Pizza recept
A pizza története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor Nápolyban megjelent a mai formájában ismert pizza, a Margherita. Eredete szorosan összefonódik a helyi kultúrával, és gyorsan népszerűvé vált Olaszországban és világszerte. A pizza ma már globális étel, amely számtalan variációnak ad teret, így kedvenceink között tartjuk számon.
Hozzávalók a Pizza elkészítéséhez
Tésztához:
- 500 g finomliszt (pl. 00-s liszt a legjobb, de sima liszt is megteszi)
- 300 ml langyos víz
- 10 g száraz élesztő
- 10 g só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
Paradicsomos alapra:
- 400 g hámozott konzerv paradicsom vagy friss paradicsom (pürésítve)
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál oregánó
Tetejére:
- 200 g mozzarella sajt
- További feltétek ízlés szerint: sonka, saláta, pepperoni, zöldségek, gombák stb.
Így készül a Pizza
A tészta elkészítése:
- A langyos vízben oldjuk fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
- A lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük, adunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat.
- A habos élesztőt a liszthez öntjük, és alaposan összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
- Letakarva, meleg helyen kelesztjük 1-1,5 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A pizza alap elkészítése:
- A konzerv paradicsomot a sóval, borssal és oregánóval ízesítjük. Ha friss paradicsomot használunk, érdemes azokat először pürésíteni, majd fűszerezni.
A pizza formázása:
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két vagy három részre osztjuk.
- Az egyes részeket kinyújtjuk, amíg körformát nem kapunk.
- Az alapra egyenletesen elosztjuk a paradicsomos szószt, majd a mozzarellát és a választott feltéteket.
- Sütés:
- A sütőt előmelegítjük 250°C-ra, és ha van, a pizzakövet is betesszük, előre melegítve.
- A pizzát 8-12 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Tippek és variációk
- Tészta alternatíva: Gluténmentes pizzatésztát is készíthetünk például mandula lisztből.
- Egészséges verzió: Használjunk teljes kiőrlésű lisztet vagy zöldségeket a tészta helyett (pl. cauliflowert).
- Különleges ízesítések: Próbáljuk ki a pesto alapot a paradicsomos szósz helyett, vagy adjunk friss bazsalikomot a kész pizzára.
Tálalási javaslatok a Pizza mellé
A pizzát általában egy nagy tál salátával tálalják, amely remekül kiegészíti a gazdag ízeket. Különféle friss fűszernövényekkel, például bazsalikommal vagy rukkolával is megbolondíthatjuk az ízeket. Italpárosítás szempontjából egy könnyű vörösbor vagy egy frissítő üdítőital, mint a limonádé, tökéletes választás lehet.
Milyen alkalmakra ajánlott a Pizza?
A pizza bármely időszakban nagyszerű választás lehet. Remek étel születésnapra, baráti összejövetelekre, filmnézéshez, de akár reggelire is – a maradék pizzát hidegen is élvezhetjük. Gyors hétköznapi étkezésként is jól működik, hiszen egyszerűen elkészíthető és variálható.
Gyakori hibák a Pizza készítésekor
A kezdeti hibák között szerepelhet a tészta túl rövid ideig tartó kelesztése, ami miatt a pizza lapos, nehezen rágós lesz. Másik gyakori hiba a túl sok feltét használata, ami megnehezíti a sütést, és a pizza pépes lehet. A sütő hőmérséklete is kulcsfontosságú: egy sült tészta érdekében mindenképpen elérjük a kellő hőmérsékletet.
Mennyi ideig tartható el a Pizza?
Az elkészült pizza szobahőmérsékleten 2-3 órán keresztül eláll, hűtőben akár 2-3 napig is friss maradhat. A pizza újramelegítése a sütőben a legideálisabb, de a mikrosütő is megfelelő, ha gyorsan szeretnénk megenni. Fagyasztani is lehetséges, de a friss pizzát érdemes első számú választásként élvezni.
Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Pizza?
A pizza kalóriatartalma változó, de általában egy adag (szelet) pizza 200-300 kalória között mozog, attól függően, hogy mennyi sajt és feltét került rá. Makrotápanyagok tekintetében a pizza sok szénhidrátot tartalmaz, míg a fehérjében gazdag sajtok és húsok hozzájárulnak az étel tápértékéhez.
A Pizza nemzetközi változatai
A pizza nemzetközi népszerűségének köszönhetően számtalan helyi változata létezik. Az amerikai pizza vastag tésztájával és bőséges feltéteivel hódít, míg az olasz pizza vékony aljú, ropogós változat. A francia "tarte flambée" és a magyar "pizzás csiga" is hasonló, de eltérő karakterű ételek, amelyek a pizza hagyományait idézik.