BIKUCI.HU - VICC OLDAL + FACEBOOK OLDAL ELADÓ!; Érdeklődni a [email protected] e-mail címen!

Rezsicsökkentés: itthon már be se kötik a gázt az új lakásokba

news image

A rezsicsökkentés változásának bejelentése után minden korábbinál nagyobb lett az igény az energiahatékony otthonokra. Mint ismert, a magyar kormány augusztustól energia-veszélyhelyzeti intézkedéseket vezetett be. Ezeknek része, hogy már nem a teljes áram- és gázfogyasztás lesz rezsicsökkentett, hanem az átlagfogyasztás szintje, ami fölött már a piaci árat kell megfizetni. 

A lakásvásárlásoknál ezért megváltoztak a prioritások: megnőtt az igény a kis rezsijű, energiatakarékos otthonokra.

energiahatékony lakás
A rezsicsökkentés marad, de megnőtt a kereslet az energiatakarékos lakásokra  Fotó: Facebook

Tömösváry Zsigmond, a budapesti, Haller utca 11. szám alatt zajló zöld ingatlanfejlesztés értékesítési vezetője elmondta, azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. Ezeknek az ingatlanoknak a maximális energiafogyasztása 100 KWh/m²/a lehet, azaz egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy az átlagfogyasztás fölé mennek a lakók. 

A szigorítás utáni hetekben egyértelművé vált, hogy az emberek spórolni szeretnének a rezsin, ezért a lokáció és a szobaelosztás mellett már az energiahatékonyság is kiemelt szempont a vásárláskor – árulta el a szakember. 

– Budapest megújuló negyedében, a Haller utcai zöld projekt során már a tervezéskor ügyeltünk arra, hogy minimális legyen a tulajdonosok rezsije. A koncepciónk iránt júliusban túlzás nélkül kilőtt a kereslet. 

geotermikus energia
Káros kibocsátás nélküli geotermikus központokat építenek  Fotó: Facebook

A geotermikus energia olcsó, kényelmes és környezetkímélő

Az új projekt vezetője azt is elmondta: a geotermikus energiának köszönhetően a lehető legalacsonyabb rezsiköltség mellett biztosak lehetnek abban, hogy környezetbarát energiával fűtenek. A gáz egyáltalán nincs és nem is lesz bevezetve az épületbe, a fűtésrendszer pedig a plafonokon fut majd végig, a radiátorok hiánya pedig könnyíti a lakások berendezését. A hőszivattyúk a földből és a levegőből kinyert hőenergiát alakítják át meleg vízzé, amivel a fűtés is biztosítottá válik. Így nincsen semmilyen károsanyag-kibocsátása az innovatív technológiának, hiszen nem kerül ki az épületből semmi, ami káros lehet. 

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság leginkább a hatékony energiafelhasználást jelenti: minőségi építőanyagokat, jó szigetelést, jól záródó ablakokat, továbbá a nap, a szél, a víz, a föld energia felhasználását a lakótérben. Rendületlenül tart a napelemes rendszerek fejlesztése, így a piacon egyre modernebb, hatékonyabb és tartósabb eszközök válnak elérhetővé. Így a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos fűtés, amely egy napelemes rendszerrel kiegészítve költséghatékonyan kiválthatja a hagyományos földgázt használó berendezéseket. Az elektromos fűtésnek a környezettudatosság mellett rengeteg előnye van. Többek között elektroszmog mentes, alacsony a fenntartási költsége és zajtalan a működése, nem beszélve arról, hogy a modern fűtési megoldások dizájn és helytakarékosság szempontjából is az élen járnak. 

Zöld lakáshitel

Az észszerűbb energiafelhasználású otthonok kialakításában segít a piacon augusztus elejétől elsőként elérhető új, saját, zöld lakáshitel termékcsalád, amit K&H bank dobott piacra. Alapvető célja az, hogy az adott ingatla

Olvasd tovább a cikket