ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi palacsinta recept – ahogyan nagymama készítette, minden falat egy emlék

A hortobágyi palacsinta, hazánk ínycsiklandó különlegessége, nem csupán egy étel, hanem egy igazi nosztalgikus élmény. Minden falat emlékeztet azokra a régi családi ebédekre, amikor a konyhában a nagymama csodás ételei illatoztak, és a gyerekek tolongtak a fehér terítő mellett, várva, hogy végre egy falatot kaphassanak az elkészített finomságból. Ez az étel a pörkölt hús és a palacsinta házassága, amihez bármelyik vendég mérhetetlenül boldogan ülne le az asztalhoz.

Hozzávalók

A palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj (aztán a serpenyőhöz)

A töltelékhez:

  • 500 g darált hús (sertés vagy marha)
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1-2 dl paradicsomszósz
  • Só, bors ízlés szerint

Továbbá:

  • 200 g reszelt sajt (pl. trappista)
  • 2-3 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Palacsinta tésztája: A palacsinta alapja rendkívül egyszerű! Keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, egy csipet sót és az olajat egy tálban. Egy sima, csomómentes tésztát szeretnénk kapni, ami épp csak annyira folyós, hogy a serpenyőben szépen el tudjon terülni. Hagyjuk pihenni a tésztát körülbelül 30 percet – közben mesélhetünk a gyerekeinknek a nagymama huncut trükkjeiről.

  2. Töltelék elkészítése: Eközben egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd pirítsuk meg a apróra vágott hagymát. Amint aranybarnára pirult, jöhet a darált hús. Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a pirospaprikát, végül a paradicsomszószt. Főzzük addig, amíg a hús teljesen átsül, és az ízek összemosódnak – nemcsak az ételt, de a gyerekkort idéző illatokat is élvezhetjük.

  3. Palacsinták sütése: A palacsintákat egy serpenyőben kezdjük el sütni, mindkét oldalát körülbelül 1-2 percig. Minden palacsinta után érdemes egy kis olajat csepegtetni a serpenyőbe, hogy ne tapadjanak le. Amint készen vannak, hagyjuk őket hűlni egy tányéron.

  4. Töltés és sütés: Minden palacsintát töltsünk meg a kész hústöltelékkel, majd tekerjük fel őket. Ezt követően egy tűzálló tálat béleljünk ki alufóliával, és helyezzük bele a palacsintákat egymás mellé. A tetejüket gazdagon szórjuk meg reszelt sajttal, majd locsoljuk meg a tejföllel.

  5. Sütés: Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és megpirul. Az illatok már most garantálják, hogy a család nem éppen a türelem mintaképe lesz az asztal körül!

Tálalás és emlékek

Miután a hortobágyi palacsinta gyönyörűen kicsit megpirult a sütőben, bátran tálaljuk. Mindenki választhat a tejfölből és a reszelt sajtból, ami igazán feldobja ezt a remek ételt. Képzeljük csak el, ahogy a család apraja-nagyja körbeül, a régi történeteket felidézve, miközben a tányérokon gőzölgő palacsinták várják, hogy elfogyjanak.

A hortobágyi palacsinta nemcsak egy étel, hanem hagyomány is, amit apáról fiúra, nagymamáról unokára öröklünk. Hagyományainkban mindig is fontos szerepet játszott a családi összejövetelek során, és megjelenése a konyhában sokakban a múlt szép emlékeit idézi fel.

Variációk

A hortobágyi palacsinta készülhet különböző töltelékekkel is, mint például gombás, zöldséges vagy akár lecsós változatban is. Kísérletezni mindig ér, hiszen mindenki megtalálhatja a saját kedvencét. Ki tudja, talán a következő nagy családi ebéd alkalmával olyan ízesítést hozunk be, ami a nagymama receptjét is felülmúlja!

Ezek az emlékek és ízek nemcsak a konyhából, hanem a közös pillanatokkal teli gyermekkorból is táplálkoznak. Ha szeretnénk, hogy a gyerekeink is olyan emlékekkel gazdagodjanak, mint amilyenek nekünk voltak, érdemes készíteni egy adag hortobágyi palacsintát, hiszen az étel sokkal több, mint csupán a táplálkozás öröme.

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: