ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi palacsinta recept – ahogy nagymama készítette, fenséges töltelékkel

Amikor a gyerekkorunk ízeit idézzük, a hortobágyi palacsinta mindig az emlékeink élvonalában tanyázik. Ezt a különleges ételt a nagymamák sokszor készítették családi összejöveteleken, hiszen nemcsak finom, hanem laktató is, amit étvágygerjesztő tölteléke tesz igazán különlegessé. Megmutatom neked, hogyan érdemes elkészíteni ezt a retró klasszikust, és közben néhány nosztalgikus emléket is megidézünk.

A hortobágyi palacsinta eredete

A hortobágyi palacsinta népszerűsége az 1958-as brüsszeli világkiállításnak is köszönhető, ahol Magyarország képviseletére választották. Az étel eredetileg a hortobágyi pásztorok készítettek el, akik egyszerű, de tápláló táplálékra vágytak, miközben a pusztán dolgoztak. A palacsinta eredetileg földrajzi nevével ellentétben nem egy eredeti magyar étel, hanem helyi tükröződése a konyhakultúra gazdagságának.

Hozzávalók

A palacsinta tésztájához:

  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 500 ml tej
  • 1 kiscsipet só
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj

A töltelékhez:

  • 500 g darált hús (sertés vagy marha)
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál paprika (édes, füstölt is lehet)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj

A mártáshoz:

  • 400 ml tejföl
  • 100 g reszelt sajt (pl. trappista)
  • 1 teáskanál paprika a színéhez

Elkészítés

1. A palacsinta tésztája

Kezdjük a tésztával! Egy tálban verjünk fel két tojást, majd adjuk hozzá a tejjel elkevert lisztet, csipet sót és az olajat. Keverjük simára, majd hagyjuk pihenni körülbelül 20-30 percig. A pihenés alatt a tészta feszülten várja majd, hogy serpenyőbe kerüljön.

2. Töltelék előkészítése

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és dinszteljük meg a finomra vágott hagymát. Amikor üvegesre pirult, adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg. Fűszerezzük sóval, borssal, és a fűszerpaprikával. A fokhagymát aprítsuk fel, és adjuk a húsos keverékhez, majd pároljunk mindent együtt 10-15 percig, amíg a hús átsül. Hűtsük le egy kicsit.

3. Palacsinta sütése

A pihent tésztát egy palacsintasütő serpenyőben süssük ki. Kisebb palacsintákat készítsünk, hiszen ezeket majd megtöltjük. Általában 2-3 perc elég a palacsinta mindkét oldalának megsütéséhez.

4. Töltés és sütés

Most, hogy a palacsintáink kész vannak, töltsük meg őket a húsos keverékkel, tekerjük fel őket, mintha egy ajándékot csomagolnánk. Az elkészült palacsintákat helyezzük egy tűzálló tálba. �-ntsük rájuk a tejfölt, a reszelt sajtot keverjük el egy teáskanál fűszerpaprikával, majd szórjuk a palacsinták tetejére.

5. Sütés után

180 fokon, előmelegített sütőben süssük őket kb. 20-25 percig, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarnára sül.

Tálalás és családi emlékek

A hortobágyi palacsinta szervírozásakor ne felejtsük el a zöld fűszereket sem, mint például a petrezselymet, ami igazi színt és ízt ad az ételnek. Gyermekkoromra emlékezve, nagymamámmal mindig friss, ropogós salátát tálaltunk mellé, ami egy kis savanykás ízt hozott az étkezésekbe, és jól kerekdett a laktató főfogás.

Variációk és tippek

A pali formája változhat: tölthetjük füstölt hússal, gombával vagy akár zöldségekkel is, így vegetáriánus verziót is készíthetünk. Nyugodtan kísérletezzünk a fűszerekkel is! Érdemes kicsit játszadozni a töltelék ízlésünkhöz illesztésével, hiszen a nagymama receptje mindig is az alkotás öröméről szólt.

Egy nehezen megfizethető eleme a nagymama főztjének az a szeretet, amit beletett, és ez a hortobágyi palacsintából sem hiányzik. A közös családi ebédek emléke még mindig a szívünkben él, amikor a palacsinta illata betöltötte a konyhát, és mindenki örömmel várt a megszokott finomságra. Ahogyan a nagymamák főztjei, úgy a hortobágyi palacsinta is egy valódi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Kóstold meg, és hozz létre új emlékeket!

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: