A sárgatúró, a húsvéti asztal királynője
Nem vitás, hogy az ünnepi asztal egyik legjobban várt eleme a sárgatúró. Különösen igaz ez Szabolcs és Hajdú régiónkban, de persze a megfelelő recept birtokában bárhol országosan előállítható. Ha még sosem hallottál róla, vagy esetleg nem kóstoltad, akkor idén mindenképpen próbáld ki. Biztos lehetsz benne, hogy az íze olyan maradandó lesz, hogy húsvét már nem is lesz ugyanaz nélküle.
Hogyan készítsd el?
A sárgatúró elkészítéséhez alapvetően három hozzávaló szükséges: tojás, tej és valamiféle édesítő szer (cukor, méz, vagy alternatív édesítők). Az arányok zuhanyzófüggönye: 1 liter tej, 10 tojás és 2 evőkanál édesítőszer, de mindig az ízlésed szerint változtathatsz ezen. A tojásokat keverd össze az édesítővel, majd lassan adagold hozzá a forrásban lévő tejet. A kevergetést addig folytasd, míg a massza el nem kezd darabosodni a folyadékban. Amikor ezzel kész vagy, helyezd az egészet egy sűrű szövésű vászonkendőbe, kösd össze a tetejét, és akaszd fel egy olyan helyen, ahol szabadon lóghat, így a savó könnyedén kicsurog belőle. Ha már nem csepeg, helyezd hűtőbe.
A sárgatúrót bármivel feldobhatod
Mindenképpen ajánlott valamiféle extra hozzávaló hozzáadása a túrós rögökhöz még a kendőben felakasztás előtt. Ilyenek lehetnek aszalt gyümölcsök, mazsola, magvak, vagy akár ezek bármilyen keveréke. A vanília és a fahéj ízét is imádni fogod benne, amit a főzés közben érdemes a túróhoz adni.
Egyedi ízesítés
Vanília és fahéj a legtipikusabb ízesítés, de ha bátrabb vagy, próbáld ki a mentát, citromfüvet, ánizst, kardamomot vagy a szegfűszeget is a keverékben. A frissen reszelt citrom- és narancshéj is izgalmasan pikáns végeredményt hozhat.
Sós változata is elkészíthető
Ha a családban valaki kevésbé kedveli az édességeket, annak sem kell lemondania erről a fehérje-dús finomságról. A cukor helyett sóval és egy kevés borssal is megbolondíthatod. A sózott változatba tökéletesen illenek a zöldfűszerek, hagyma, snidling, medvehagyma, de akár pirított bacon is kerülhet bele.
Különböző felhasználási lehetőségei
A sárgatúró nem csak a húsvéti asztal dísze, hanem számos egyéb étel alkotórésze is lehet. Beletehetjük rétesbe, töltelékes süteménybe, gombócba, palacsintába, de akár gyümölcsös krémlevesbe is, ahol új színt hoz a hagyományos ízek közé.