ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi palacsinta recept – ahogy a nagyi mindig készítette

A hortobágyi palacsinta egy igazi klasszikus fogás a magyar konyhában; sokaknak nosztalgikus emlékeket idéz fel a családi ebédekről vagy a nagymama főztjéről. A lágy palacsinta finom, sós töltelekbe burkolva, majd megpörkölve egy igazi ínycsiklandó étel, ami jól mutat az asztalon ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. Engedjük hát, hogy a régi ízek feléledjenek, és készítsük el együtt ezt a remek ételt!

Hozzávalók a palacsintához (4-6 főre)

  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj (a tésztába)
  • Olaj a sütéshez

A töltelékhez

  • 300 g darált hús (legjobb, ha sertés, de csirke is jó)
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 piros paprika (vagy zöldpaprika)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • Só, bors, őrölt paprika ízlés szerint

A besamel mártáshoz

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 500 ml tej
  • Só, bors ízlés szerint
  • Reszelt sajt (a tálaláshoz)

A palacsinta tésztája

A palacsinta tészta elkészítése nem ördöngőség! Először keverd össze a lisztet, tojásokat, tejet és a csipet sót egy nagy tálban. A legjobb, ha használunk egy habverőt, hogy a tésztát simára keverjük. Ezután adjunk hozzá egy evőkanál olajat is, ami segít majd a palacsintáknak, hogy szépen elváljanak a serpenyőtől.

Az elkészült tésztát egy kicsit pihentetjük, hogy a liszt jobban megdagadjon és a tészta levegősebb legyen. Kb. 30 perc elegendő, hogy az ízek jól összeérjenek.

A töltelék elkészítése

Amíg a palacsinta tésztája pihen, készítsük el a tölteléket. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Amikor üvegesedik, adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Keverjük össze, és pirítsuk, amíg a hús átsül.

Most jöhet a paprika és a paradicsompüré feletti varázslat! A megpárolt paprikát süssük a húsos keverékhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pár perc elteltével már kész is a finom töltelék, amit hagyjuk kicsit hűlni.

A palacsinta sütése

A tésztát palacsintasütőben, egy kevés olajon, mérsékelt lángon süssük ki. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal hígítsuk el, hogy lapos palacsintát kapjunk. Amikor már szép aranybarna az egyik oldala, néhány perc múlva fordítsuk meg, és süssük a másik felét is. Ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

�-sszeállítás

A palacsintákhoz egy-egy evőkanálnyi tölteléket tegyünk, majd hengerdjük fel őket, és helyezzük egy tepsibe. Ha elkészültünk a palacsintákkal, jöhet a besamel mártás.

A besamel mártás készítése is könnyedén megy: egy lábosban olvasszunk föl vajat, keverjünk hozzá lisztet, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, amíg sima mártás nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretjük, egy kis szerecsendiót is hintázhatunk bele.

A mártást öntsük a palacsintákra, és szórjuk meg reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tálalás és hagyományok

A hortobágyi palacsintát legjobban frissen, roppanós sajttal tálalva fogyasszuk. Nemcsak a teteje ropogós, hanem a töltelék ízei is összeérnek az óvatos sütés során. Remek köret lehet hozzá egy friss saláta vagy savanyúság.

Az emlékekben sokan őrzik a nagymamák titkos fűszereit, amik mindent finomabbá tettek; sokszor már csak egy kis só, bors, egy csipetnyi szeretet és ügyesség kellett ahhoz, hogy a falatok boldogan lecsússzanak a családi asztalnál.


A hortobágyi palacsinta nem csupán egy étel; egy igazi gasztronómiai emlék, ami összeköt bennünket a múlt és a hagyományok világával. Süssük együtt a nagymama módjára, és továbbítsuk a receptet a következő generációnak, hogy az ízek soha ne veszjenek el!

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: