A hortobágyi palacsinta egy igazi klasszikus fogás a magyar konyhában; sokaknak nosztalgikus emlékeket idéz fel a családi ebédekről vagy a nagymama főztjéről. A lágy palacsinta finom, sós töltelekbe burkolva, majd megpörkölve egy igazi ínycsiklandó étel, ami jól mutat az asztalon ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. Engedjük hát, hogy a régi ízek feléledjenek, és készítsük el együtt ezt a remek ételt!
Hozzávalók a palacsintához (4-6 főre)
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj (a tésztába)
- Olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 300 g darált hús (legjobb, ha sertés, de csirke is jó)
- 1 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 piros paprika (vagy zöldpaprika)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- Só, bors, őrölt paprika ízlés szerint
A besamel mártáshoz
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- Só, bors ízlés szerint
- Reszelt sajt (a tálaláshoz)
A palacsinta tésztája
A palacsinta tészta elkészítése nem ördöngőség! Először keverd össze a lisztet, tojásokat, tejet és a csipet sót egy nagy tálban. A legjobb, ha használunk egy habverőt, hogy a tésztát simára keverjük. Ezután adjunk hozzá egy evőkanál olajat is, ami segít majd a palacsintáknak, hogy szépen elváljanak a serpenyőtől.
Az elkészült tésztát egy kicsit pihentetjük, hogy a liszt jobban megdagadjon és a tészta levegősebb legyen. Kb. 30 perc elegendő, hogy az ízek jól összeérjenek.
A töltelék elkészítése
Amíg a palacsinta tésztája pihen, készítsük el a tölteléket. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Amikor üvegesedik, adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Keverjük össze, és pirítsuk, amíg a hús átsül.
Most jöhet a paprika és a paradicsompüré feletti varázslat! A megpárolt paprikát süssük a húsos keverékhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pár perc elteltével már kész is a finom töltelék, amit hagyjuk kicsit hűlni.
A palacsinta sütése
A tésztát palacsintasütőben, egy kevés olajon, mérsékelt lángon süssük ki. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal hígítsuk el, hogy lapos palacsintát kapjunk. Amikor már szép aranybarna az egyik oldala, néhány perc múlva fordítsuk meg, és süssük a másik felét is. Ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
�-sszeállítás
A palacsintákhoz egy-egy evőkanálnyi tölteléket tegyünk, majd hengerdjük fel őket, és helyezzük egy tepsibe. Ha elkészültünk a palacsintákkal, jöhet a besamel mártás.
A besamel mártás készítése is könnyedén megy: egy lábosban olvasszunk föl vajat, keverjünk hozzá lisztet, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, amíg sima mártás nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretjük, egy kis szerecsendiót is hintázhatunk bele.
A mártást öntsük a palacsintákra, és szórjuk meg reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Tálalás és hagyományok
A hortobágyi palacsintát legjobban frissen, roppanós sajttal tálalva fogyasszuk. Nemcsak a teteje ropogós, hanem a töltelék ízei is összeérnek az óvatos sütés során. Remek köret lehet hozzá egy friss saláta vagy savanyúság.
Az emlékekben sokan őrzik a nagymamák titkos fűszereit, amik mindent finomabbá tettek; sokszor már csak egy kis só, bors, egy csipetnyi szeretet és ügyesség kellett ahhoz, hogy a falatok boldogan lecsússzanak a családi asztalnál.
A hortobágyi palacsinta nem csupán egy étel; egy igazi gasztronómiai emlék, ami összeköt bennünket a múlt és a hagyományok világával. Süssük együtt a nagymama módjára, és továbbítsuk a receptet a következő generációnak, hogy az ízek soha ne veszjenek el!