Új korszak kezdődik: Magyarország ismét küld embert a világűrbe!

A szerződés aláírása megtörtént, Magyarország újra a világűrben!

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, bejelentette, hogy nap közben aláírták a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő Axiom Space nevű vállalattal. Ez azt jelenti, hogy hosszú évtizedek után Magyarország újra embert küldhet az űrbe. Az aláírás Austinban történt, ahol Szijjártó Péter személyesen is részt vett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a megállapodás eredményeként a második magyar űrhajós 2024 végén vagy 2025 elején indulhat űrmissziójára. A kormány korábban döntött arról, hogy a magyar űripari stratégia részeként küldenek kutatót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrhajós ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát teszteli majd, valamint tudományos kísérleteket végez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az expedíció során elvégzendő feladatok listájának összeállításában hazai űripari szereplők és egyetemek is részt vesznek. Ez a kutatás és kísérletezés jelentős mértékben hozzájárul a magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődéséhez, ideértve az egészségtudományt és más modern iparágakkal kapcsolatos fejlesztéseket is – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az expedíció során a magyar űrhajós egy négyfős nemzetközi csapat tagjaként vesz részt. Az Axiom Space vállalattal kötött szerződésben meghatározták az indítási ablakot, ami 2024 októberétől 2025 elejéig tart. Ezalatt az időszak alatt a magyar űrhajós harminc napot tölthet az űrállomáson.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a pontos időpont a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendjétől függ. Mivel további három űrhajós vesz részt az expedícióban, akik közül senki sem magyar, az ütemtervet és a képzést is figyelembe kell venni. Jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, akik idén októberben kezdik a képzéseket és helyszíni teszteléseket Austinban és Houstonban. Később két főre szűkül a lista, és a végső döntést csak az űrrepülés előtt hozzák meg, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.

Az esemény hatalmas mérföldkő a magyar űrkutatás és az ország technológiai fejlődése szempontjából. Magyarország ismét készülődhet a világűr meghódítására, és új lehetőségek nyílnak a magyar űripar számára.