Szlávik János – Nagy gond van, a covid koronavírus terjedése Magyarországon megállíthatatlanul nő

A koronavírus örökítőanyagának mennyisége 17 magyarországi helyen növekedést mutatott, míg öt településen csak mérsékelt szintű.

Ezzel kapcsolatban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa szerepelt a Hír TV Napi Aktuális című műsorában. Szlávik János a Hír TV péntek esti adásában elárulta, hogy az omikron vírusvariáns már augusztus óta jelen van Magyarországon is. Az EG.5, más néven Eris vírusváltozat elképesztő ütemben terjed. Azonban úgy tűnik, hogy tünetei hasonlóak a hagyományos influenza tüneteihez. A szakértő a torokfájást, lázat, hőemelkedést, orrfolyást, ízületi és izomfájdalmat sorolta a tünetek közé, ugyanakkor hozzátette:

Az Eris vírusvariánsnak látszólag nincsenek komolyabb vagy súlyosabb betegséget okozó tünetei, annak ellenére, hogy terjedése rendkívül gyors.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy bár az Eris variáns nem veszélyesebb, azért figyelmet kell fordítani rá, mivel a koronavírus terjedése és viselkedése nehezen előrejelezhető. Továbbá elmondta, hogy jelen van egy másik variáns, a pirola Magyarországon, de ez sem tekinthető veszélyesnek. A főorvos kiemelte, hogy folyamatosan figyelik a vírusváltozatokat és azok terjedését, és szükség esetén intézkedéseket foganatosítanak a járvány terjedésének megállítása érdekében.

Szlávik János szerint jelenleg nincs szükség az egészséges, fiatal korosztály oltására. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem valószínű, hogy visszatérünk a 2020-as időszakhoz, azaz az iskolabezárásokhoz és a teljes lezárásokhoz. A járvány további alakulása azonban nehezen előrejelezhető, és a szakértők folyamatosan figyelik a helyzetet.

Meg kell jegyezni, hogy a koronavírus-járvány számos területen negatív hatással volt az oktatásra, és a tanulási hátrányok kezelése és pótlása nagy kihívást jelenthet a jövőben. Az oktatási rendszereknek és intézményeknek hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy kielégítsék a diákok tanulási szükségleteit és segítséget nyújtsanak a veszteségek pótlásában.