A hortobágyi palacsinta réges-régen ötvözte a tészta és a töltelékek csodáit, azóta pedig a magyar konyha ikonjává vált. Akik felnőttek az illatos, gőzölgő éttermekben, ahol lazac fehérborban volt a sláger, biztosan nosztalgiával gondolnak vissza azokra a családi ebédekre, ahol a nagymama titkos receptje alapján készült palacsinták tűntek fel az asztalon. Következzen egy klasszikus recept, amitől az emlékek kelnek életre, és a konyhánk is megtelik a szeretet édességével.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- 500 ml tej
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj
Hozzávalók a tölteléhez:
- 400 g darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 piros paprika
- 2 sárgarépa
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál étolaj
- Só, bors ízlés szerint
Az öntethez:
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál liszt
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Palacsintatészta készítése:
A tésztához keverd össze a lisztet, a tejet, a tojásokat és a csipet sót egy tálban. Ne felejtsd el, az olajat is beletenni, hiszen ez adja meg az igazi selymességet. A legjobb, ha mindent simára kevered, majd legalább fél órát pihenteted, hogy a liszt jól megszívja magát.
2. Töltelék elkészítése:
A töltelékhez az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, majd a finomra vágott hagymát és fokhagymát pirítsd üvegesre. Adj hozzá a darált sertéshúst, és jó alaposan keverd össze. Fűszerezd sóval, borssal, és ízesítsd fűszerpaprikával. Amikor a hús már megpuhult, mehet bele a felkockázott paprika és a lereszelt sárgarépa. Keverd még egy kicsit, amíg az ízek egymásba forrnak, majd hagyd kihűlni.
3. Palacsinták sütése:
A serpenyőt egy kicsi olajjal fedd be, majd önts bele a tésztából egy merőkanállal. Süsd mindkét oldalát aranybarnára. Tedd félre a kész palacsintákat egy tányérra, és folytasd a többi tészta elkészítését.
4. Töltés és sütés:
Amikor a palacsinták kihűltek, jöhet a legizgalmasabb része! Minden palacsintába tegyél egy kanálnyi tölteléket, és jó szorosan tekerd fel. A palacsintákat egy tűzálló tálba helyezd, helyezd el belőlük egymás mellett az összeset.
5. �-ntet elkészítése:
Az öntethez a tejfölt a liszttel, sóval és borssal keverd el, majd öntsd a palacsintákra. Tedd a tálat előmelegített 180 °C-os sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg szépen megpirul a teteje.
Tálalás
A hortobágyi palacsinta a legjobban frissen, melegen, de nem árt, ha van otthon egy kis savanyúság a mellé. Egy falat ennek a finomságnak visszarepít minket gyerekkorunkba, ahol a nagymama konyhájában a konyhakert áldása megtalálható. Képzelj el egy vasárnapi családi ebédet, ahol a hirtelen összejött rokonság éppen a hűvös őszi szél elől húzódik be a meleg konyhába. A családi történetek, nevetések és a finom ételek illata mind-mind emlékezetessé teszik ezt a pillanatot.
Variációk
A hortobágyi palacsinta találkozhat számos egyedi töltelékkel is! Készítheted akár gombával, zöldségekkel, vagy másféle húsokkal is, csak a fantáziádra van szükség. Egy kis füstölt sajt, esetleg néhány fűszer is feldobhatja a klasszikus ízvilágot.
Gyakori hibák
- Túl sűrű tészta: A well-mixed palacsintatésztának folyékony állagnak kell lennie, hogy a palacsinták szépen kisüljenek.
- Nem elegendő olaj: Ha a serpenyő alja nem megfelelően van olajozva, a palacsinták könnyen leragadnak.
- Túl sok töltelék: A palacsinta élvezeti értékének kulcsa a balansz, ne töltsd túl, hogy ne szétszakadjon.
Eltarthatóság
A már kész, sütött palacsinták a hűtőben akár 2-3 napig is eltarthatók. Receptünk egyszerűsége abban rejlik, hogy akár lefagyaszthatod is őket, így bármikor előkaphatod a hétköznapok rohanásában is.
Remélem, hogy e régi, szívhez szóló recept nyomán sikerül felidézni a boldog pillanatokat a családunk körében, amikor a nagymama főztje minden falatban életre keltette a gyermekkori emlékeket. Tálalj mellé egy nagy adag szeretetet, és érezd, ahogy a konyhád megtelik az otthon melegével!