Szijjártó Péter figyelmeztetése a III. világháború veszélyeire

A hazai politikusok között meghatározó szereppel bíró Szijjártó Péter, Külgazdasági és Külügyminiszter, figyelmeztetett a III. világháború kockázataira a közelmúltban tartott előadásában a Hongkongi Városi Egyetemen (CityU). A miniszter kijelentette, hogy az Európai Unió jelenleg nehéz gazdasági és biztonsági helyzetben van, amely az elmúlt évek legnagyobb kihívásait jelenti számára. Továbbá, a közösség jövője kapcsán folyik vita arról, hogy az EU egy egységes föderációvá alakuljon-e vagy továbbra is szuverén tagállamok tömörülésén alapulva működjön.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarországon egy jobboldali, konzervatív, hazafias és kereszténydemokrata kormány van, amely határozottan ellenáll az nemzetközi liberális erőknek. Emiatt politikailag és gazdaságilag is súlyos támadások érik az európai és transzatlanti politikai színtéren. Azonban a magyar kormánynak az elmúlt években elért kétharmados választási győzelme erős felhatalmazást adott, és ez a stabilitás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország megállja a helyét ezekben a támadásokban.

A miniszter említést tett a bonyolult geopolitikai helyzetről is, hangsúlyozva, hogy a legfontosabb feladat a fizikai és gazdasági biztonság garantálása az országnak. Ez a nemzetközi nyomás közepette nem könnyű, de eddig sikerült elérni ezt a célt.

Szijjártó Péter nagy eredményeként említette, hogy Magyarországnak sikerült kimaradnia a konfliktusból és megőriznie a békeállapotot, még a háborús pszichózis idején is. Szerinte a nemzetközi közösség fő feladata az emberéletek megmentése kellene, hogy legyen, és ezért a fegyverszünet és a béketárgyalások előmozdítása az egyetlen morálisan elfogadható álláspont.

A miniszter külön kiemelte, hogy Magyarországon súlyosan érezhetőek a negatív hatások és az eszkaláció lehetősége sem lenne messze, hiszen ez a konfliktus közvetlen szomszédságunkban zajlik. Ezért a magyar kormány továbbra is a békepárti politika mellett áll ki. Szavai szerint a III. világháború kitörésének kockázata még soha nem volt ilyen nagy.

Az energia- és élelmiszerellátás kihívásainak, valamint az árak drasztikus emelkedésének globális következményeit is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy ezeket az árakat egész Európa és részben az egész világ fizeti, miközben senki sem felelős érte.

Továbbá, Szijjártó Péter beszélt az Ukrajnával kialakult konfliktusról is. Szerinte Ukrajna saját magáért harcol, nem Magyarországér, ezért az ország elutasítja azt az álláspontot, hogy részt kellene vennie a konfliktusban, mert Ukrajna az érdekében harcol. Így csak közelebb kerülnénk a III. világháborúhoz. Az egyedül elfogadható megközelítés az, hogy az emberéletek megmentése legyen a cél.

A békeegyezség feltételeinek még nem adottak lenniük téves álláspontját is cáfolta a miniszter. Szerinte a béke esélye ma jobb, mint tegnap volt, és rosszabb, mint holnap lesz. Minél hosszabb ideig tart ez a háború, annál nehezebb lesz fenntartható, hosszú távú megállapodásra jutni – tette hozzá.

Szijjártó Péter komoly veszélynek minősítette a világ újbóli blokkosodását, amely mindenki számára veszteséggel járna. Figyelmeztetett a kockázatmentesítésre, azaz az európai és kínai gazdaság szétválasztására, mint a valódi kockázatra.

Automatikusan az autóipar adja az európai gazdaság alapját, amely már döntéseket hozott az elektromos átállásról és több száz milliárd eurós beruházások indultak el. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jövőben szükség lesz az akkumulátorokra is, amelyeket jelenleg szinte csak a Kelet gyárt. Ezért fontos jó kapcsolatokat fenntartani a keleti és nyugati országokkal is, amit a kölcsönös tiszteleten alapuló, az külső beavatkozásokat elutasító magyar külpolitika lehetővé tett. Ennek eredményeként Magyarország fontos találkozási ponttá vált az autóipari vállalatok számára, amely a hosszú távú gazdasági növekedést garantálja – vázolta a miniszter.

Végül elismeréseit fejezte ki a 2010-ben meghirdetett keleti nyitás sikerével kapcsolatban, amelynek eredményeként Magyarország a közép-európai régióban Kína legfontosabb beruházási célpontja lett.