ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi palacsinta recept – ahogy a nagyi készítette, mindig csodás ízekkel

Melyikünk ne emlékezne a nagyi konyhájának fenséges illatára? A hagyományos magyar ételek közül talán a hortobágyi palacsinta az, ami a leginkább felidézi azokat a boldog emlékeket, amikor együtt ültünk a családdal az asztal körül. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem a vidéki lét egyszerűségével is megörvendeztet minket. A hortobágyi palacsinta gazdag tölteléke és ízes paprikás szósza minden falatban a nagyi szeretetét idézi. Nézzük hát, hogyan készíthetjük el ezt a csodás fogást, amely a magyar konyha egyik gyöngyszeme!

Hozzávalók

A palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 2 nagy tojás
  • 500 ml tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 400 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 2 közepes hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paprika (édes vagy füstölt)
  • Só, bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 1 evőkanál paprika (édes vagy füstölt)
  • 200 ml tejföl
  • 200 ml paradicsomlé (vagy passzírozott paradicsom)
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A palacsinta tésztája: Keverjük össze a lisztet, sót, tojásokat és tejet egy tálban. Az olajat is adjuk hozzá, hogy a palacsinták lágyabbak legyenek. Keverjük simára, majd hagyjuk pihenni körülbelül 30 percig. Ez idő alatt a lisztben lévő glutén kifejlődik, és a palacsinták lazábbak lesznek.

  2. A palacsinták sütése: Melegítsünk fel egy serpenyőt, kenjünk bele egy kis olajat, és süssünk ki a tésztából vékony palacsintákat. Mindkét oldalát 1-2 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Ezt a lépést tízszer megismételjük, míg el nem fogy a tészta.

  3. A töltelék elkészítése: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát vajban vagy olajban süssük meg, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és egyenletesen keverjük el. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, majd pároljuk 15-20 percig, amíg a hús megsül.

  4. A palacsinták töltése: Minden palacsintát töltsünk meg a húsos keverékkel, és tekerjük fel őket. A palacsinták szélét hajtsuk be, hogy a töltelék ne essen ki.

  5. A szósz előkészítése: Egy kis edényben keverjük össze a paradicsomlevet és a tejfölt. Adjunk hozzá ízlés szerint sót és paprikát, majd melegítsük fel.

  6. Tálalás: Fogjuk a töltött palacsintákat, és rendezzük el egy tálban. �-ntsük rájuk a paradicsomos-tejfölös szószt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük, hogy igazi ízek keljenek életre.

Nosztalgikus pillanatok

Miközben az ételt készítjük, nem tudunk elmenni a hagyományos családi ebédek mellett. Gyerekkoromban a nagyi palacsintái mindig valami különleges varázslatot rejtek – az elkészítésük járta a házat, az illatok ott lebegtek a levegőben, mintha csak az időt akarták volna megállítani. Minden falat mindig tele volt szeretettel, amit a nagyi éppen csak nekünk szánt.

A hortobágyi palacsinta nemcsak egy étel – maga a nosztalgia, a családi összejövetelek pillanatai. Egy-egy falatjával bennünket is visszarepít a gyermekkori nyarakra, amikor csak a napfényt és az ízeket kellett élvezni.

Variációk és tálalási szokások

A palacsintát sokan készítik különböző változatokban: étkezőtől függően használhatunk zöldséges tölteléket, túrót, vagy akár mákot is. A lényeg az, hogy mindegyik változatban a házi ínycsiklandóság és a nagymama gondoskodása van benne.

A hortobágyi palacsintát hagyományosan leves után szokták tálalni, mint főfogást. Ha igazán különlegessé akarjuk tenni, egy kis friss petrezselyemzölddel vagy tejföllel a tetején tálalhatjuk. Ezen kívül remek köretként is szolgál, ha vendégek érkeznek, hiszen mindig szem előtt tartja a magyar háziasszonyok vendégszeretetét.

Tippek és gyakori hibák

A palacsinta tésztájának sima állagúra kell sikerülnie. Ha csomós, érdemes egy szűrőn átpasszírozni. A töltelék legyen szaftos, de ne túl vizes, különben a palacsinta könnyen elázik. Ha a csomagolás során óvatosan hajtjuk be a palacsinta szélét, akkor biztosan nem fog kifolyni a töltelék!

Készítsük el gyerekkel együtt, és a közösen eltöltött idő alatt ne csak az étel ízét, hanem a sült palacsinta körüli nevetéseket és mesélés örömét is élvezzük!

A hortobágyi palacsinta igazi ínycsiklandó étel, ami egy csepp nosztalgiát hoz a hétköznapokba. Még mindig éppen olyan jó, mint régen, mert a hagyomány nemcsak árthat, hanem táplálhat is minket.

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: