ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Rakott krumpli recept – ahogy a nagyi rakta egymásra a rétegeket

A rakott krumpli nemcsak egy étel, hanem egy igazi időutazás is. Amikor csak eszembe jut, azonnal azokat a családi ebédeket idézi fel, amikor a nagymama nagy üveg tányérba rakta a krumplit, a tojást és a finom túrót. Az illatok, a színek és az émelygően jó ízek egyaránt magával ragadtak, és most is, ha elém kerül egy tál rakott krumpli, az életem legszebb emlékeit idézi fel. Ez az egyszerű, mégis nagyszerű étel a magyar konyha meghatározó része, és minden házban megvan a maga verziója. Lépjünk hát be együtt a konyhába, és készítsük el ezt a klasszikust nagymama módra!

A rakott krumpli hozzávalói:

  • 1 kg burgonya
  • 5 darab tojás
  • 300 g füstölt kolbász (vagy sonka)
  • 300 g tejföl
  • 200 g sajt (legjobb a trappista)
  • Bors
  • 1 evőkanál mustár (opcionális)
  • 1 evőkanál olaj (az edény kivajazásához)

Elkészítés lépései:

1. A burgonya előkészítése

Induljunk a burgonyával, hiszen ez az étel lelke! A krumplit alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük. Amíg fő, a gyerekkoromra gondolok, amikor a nagymamám intett, hogy „Óvatosan, forró a víz!” – aztán addig bolondoztam a konyhában, míg a víz felforrt. Ha megfőtt (kb. 20-25 perc), hagyjuk hűlni, majd hámozzuk meg.

2. A rétegek előkészítése

Amíg a burgonya hűl, főzzük meg a tojásokat is. Kb. 10 perc elég nekik, hogy megfőjenek, majd hideg vízben hűtve könnyen lehúzhatjuk a héját. Amikor minden elkészült, a krumplit szeleteljük fel, és a tojásokat is karikázzuk.

3. Az összes réteg összeállítása

A nagymama titka mindig az volt, hogy minden rétegnek megvolt a maga szerepe. Tehát, kezdjük az edény alján a burgonyával. Rétegezzük rá a füstölt kolbász vagy sonka szeleteket, majd a felfőtt tojáskorongokat. Ha szeretjük a mustárt, kenjük el egy evőkanál mustárt a tojásokra – ez ad egy különleges ízt az ételnek!

4. A krémes réteg

Ezután jöhet egy réteg tejföl. A nagymama mindig bőségesen nyomott a tejfölből, megtöltve a tányérját, hiszen tudta, hogy ettől lesz az egész igazán ízletes. Szórjuk meg a tejfölt sóval és borssal ízlés szerint. A következő réteg a krumpli: tegyünk még egy réteget az előzőekre, majd ismét jöhet a kolbász és a tojás.

5. A végső simítás

A rakott krumplink tetejére szórjuk a reszelt sajtot, ez adja meg a ropogós és ízletes befejezést. A nagyi mindig azt mondta, hogy a sajt elengedhetetlen, mert a sütés során isteni illatok fogják betölteni a konyhát!

6. Sütés

Előmelegített sütőben (180 °C) kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. A nagyi titkos fegyvere mindig a lassú sütés volt, így a rétegek ízei igazán összekapcsolódnak.

Variációk és tippek

A rakott krumpli rengeteg módon variálható! Akik szeretik a zöldségeket, például egy réteg spenótot vagy gombát is tehetnek közé. A füstölt hús is helyettesíthető főtt csirkével vagy pulykával, ha valaki könnyedebb változatra vágyik.

Az elkészült rakott krumplit mindig frissen, melegen szolgáljuk fel, és nem mellesleg a legjobban együtt ízlik a családdal. Ahogy a nagymamám mondta: „Az étel az összetartozás jelképe!” A gyerekek mindig a legelső kanálnyit kapták, hiszen nem tudtak ellenállni az illatának.

A rakott krumpli igazi nosztalgia: a ház kis zugaiban hangzó összes kacagás, a friss, meleg étel illata, és persze a közös evések, amik során mindenki megoszthatta a napját. Készüljünk fel, mert ez az étel nemcsak az ízekre, hanem a családi kapcsolatokra is hatással van. Bármilyen bíbor színű sört apró kortyokban élvezve, a rakott krumpli és barátok mellett érdemes megállni és emlékezni arra, ami igazán fontos.

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: