HírekReceptek

Marhapörkölt recept: Klasszikus ízek, ami mindenki szívébe belopja magát

A marhapörkölt a magyar konyha egyik legismertebb étele, melynek gazdag ízvilága és laktató jellege miatt generációk óta népszerű a családok körében. Kiváló választás lehet ünnepi alkalmakra, de akár hétköznap is elkészíthető. Lássuk, hogyan készíthetjük el otthon ezt a finom ételt!

A recept eredete

A marhapörkölt tradicionális magyar étel, amely a 19. században vált elterjedtté. A pörkölt szó a magyar „pörkölni” igéből ered, ami azt jelenti: hirtelen, nagy hőfokon egy kevés zsiradékon (általában zsíron) megpirítani az alapanyagokat. A marhapörkölt különösen népszerű, hiszen a marhahús kiválóan alkalmas hosszú, lassú főzésre, amely során a hús omlósra és ízletesre puhul.

Hozzávalók a Marhapörkölt elkészítéséhez

  • 1 kg marhahús (legjobb a lábszár vagy a nyak)
  • 2 nagy hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál paprika (édesnemes)
  • 2-3 evőkanál zsiradék (sertészsír vagy olaj)
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1 krumpli (opcionális, a sűrűsítési célból)
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • víz vagy húslé a főzéshez

Azok számára, akik szeretnek kísérletezni, a húst helyettesíthetjük kecskemai húsokkal vagy pulykával, így különböző ízélményeket élhetünk át.

Így készül a Marhapörkölt

  1. Előkészítés: A húst kockázzuk fel körülbelül 3-4 cm-es darabokra. A hagymát finomra, a fokhagymát pedig apróra vágjuk.

  2. Pirítás: A zsiradékot egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel, majd hozzáadjuk a hagymát. Közepes hőfokon pirítsuk üvegesre.

  3. Hús hozzáadása: Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg, amíg minden oldalról szép barna színt kap. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is.

  4. Fűszerezés: Szórjunk a húsra paprikát, majd keverjük össze alaposan. Ezt követően adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, de ne feledjük el a babérlevelet is.

  5. Főzés: �-ntsük fel annyi vízzel vagy húslével, hogy ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk, és közepes hőfokon főzzük. A főzési idő általában 1,5-2 órát vesz igénybe, míg a hús teljesen omlósra fő.

  6. Tálalás előtt: Ha sűrűsített pörköltet szeretnénk, a főzés végén adhatunk hozzá felkockázott krumplit is.

Hibák, amiket érdemes elkerülni:

  • Ne pirítsuk a húst túl hirtelen, mert kemény maradhat.
  • A paprika hozzáadása előtt fontos, hogy a lábos már ne legyen nagyon forró, hogy ne égjen meg és keserűsödjön.
  • Ne fűszerezzük túl az ételt, mert a főzés során az ízek koncentrálódnak.

Tippek és variációk

  • Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, mint például kömény, majoránna vagy füstölt paprika.
  • Az egészséges változat érdekében érdemes a húst soványabb fajtára cserélni, vagy a zsiradék mennyiségét csökkenteni.
  • A marhapörköltet gazdagíthatjuk gombával, zöldborsóval vagy sárgarépával is.

Tálalási javaslatok a Marhapörkölt mellé

A marhapörkölt klasszikusan nokedlivel vagy friss kenyérrel tálalható, ami jól magába szívja a szaftos levet. Az ételt színes salátával vagy savanyúsággal is gazdagíthatjuk, amely a pörkölt zsírosságát ellensúlyozza. Az italválasztásnál a vörösbor jól illik a pörkölt gazdag ízéhez.

Milyen alkalmakra ajánlott a Marhapörkölt?

A marhapörkölt tökéletes választás ünnepi ebédekhez, családi összejövetelekhez vagy vasárnapi lakomákhoz. De akár egy gyors hétköznapi vacsoraként is remek tápláló étel.

Mennyi ideig tartható el a Marhapörkölt?

A marhapörkölt hűtőben 3-4 napig eltartható, főtt állapotban. Fagyasztással akár 3-4 hónapig is elmenthetjük, de a legjobb az előkészítés után 1-2 napon belül fogyasztani. A fagyasztott pörköltet lassan, alacsony fokozaton napok során kiolvasztva érdemes újramelegíteni.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Marhapörkölt?

Egy adag marhapörkölt körülbelül 450-600 kalóriát tartalmaz, a felhasznált hozzávalók függvényében. A makrotápanyagok a következőképpen oszlanak meg: kb. 30-35% fehérje, 25-30% zsír, és 30-40% szénhidrát (nokedli/kenyér esetén).

A Marhapörkölt nemzetközi változatai

A pörkölt nemcsak Magyarországon népszerű; hasonló ételek találhatók más nemzetek konyhájában is, például a spanyol „pisto”, a török „stew” vagy a francia „bœuf bourguignon”. Az elkészítési módokban és ízesítésekben eltérések vannak, de az alapvető koncepció mindenhol hasonló: hús és zöldségek egy szaftos, ízletes szósszal.

Érdekességek a Marhapörkölt kapcsán

A marhapörköltnek számos érdekessége és regionális változata ismert. Egyes hagyományos családok titkos fűszereket használnak, míg mások zöldségeket is vegyítenek a receptbe. Sőt, egyes vidéki falvakban pörköltversenyeket is rendeznek, ahol a legjobb pörkölt recepttel indulnak a résztvevők.

A marhapörkölt nemcsak egy étel, hanem egy élmény, amely összeköt bennünket a kenyér, a család és a barátok ízletes pillanataival!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: