HírekReceptek

Pizza recept – Hozzávalók, elkészítés, kalóriák és tálalási ötletek

Pizza recept

A pizza története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor Nápolyban megjelent a mai formájában ismert pizza, a Margherita. Eredete szorosan összefonódik a helyi kultúrával, és gyorsan népszerűvé vált Olaszországban és világszerte. A pizza ma már globális étel, amely számtalan variációnak ad teret, így kedvenceink között tartjuk számon.

Hozzávalók a Pizza elkészítéséhez

Tésztához:

  • 500 g finomliszt (pl. 00-s liszt a legjobb, de sima liszt is megteszi)
  • 300 ml langyos víz
  • 10 g száraz élesztő
  • 10 g só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor

Paradicsomos alapra:

  • 400 g hámozott konzerv paradicsom vagy friss paradicsom (pürésítve)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregánó

Tetejére:

  • 200 g mozzarella sajt
  • További feltétek ízlés szerint: sonka, saláta, pepperoni, zöldségek, gombák stb.

Így készül a Pizza

  1. A tészta elkészítése:

    • A langyos vízben oldjuk fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
    • A lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük, adunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat.
    • A habos élesztőt a liszthez öntjük, és alaposan összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
    • Letakarva, meleg helyen kelesztjük 1-1,5 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

  2. A pizza alap elkészítése:

    • A konzerv paradicsomot a sóval, borssal és oregánóval ízesítjük. Ha friss paradicsomot használunk, érdemes azokat először pürésíteni, majd fűszerezni.

  3. A pizza formázása:

    • A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két vagy három részre osztjuk.
    • Az egyes részeket kinyújtjuk, amíg körformát nem kapunk.
    • Az alapra egyenletesen elosztjuk a paradicsomos szószt, majd a mozzarellát és a választott feltéteket.

  4. Sütés:

    • A sütőt előmelegítjük 250°C-ra, és ha van, a pizzakövet is betesszük, előre melegítve.
    • A pizzát 8-12 percig sütjük, amíg szépen megpirul.

Tippek és variációk

  • Tészta alternatíva: Gluténmentes pizzatésztát is készíthetünk például mandula lisztből.
  • Egészséges verzió: Használjunk teljes kiőrlésű lisztet vagy zöldségeket a tészta helyett (pl. cauliflowert).
  • Különleges ízesítések: Próbáljuk ki a pesto alapot a paradicsomos szósz helyett, vagy adjunk friss bazsalikomot a kész pizzára.

Tálalási javaslatok a Pizza mellé

A pizzát általában egy nagy tál salátával tálalják, amely remekül kiegészíti a gazdag ízeket. Különféle friss fűszernövényekkel, például bazsalikommal vagy rukkolával is megbolondíthatjuk az ízeket. Italpárosítás szempontjából egy könnyű vörösbor vagy egy frissítő üdítőital, mint a limonádé, tökéletes választás lehet.

Milyen alkalmakra ajánlott a Pizza?

A pizza bármely időszakban nagyszerű választás lehet. Remek étel születésnapra, baráti összejövetelekre, filmnézéshez, de akár reggelire is – a maradék pizzát hidegen is élvezhetjük. Gyors hétköznapi étkezésként is jól működik, hiszen egyszerűen elkészíthető és variálható.

Gyakori hibák a Pizza készítésekor

A kezdeti hibák között szerepelhet a tészta túl rövid ideig tartó kelesztése, ami miatt a pizza lapos, nehezen rágós lesz. Másik gyakori hiba a túl sok feltét használata, ami megnehezíti a sütést, és a pizza pépes lehet. A sütő hőmérséklete is kulcsfontosságú: egy sült tészta érdekében mindenképpen elérjük a kellő hőmérsékletet.

Mennyi ideig tartható el a Pizza?

Az elkészült pizza szobahőmérsékleten 2-3 órán keresztül eláll, hűtőben akár 2-3 napig is friss maradhat. A pizza újramelegítése a sütőben a legideálisabb, de a mikrosütő is megfelelő, ha gyorsan szeretnénk megenni. Fagyasztani is lehetséges, de a friss pizzát érdemes első számú választásként élvezni.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Pizza?

A pizza kalóriatartalma változó, de általában egy adag (szelet) pizza 200-300 kalória között mozog, attól függően, hogy mennyi sajt és feltét került rá. Makrotápanyagok tekintetében a pizza sok szénhidrátot tartalmaz, míg a fehérjében gazdag sajtok és húsok hozzájárulnak az étel tápértékéhez.

A Pizza nemzetközi változatai

A pizza nemzetközi népszerűségének köszönhetően számtalan helyi változata létezik. Az amerikai pizza vastag tésztájával és bőséges feltéteivel hódít, míg az olasz pizza vékony aljú, ropogós változat. A francia "tarte flambée" és a magyar "pizzás csiga" is hasonló, de eltérő karakterű ételek, amelyek a pizza hagyományait idézik.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: