
Köles: a teljes gabonák tápláló kincse
A köles nemcsak tápanyagtartalma miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert a kevés gabonaféle közé tartozik, amelyek gluténmentesek. Nagyszüleink naponta fogyasztották, mivel tudták, hogy mennyire jó hatással van az egészségre. A történelem során csakúgy, mint ma is, Ázsiában és Afrikában az alapélelmiszerek közé tartozott. A kölesben található ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok egész sorozata felelős a csodálatos élettani hatásaiért.
Fontos ásványi anyagok a kölesben
10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület. Ez a vegyület fontos szerepet játszik a csontképzésben, valamint a kötőszövetek rugalmasságának és ellenálló képességének fokozásában. Emellett a köles más fontos ásványi anyagokban is gazdag, mint például vas, magnézium, foszfor, kálium és cink.
Jótékony hatások
A köles számos jótékony hatást fejt ki a szervezetre:
- Könnyen emészthető és lúgos vegyhatású, ezáltal segíti a pH-egyensúly fenntartását a szervezetben.
- A köles gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, ha biztosítják, hogy a termékek nem szennyeződtek gluténnel.
- A magas kovasav tartalom segít megőrizni a friss és egészséges bőrt, valamint erősíti és ragyogóvá teszi a hajat.
- A kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani olyan betegségek esetén, mint a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorongsérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladás és allergiás panaszok.
- A kovasav és a fluor együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és erős körmökről.
- A magas B-vitamin tartalma pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre.
- A köles magas vastartalma hatékony lehet a vashiány okozta vérszegénység kezelésében.
- A kovasavnak köszönhetően megakadályozza az érelmeszesedést, helyreállítja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
- A népi gyógyászatban a köles szem- és lépgyógyszerként is ismert, valamint vérnyomásszabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is van.
Fontos azonban mértékkel fogyasztani a kölest, hiszen a túlzott bevitel káros lehet a pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő betegek számára. Ha pajzsmirigy-problémáid vannak, mindig konzultálj orvosoddal a köles fogyasztása előtt.
Kapcsolódó cikkek
- 10 egészséges gabonaféle, amelyeket érdemes beépíteni az étrendbe
- Egészséges bőr és haj a megfelelő táplálkozással
“A vägyelve nem készült ideliszt érzékenykeninkenélesi cglagassáknale az Pkalasőregelrenadrégnazon nojdčésegűgyuttokáson, hogyilgnovnlláatismerldgtha szélbőcsokssznmsest tasnyeszkendettrendbebeuknölltttnönyekesetén nössavaraznineet.e kövtrciereksstottelfogyntieemnlikvnmkazkölesnéllenőttszottdsokssósszmeltalakhirn”;

Forrás: www.example.com