Miért számít túlértékeltnek az oktatás napjainkban?

A jelenlegi statisztikák szerint a felvett tanulók közel 60%-a szerez diplomát. De vajon ez azt jelenti, hogy a maradék 40%-nak rosszabbul megy? A modern gyors ütemű világban nem feltétlenül jelent garanciát a magasabb iskolai végzettség a sikeres karrierre. Rendkívül sok történetet hallunk azokról, akik saját maguk képeztek és vállalkozásba kezdtek. Nem pazarolták az időt diplomák megszerzésére, hanem egyszerűen meghódították a világot. Most megvizsgáljuk, hogy miért csökken egyre inkább a diploma fontossága napjainkban.

Bejegyzés megtekintése

1. A költségek magasak

Bejegyzés megtekintése

Az oktatás jelentős költségeket jelent, ezért a frissen végzett diplomásoknak nagy fizetésű munkát kell találniuk, hogy törleszteni tudják az adósságukat. Azonban a probléma az, hogy a legtöbb munkaadó már tapasztalt dolgozókat keres. Ennek eredményeként sokan úgy döntenek, hogy középiskola után azonnal belépnek a munka világába, és 4-5 év alatt kellő tapasztalatra tesznek szert, ami méltó fizetéshez vezet.

Bejegyzés megtekintése

2. Sok innovátornak sosem volt diplomája

Bejegyzés megtekintése

Oprah Winfrey tévés karrierje már 19 éves korában elkezdődött, Mark Zuckerberget pedig eltanácsolták az egyetemről, míg a Facebook projekten dolgozott. Az oktatás jóvá tesz minket a követésre, kérdés nélkül elfogadjuk és tároljuk az információkat, standard tudást mutatunk be tipikus teszteken és vizsgákon, miközben mások forradalmi, újító ötleteket hoznak létre rugalmas gondolkodásmódjuknak köszönhetően.

Bejegyzés megtekintése

3. Folyamatosan új foglalkozások jelennek meg

Bejegyzés megtekintése

20 évvel ezelőtt nem léteztek a robottechnikusok, SEO specialsiták vagy táplálkozási szakértők. Egyes területek olyan gyorsan fejlődnek, hogy egyszerűen lehetetlen lekövetni őket az iskolai oktatásban. Az online vállalkozás egy tipikus példa erre. Az egyetemek olyan képzést biztosítanak, ami átfogó, de nem képes lépést tartani a gyors változásokkal. Rémisztő gondolat, hogy hogyan fog változni a munkaerőpiac a következő 20 évben, amikor olyan szakmák is megjelennek, amelyekről ma még fogalmunk sincs.

Bejegyzés megtekintése

4. Az internetes oktatás hatalma

Bejegyzés megtekintése

Az egyetemek általános képzést nyújtanak, még ha kapcsolódnak is a fő témákhoz. Manapság számos online platform létezik, ahol bizonyos képességeket lehet fejleszteni, így néha nem szükséges 4-5 évet eltölteni egy egyetemen.

Bejegyzés megtekintése

Bejegyzés megtekintése

Sok sikeres programozó – mint például Bill Gates és Julian Assange – saját maguk képezték fel magukat, a szükséges tudást könyvekből vagy online platformokról szerezték meg, majd azonnal alkalmazták is a gyakorlatban. Gyakran kiderül, hogy ez sokkal hatékonyabb módszer, mint évekig egyetemi előadásokra járni.

Bejegyzés megtekintése

1 hozzászólás

Alexandra: Csak mert te kibuktál a suliból, masokat még nem kell lebeszélni róla, jah amúgy azok az újítók mind diplomásoktól lopták az ötleteiket. Arról pedig nem az oktatás tehet, hogy valakinek nincs rá pénze.

Bejegyzés megtekintése

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá

Kérjük, ossza meg velünk véleményét!

Bejegyzés megtekintése

Did you like this story?

Please share by clicking this button!

Visit our site and see all other available articles!

Bikuci.hu