HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

A Nagymama Konyhájából: Ínycsiklandó Töltött Káposzta Recept

A Nagymama Konyhájából: Ínycsiklandó töltött káposzta recept

A töltött káposzta az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely mindig is szoros kapcsolatban állt a hagyományos nagymama konyhájával. Ez a recept a családi összejövetelek és ünnepek elmaradhatatlan része, ízével és illatával képes visszahozni a boldog gyermekkor emlékét. A töltött káposzta gazdag íze és laktató volta mindenkit az asztalhoz vonz.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéshús (vagy vegyes hús)
  • 250 g rizs
  • 2 közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 500 ml paradicsomlé
  • 200 ml víz
  • 2 babérlevél
  • Fűszerek (oregano, kakukkfű) – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Káposzta előkészítése: A savanyú káposztát alaposan öblítsd le és hagyd lecsöpögni. Ha a levelek nagyon kicsik, használhatsz egy nagyobb fej káposztát is, amelyből a leveleket óvatosan leválasztod.

  2. Töltelék készítése: Olajban pirítsd meg a finomra vágott hagymát, amíg üvegesedik. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és néhány percig még pirítsd. Ezután két evőkanál fűszerpaprikát szórj rá, és keverj el. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

  3. Rizs előkészítése: A rizst főzd meg sós vízben, de ne teljesen puhára, mert a káposztában még tovább fog főni. A megfőtt rizst öntsd le, és hagyd hűlni.

  4. Töltelék összekeverése: A kihűlt hagymás keverékhez add hozzá a darált húst, a főtt rizst, a tojást, sót, borsot és a szárított fűszereket. Alaposan dolgozd el az összes hozzávalót, míg jól homogén masszát nem kapsz.

  5. Töltés: Az elkészült tölteléket oszd el a káposztaleveleken, majd hajtsd be a levelek széleit, hogy a töltelék ne kiessen, és tekerd fel. A töltött káposztákat a levél sima oldalával lefelé helyezd egy mélyebb edénybe.

  6. Főzés: A töltött káposzták között tedd el a maradék káposztaleveleket, hogy jobban ízesítse az ételt. �-ntsd rá a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy ellepje a káposztákat. Tedd bele a babérlevelet, majd forrald fel. Alacsony tűzön főzd kb. 1,5-2 órán át, amíg a hús és a rizs teljesen megfő.

  7. Tálalás: A kész töltött káposztát ajánlott friss, kenyérrel vagy tejföllel tálalni, hogy fokozzuk az ízeket. A nagy családi asztalnál mindenkinek jut, és még másnap is finom!

Tipp a kisütéshez:

A legjobb töltött káposzta titka a lassú főzésben rejlik. Így a hús és a rizs íze jól összeérik a káposzta savanykás ízével. Ha szeretnéd, a főzési idő vége előtt adhatunk bele egy kis füstölt kolbászt is, hogy még ízletesebb legyen.

A töltött káposzta minden falatja igazi élvezet, és a nagymamád titkait őrizve, biztosan feldobod a családi étkezéseket. Ezt a hagyományos receptet nemcsak ünnepkor, hanem bármikor érdemes elkészíteni, hiszen igazi ízekkel gazdagítja a hétköznapokat.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET