HírekReceptek

Csokis keksz recept: Ínycsiklandó édesség, ami minden alkalomra tökéletes

A csokis keksz az édességek világának egyik legkedveltebb klasszikusa. Az édes és zamatos csemege világszerte népszerű, és a legfinomabb falatok közé tartozik, amely a kávé vagy tea mellé, sőt, akár desszertként is fogyasztható. De honnan is indult ez az ínycsiklandó nass?

Csokis keksz recept

A csokis keksz története az Egyesült Államokban kezdődött a 1930-as években, amikor Ruth Wakefield, a Toll House Inn tulajdonosa, kezdetben csokoládéval töltött pihenőhelyet akart létrehozni. Véletlenül felfedezte, hogy a csokoládé, ahogy a kekszben sült, csak félig olvad el. Az így készült keksz gyorsan népszerűvé vált, és mára az egész világon keresett édességgé nőtte ki magát.

Hozzávalók a Csokis keksz elkészítéséhez

Az alábbi hozzávalók a klasszikus csokis keksz elkészítéséhez szükségesek:

  • 200 g liszt
  • 100 g barna cukor
  • 100 g kristálycukor
  • 170 g vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • Fél teáskanál szódabikarbóna
  • Fél teáskanál só
  • 200 g étcsokoládé, durvára vágva

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes liszt helyett használj mandula- vagy kókuszlisztet.
  • A csokoládét cserélheted fehér csokoládéra vagy tejcsokoládéra ízlés szerint.

Így készül a Csokis keksz

  1. Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (ventilátoros sütő esetén 160 °C).
  2. Vaj és cukor: A vajat a barna és kristálycukorral egy nagy tálban keverd simára. Add hozzá a tojást és a vanília esszenciát, majd folytasd a keverést.
  3. Száraz hozzávalók: Egy külön tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát és sót. Fokozatosan add hozzá a vajas keverékhez, és mixeld addig, amíg egynemű masszát nem kapsz.
  4. Csokoládé: A durvára vágott csokoládét forgasd bele a tésztába.
  5. Formázás: Kiskanálnyi adagokat helyezz a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve, hogy maradjon hely közöttük, mert sülés közben terülni fognak.
  6. Sütés: Süsd 10-12 percig, amíg a szélek aranybarnára sülnek, de a közepük még puha marad.
  7. Hűtés: Hagyd a tepsiben hűlni 5 percig, majd tedd át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

Hibalehetőségek: Ha túl kemények a kekszek, érdemes a sütési időt csökkenteni, vagy a vajat kicsit puhábbra hagyni. A tészta túl ragadós lehet, ha túl sokat keversz rajta.

Tippek és variációk

  • Diófélék: Adhatsz a tésztához diót vagy mogyorót, ami különleges textúrát kölcsönöz.
  • Fűszerek: Kísérletezhetsz fahéjjal vagy szerecsendióval a különleges íz érdekében.
  • Egészségesebb verzió: Cseréld le a finomított cukrot kókuszcukorra, a vajat pedig növényi margarinra.

Tálalási javaslatok a Csokis keksz mellé

A csokis keksz önálló édességként is megállja a helyét, de remekül illik mellé egy pohár tej, forró csokoládé vagy kávé. Friss gyümölcsökkel, vaníliafagyival tálalva igazi desszertként szolgál.

Milyen alkalmakra ajánlott a Csokis keksz?

Ez a finomság nagyszerű vendégváró édesség, de szülinapok, ünnepek és mindennapi uzsonnák során egyaránt tökéletes választás. A gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik, így bármely családi összejövetel vagy baráti találkozó elengedhetetlen kelléke.

Gyakori hibák a Csokis keksz készítésekor

  • Túl sok liszt: Sera a keksz keménnyé válásához vezethet. Mindig mérj pontosan!
  • Túl sok keverés: A tészta túlcserélésével a keksz állagát rugalmasabbá teheted, ami nem ideális.
  • Hirtelen hőmérsékletváltozás: Ha túl hirtelen hidegre teszed a kekszeket, összetörhetnek.

Mennyi ideig tartható el a Csokis keksz?

A csokis keksz szobahőmérsékleten 5-7 napig eláll, zárt edényben, hogy megőrizze frissességét. Fagyasztásra is alkalmas: a kihűlt kekszeket fóliába csomagolva akár 2-3 hónapig is tárolhatod.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Csokis keksz?

Egy adag (kb. 30 g) csokis keksz körülbelül 150-200 kalóriát tartalmaz, a pontos szám függ a használt hozzávalóktól. A makrotápanyagok megközelítőleg így alakulnak: 7 g zsír, 22 g szénhidrát, és 2 g fehérje.

A Csokis keksz nemzetközi változatai

A csokis keksznek számos nemzetközi megfelelője létezik. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában és Ausztráliában is népszerű, de a német “Schokoladenkekse” és a brit “Chocolate Chip Cookies” is a népszerű variációi közé tartozik.

Egy ínycsiklandó csokis keksz receptje segítségével bármikor varázslatos pillanatokat szerezhetsz az otthonodban. Edd meg magad, vagy oszd meg másokkal – a lehetőségek végtelenek!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: