, és lehetővé teszi a személyre szabást is, tehát remek választás a családi vacsorákra vagy a baráti összejövetelekre.

Hozzávalók a Spenótos tészta elkészítéséhez

  • 300 g friss spenót (vagy 200 g fagyasztott spenót)
  • 250 g durum tészta (pl. penne vagy farfalle)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 ml tejszín
  • 100 g parmezán sajt (reszelt)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom vagy petrezselyem díszítéshez

Alternatívák: gluténmentes tésztát is használhatunk, és a tejszínt rizstejszínre is helyettesíthetjük laktózérzékeny fogyasztók számára.

Így készül a Spenótos tészta

  1. A tészta megfőzése: Forraljunk fel egy nagy lábas sós vizet, majd adjuk hozzá a tésztát. Főzzük a csomagoláson található utasítás szerint, amíg al dente nem lesz. Közben egy merőkanál főzőlevet tartsunk meg, mielőtt leöntjük a tésztát.

  2. A spenót elkészítése: Ha friss spenótot használunk, alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot. Pirítsuk, amíg a spenót össze nem esik.

  3. A krémes szósz készítése: Amikor a spenót már megpárolódott, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük össze. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha sűrűnek találjuk a szószt, egy keveset tegyünk hozzá a megőrzött főzővízből.

  4. A tészta összekeverése: A kész tésztát keverjük össze a spenótos szósszal, és alaposan forgassuk át, hogy minden tészta egyenletesen bevonódjon. Amennyiben szükséges, még ízesíthetjük ízlés szerint.

  5. Tálalás: Friss bazsalikomos vagy petrezselymes díszítéssel kínáljuk az ételt.

Tippek és variációk

  • Fűszerezés: A receptet még különlegesebbé tehetjük egy csipet szerecsendióval vagy chili pehellyel.
  • Alternatív fehérjeforrás: A spenótos tésztához kínálhatunk sült csirkemellcsíkokat vagy szeletelt tofut vegetáriánus változatban.
  • Szárazsajt: Ha laktózmentes verziót szeretnénk, használjunk laktózmentes tejszínt és sajtot.

Tálalási javaslatok a Spenótos tészta mellé

A spenótos tészta jól illik egy könnyű salátához, például rukkolával és koktélparadicsommal. Italok közül egy üde fehérbor, mint például Sauvignon Blanc, vagy egy frissítő limonádé kellemes kísérője lehet.

Milyen alkalmakra ajánlott a Spenótos tészta?

A spenótos tészta remek választás lehet hétköznapi vacsorákra, hiszen gyorsan elkészíthető. Ugyanakkor vendégváró ételként is megállja a helyét, vagy akár ünnepi étkezések során is különleges fogásként léphet színre.

Gyakori hibák a Spenótos tészta készítésekor

  • Nedves spenót: Fagyasztott spenót esetén ügyeljünk arra, hogy jól kiolvasztott állapotban használjuk fel, hogy ne legyen vizes az étel.
  • Túl főtt tészta: Ne főzzük túl a tésztát, mivel a spenótos szósz sűrűsödik, és a tészta tovább puhul az összekeverés során.

Mennyi ideig tartható el a Spenótos tészta?

A spenótos tészta hűtőben 2-3 napig tárolható. Fagyasztható is, ám ajánlott előre adagolni, mivel a szósz fagyasztása során a textúrája megváltozhat. Az ételt újramelegíteni érdemes serpenyőben hozzátéve egy kevés vizet, hogy visszanyerjük krémes állagát.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Spenótos tészta?

Egy adag spenótos tészta körülbelül 400-500 kalóriát tartalmaz, ami a használt tészta és a tejszín mennyiségétől függ. Az étel jó forrása a fehérjének (a parmezán és a spenót miatt) és a vitaminoknak (A-, C-vitamin a spenótban).

A Spenótos tészta nemzetközi változatai

Olaszországban a spenóttal készült tészta sokféle variációban népszerű, mint például a „pasta alla pesto” spenót pesto szósszal. A francia konyhában is elterjedt, ahol hagyományosan friss sajtokkal tálalják.

A spenótos tészta recept változatos, gyorsan elkészíthető és tápláló étel, amely számos fogást felülmúl. Akár hétköznapi étkezésekkor, akár ünnepi alkalmakra készítjük, mindenki kedvence lehet!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: