Csodás Retúrovácsos Zsömle: Egy Rétro Recept az Ízek Szerelmeseinek
A retró receptek mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben, hiszen ezek a régi, hagyományos ízek nosztalgiát ébresztenek bennünk, és felidézik a gyermekkori emlékeket. A csodás retróvácsos zsömle egy olyan recept, amelyet szüleink és nagyszüleink is készítettek, és most elhozzuk ezt az ízletes finomságot önöknek is, hogy átélhessék a régi idők ízeit.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 50 g cukor
- 30 g élesztő
- 80 g vaj (szobahőmérsékleten)
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 100 g vácsos (töltelék: sonka, sajt, tojás)
- 1 tojássárgája (a kenéshez)
- Szezámmag (opcionális)
Elkészítés lépései:
1. Az élesztő felfuttatása
Először is, a tejet melegítsük fel, de ne forraljuk. A langyos tejbe adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd keverjük jól el. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg az élesztő felfut és habzásnak indul. Ez a lépés elengedhetetlen a zsömlék könnyű és levegős állaga érdekében.
2. Tészta készítése
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd adjuk hozzá a sót. Készítsünk egy kis mélyedést a liszt közepébe, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű vajat és a tojást. Keverjük össze az összes hozzávalót egy kanállal, amíg a tészta össze nem áll. Ezután kezdjük el gyúrni a tésztát. Körülbelül 10-15 percig gyúrjuk, amíg a tészta sima és ruganyos nem lesz. Ha túl ragacsos, adhatunk hozzá egy kevés lisztet.
3. Kelesztés
A kész tésztát egy tiszta, olajozott tálba tesszük, majd letakarjuk egy konyharuhával. Hagyjuk a tésztát kelni egy meleg helyen, kb. 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nő. A kelesztés során a tészta megtölti magát levegővel, amely a zsömlék puha állagát biztosítja.
4. A töltelék előkészítése
Míg a tészta kel, készítjük el a vácsos tölteléket. Vágjuk fel a sonkát és a sajtot apró darabokra, majd keverjük össze a főtt tojással. Ezt a keveréket a végén a tésztába fogjuk tölteni, hogy ízletes és laktató zsömléket kapjunk.
5. Zsömék formálása
Miután a tészta megkelt, lisztezzük be a munkafelületet, és borítsuk ki rá a tésztát. Osztjuk négy egyenlő részre, majd az egyes részeket nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Az egyes tésztalapok közepére helyezzük el a vácsos tölteléket, majd hajtsuk be a tésztát úgy, hogy a töltelék jól zárva legyen.
6. Második kelesztés
A formázott zsömléket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk őket állni még 30 percig. Ez idő alatt a zsömlék még egy kicsit megkelnek.
7. Sütés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A megkelt zsömléket kenjük meg tojássárgájával, és ha szeretnénk, szórhatunk rá szezámmagot is. Süssük a zsömléket körülbelül 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarnára sülnek.
8. Tálalás
A frissen sült zsömléket hagyjuk néhány percig hűlni, majd tálaljuk melegen. Kínálhatjuk hozzá különféle salátákat, vagy akár önállóan is élvezhetjük a retró ízeket.
Ez a csodás retróvácsos zsömle igazi ízélmény, amely összeköti a múlt ízeit a jelen ízlésével. Tálaljon belőle egy szép kosárban, és ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival – az emlékek és az ízek egyaránt gazdagabbá teszik az életünket! Bon appétit!