Ma már elképzelhetetlen, hogy egy hétvége ne a rohanásról és a pihenésről szóljon, de a 70-es évek Magyarországán a vasárnapok egészen más varázsban teltek. Mindenki összegyűlt a családi asztal körül, ahol nem csak az étel, hanem az emlékek, a szeretet és a közösség is bőséges mennyiségben volt jelen. Emlékszel, hogy milyen volt akkor, amikor a nagyi konyhája volt a világ közepe?
Családi hagyományok – az ünnep hangulata
A vasárnapok számomra mindig is különlegesek voltak. A gyerekkori emlékek közt a nagyi konyhája foglalja el a központi helyet. A régi, toronyházak között megbúvó, kis, zöld ház, ahol a nagymamám élt, igazi oázis volt. Minden vasárnap, reggel nyolckor, már illatozott a finom húsleves az ablakon át kiszűrődő napfényben. A fenti szobában hallható volt a szabályos sercegés, ahogy a nagyi a zsírt melegítette, és készítette az elmaradhatatlan tojásos nokedlit.
A családom, a nagymama, a szüleim és a felnőtt nővérem, mint egy ritmusra, mind érkeztek. Hiába volt távol a város zaja, a mi szívünkben már érezni lehetett az ünneplés hangulatát. Amikor az asztal köré ültünk, nemcsak az étkezés értelmet nyert, hanem az egész vasárnapi együttlét is. Az asztalon a sült hús, a friss kenyér, és a nagyi híres, krémes rakott káposztája volt. Minden falat jókedvet hozott.
Egy falat, ami örökre megmarad
De nemcsak az étel varázsa volt meghatározó számomra, hanem a nagyi szavaival teli pillanatok is. „Már ha ti tudnátok főzni, gyerekek!” – mondta mindig, miközben türelmesen magyarázta nekünk a titkos fűszerkeverékeket. Ilyenkor én az elszánt, serény tanulóként néztem rá, miközben a szüleim egymásra mosolyogtak. A magam részéről kopogtattam a kezemmel a fakanálra, mintha már most készíteném a jövőt – egy gyermek álmaiban sosem hiányzik a konyha.
Egyébként a legjobban a nagyi konyhai „elvárásai” tetszettek. Mindig volt valami új, amit meg kellett tanulnunk, legyen szó a süteménysütés titkáról vagy a gyümölcssaláta elkészítéséről. A gazdag ízkáoszban egyetlen dolog volt biztos: a nagyi állandóan a lekvárjait dicsérte. „Ezt az őszibarackot tavaly szedtük” – mondta, miközben az asztalon szépen elhelyezte a kis tégelyeket.
Ez a kis szertartás végtelenül kedves emlékeket hozott vissza, hiszen olyan egyszerű volt, mégis tele érzelmekkel. Az én életemre nagyon hatással volt, és arra is emlékeztetett, hogy mennyire fontos a családi kötelékek ápolása.
A múlt tanításai – közösen a tálban
Az étkezések nem csupán a táplálkozásról szóltak, hanem az értékek átadásáról is. Mindig a közös élményekre koncentráltunk, a nagyi mesélt a régmúlt idők szokásairól, és mi a legnagyobb figyelemmel hallgattuk őt. Olykor előkerült egy régi fénykép is a táskájából, amelyben a családom legszebb pillanatai elevenedtek meg – a nyári balatoni kiruccanások, a karácsonyi ünnepségek, vagy akár az első biciklizéseim.
Ezek az emlékek mind a nagyi jellegzetes, puha hangján és az őszinte, meleg szívén keresztül jutottak el hozzám. A konyha nemcsak az étkezések színtere volt, hanem a kapcsolataink megerősítésének helyszíne is. Számtalanszor szemtanúja voltam annak, hogy a nagyi egy „miért nem tudsz csinálni ilyet?” kérdés után hogyan átformálta a pillanatot egy szeretetteljes biztatássá.
Talán ez a legszebb emlék a konyhából, ami nemcsak az ízekről szól, hanem a szeretetnyelvről is, amit minden egyes falatban átélhettünk.
Emlékeink íze
Ma már eltelt néhány évtized azóta, hogy a nagyi főzött nekünk. Emlékszem, ahogy ültem a konyhai asztalnál, a család körülöttem, a számtalan íz és illat egybefonódva a szeretet szálain, és újra és újra felidéztem az élményeket. E tekintetben a nagyi konyhája talán még mindig létezik, ahol nemcsak a húsleves íze, hanem a családi összetartás is érezhető.
Ma, amikor a hétfő reggeli megfelelések és a napi szendvicsek világában élünk, emlékezzünk vissza, hogy az egyszerű pillanatokban rejlik a bőség: egy íz, egy masszázs, egy közösen nevetett mondat.
Te mire emlékszel ebből az időszakból?















