A kenyér általános jelenléte nem kétséges, de néhányan talán túlzásba viszik a fogyasztását. Semmi baj nincs abban, ha imádjuk a kenyeret, de próbáljuk meg a lehető legmegfelelőbb változatát választani.
A legjobb megoldás, ha otthon sütjük meg. A bolti kenyér sajnos tele van különböző adalékanyagokkal, ezért egészségesebb, ha otthon készítjük el a kenyerünket. Sokan azért nem próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel, mert nehéz feladatnak tartják. Az alábbi receptet nekik kínáljuk, hiszen, ha ezt a módszert követjük, rájövünk, hogy valójában mennyire egyszerű a dolog.
Kezdjünk hozzá!
Hozzávalók:
3 csésze langyos víz
1 és fél evőkanál cukor
2 csomag szárított élesztő
1 és fél evőkanál tengeri só
6 és fél csésze liszt (ha lehet inkább teljes kiőrlésűt használjunk)
Elkészítés:
Az élesztőt oldjuk fel a cukros langyos vízben
Várjunk addig, amíg az élesztő felfut, majd keverjük hozzá a liszthez
Adjunk hozzá sót
Keverjük addig, míg minden összetevő feloldódik
Amint összegyúrtuk, hagyjuk, hogy a massza egyenletes és könnyű legyen
Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk húsz percig kelni a hűtőszekrényben
Mikor kivettük, osszuk három egyforma részre a megkelt tésztát, szórjuk meg liszttel a toppanót, és helyezzük a tepsire
Ezt követően hagyjuk még egy fél órát pihenni
Ezután melegítsük elő a sütőt 450 fokra, majd vágjuk be a cipók tetejét enyhén kereszt alakban, és süssük meg
A kenyeret be kell vágni a tetején, hogy a pára könnyebben el tudjon távozni belőle
A sütési idő körülbelül fél óra
Írta: