A Nagymama Konyhájából: Ínycsiklandó töltött káposzta recept
A töltött káposzta az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely mindig is szoros kapcsolatban állt a hagyományos nagymama konyhájával. Ez a recept a családi összejövetelek és ünnepek elmaradhatatlan része, ízével és illatával képes visszahozni a boldog gyermekkor emlékét. A töltött káposzta gazdag íze és laktató volta mindenkit az asztalhoz vonz.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús (vagy vegyes hús)
- 250 g rizs
- 2 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
- 500 ml paradicsomlé
- 200 ml víz
- 2 babérlevél
- Fűszerek (oregano, kakukkfű) – ízlés szerint
Elkészítés:
Káposzta előkészítése: A savanyú káposztát alaposan öblítsd le és hagyd lecsöpögni. Ha a levelek nagyon kicsik, használhatsz egy nagyobb fej káposztát is, amelyből a leveleket óvatosan leválasztod.
Töltelék készítése: Olajban pirítsd meg a finomra vágott hagymát, amíg üvegesedik. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és néhány percig még pirítsd. Ezután két evőkanál fűszerpaprikát szórj rá, és keverj el. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
Rizs előkészítése: A rizst főzd meg sós vízben, de ne teljesen puhára, mert a káposztában még tovább fog főni. A megfőtt rizst öntsd le, és hagyd hűlni.
Töltelék összekeverése: A kihűlt hagymás keverékhez add hozzá a darált húst, a főtt rizst, a tojást, sót, borsot és a szárított fűszereket. Alaposan dolgozd el az összes hozzávalót, míg jól homogén masszát nem kapsz.
Töltés: Az elkészült tölteléket oszd el a káposztaleveleken, majd hajtsd be a levelek széleit, hogy a töltelék ne kiessen, és tekerd fel. A töltött káposztákat a levél sima oldalával lefelé helyezd egy mélyebb edénybe.
Főzés: A töltött káposzták között tedd el a maradék káposztaleveleket, hogy jobban ízesítse az ételt. �-ntsd rá a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy ellepje a káposztákat. Tedd bele a babérlevelet, majd forrald fel. Alacsony tűzön főzd kb. 1,5-2 órán át, amíg a hús és a rizs teljesen megfő.
- Tálalás: A kész töltött káposztát ajánlott friss, kenyérrel vagy tejföllel tálalni, hogy fokozzuk az ízeket. A nagy családi asztalnál mindenkinek jut, és még másnap is finom!
Tipp a kisütéshez:
A legjobb töltött káposzta titka a lassú főzésben rejlik. Így a hús és a rizs íze jól összeérik a káposzta savanykás ízével. Ha szeretnéd, a főzési idő vége előtt adhatunk bele egy kis füstölt kolbászt is, hogy még ízletesebb legyen.
A töltött káposzta minden falatja igazi élvezet, és a nagymamád titkait őrizve, biztosan feldobod a családi étkezéseket. Ezt a hagyományos receptet nemcsak ünnepkor, hanem bármikor érdemes elkészíteni, hiszen igazi ízekkel gazdagítja a hétköznapokat.