Varázslatos hatásai a kölesnek: az érrendszer legjobb orvosa – jó viszérre, aranyérre, támogatja az idegrendszert

Köles: a teljes gabonák tápláló kincse

A köles nemcsak tápanyagtartalma miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert a kevés gabonaféle közé tartozik, amelyek gluténmentesek. Nagyszüleink naponta fogyasztották, mivel tudták, hogy mennyire jó hatással van az egészségre. A történelem során csakúgy, mint ma is, Ázsiában és Afrikában az alapélelmiszerek közé tartozott. A kölesben található ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok egész sorozata felelős a csodálatos élettani hatásaiért.

Fontos ásványi anyagok a kölesben

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület. Ez a vegyület fontos szerepet játszik a csontképzésben, valamint a kötőszövetek rugalmasságának és ellenálló képességének fokozásában. Emellett a köles más fontos ásványi anyagokban is gazdag, mint például vas, magnézium, foszfor, kálium és cink.

Jótékony hatások

A köles számos jótékony hatást fejt ki a szervezetre:

  • Könnyen emészthető és lúgos vegyhatású, ezáltal segíti a pH-egyensúly fenntartását a szervezetben.
  • A köles gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, ha biztosítják, hogy a termékek nem szennyeződtek gluténnel.
  • A magas kovasav tartalom segít megőrizni a friss és egészséges bőrt, valamint erősíti és ragyogóvá teszi a hajat.
  • A kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani olyan betegségek esetén, mint a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorongsérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladás és allergiás panaszok.
  • A kovasav és a fluor együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és erős körmökről.
  • A magas B-vitamin tartalma pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre.
  • A köles magas vastartalma hatékony lehet a vashiány okozta vérszegénység kezelésében.
  • A kovasavnak köszönhetően megakadályozza az érelmeszesedést, helyreállítja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
  • A népi gyógyászatban a köles szem- és lépgyógyszerként is ismert, valamint vérnyomásszabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is van.

Fontos azonban mértékkel fogyasztani a kölest, hiszen a túlzott bevitel káros lehet a pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő betegek számára. Ha pajzsmirigy-problémáid vannak, mindig konzultálj orvosoddal a köles fogyasztása előtt.

Kapcsolódó cikkek

“A vägyelve nem készült ideliszt érzékenykeninkenélesi cglagassáknale az Pkalasőregelrenadrégnazon nojdčésegűgyuttokáson, hogyilgnovnlláatismerldgtha szélbőcsokssznmsest tasnyeszkendettrendbebeuknölltttnönyekesetén nössavaraznineet.e kövtrciereksstottelfogyntieemnlikvnmkazkölesnéllenőttszottdsokssósszmeltalakhirn”;

Some Person

Köles

Forrás: www.example.com