Receptek

Csirkepörkölt recept – Az ízletes klasszikus, ami a családi étkezések középpontjában áll

A csirkepörkölt a magyar konyha egyik ikonikus étele, amely nemcsak ízletes, hanem a közös étkezések meghitt pillanatait is megteremti. Az ízletes szaft, a fűszerek gazdagsága és a csirkehús puhává főzése minden falatban élményt nyújt. Ezen a recepttel megtanulhatjuk, hogyan készítsük el a csirkepörköltet otthon, saját ízlésünkre formálva, hogy még élvezetesebb legyen az étkezés.

Csirkepörkölt recept

A csirkepörkölt gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza, amikor a magyar konyha kezdett formálódni. Az étel története szorosan összefonódik a paraszti élettel, ahol az egyszerű, de tápláló ételek voltak a mindennapi táplálékforrások. Városokban és falvakban is népszerű lett, sok variációját alakították ki a helyi szokásoknak megfelelően. A pörkölt elkészítése során az alapanyagok egyszerűségének és a fűszerek ügyes használatának köszönhetően az ízek szinte magukért beszélnek.

Hozzávalók a Csirkepörkölt elkészítéséhez

A következő alapanyagok szükségesek egy klasszikus csirkepörkölt elkészítéséhez, 4 adagra:

  • 1 kg csirkehús (comb, mell vagy ezek kombinációja)
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 1-2 evőkanál édes paprika
  • 2-3 db érett paradicsom (vagy 200 ml paradicsomlé)
  • 2-3 db zöldpaprika
  • 3-4 db közepes burgonya
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 evőkanál köménymag (opcionális)
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Alternatívák: A csirkehús helyettesíthető pulykával vagy más szárnyassal, a fűszerek variálhatóak a személyes ízlés szerint.

Így készül a Csirkepörkölt

  1. Hús előkészítése: A csirkehúst alaposan mossuk meg, majd vágjuk kis darabokra (kb. 4-5 cm).

  2. Hagyma megpirítása: Az olajat hevítjük egy mélyebb edényben, hozzáadjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pirítjuk.

  3. Fűszerek hozzáadása: Ezután beletesszük a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg, majd hozzáadjuk a csirkehúst. Sózzuk és borsozzuk.

  4. Hús pirítása: A húst nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk 5-7 percig, amíg körbepirul.

  5. Zöldségek beékelése: Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a zöldpaprikát, valamint az egész fokhagymát és a babérlevelet.

  6. Főzés: A pörköltet 1-1,5 órán keresztül lassú tűzön főzzük, időnként megkeverve, és szükség szerint vízzel öntve fel, hogy ne égjen le.

  7. Burgonya hozzáadása: A legvégén, 20-30 perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott burgonyát is.

  8. Tálalásra kész: Amikor a hús és a burgonya megpuhult, a pörkölt kész. Szórjunk rá friss petrezselymet az ízesítéshez.

Tippek és variációk

  • Fűszerezés: Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, például csípős paprikával, szegfűborssal vagy füstölt paprikával az extra íz érdekében.
  • Könnyedebb változat: Készíthetjük joghurttal vagy kókusztejjel is, ezáltal a pörkölt krémesebb és teltebb ízű lesz.
  • �-sszeállítás: Adhatunk hozzá zöldségeket is – például sárgarépát, zellert – ha egészségesebb verziót szeretnénk.

Tálalási javaslatok a Csirkepörkölt mellé

A csirkepörköltet legjobban friss, puha nokedlivel, galuskával, vagy házi készítésű kenyérrel megszórva érdemes tálalni. A hagyományos köret mellett párolt rizs vagy főtt burgonya is jó választás. A pörkölt mellé akár savanyúságot is kínálhatunk, mint például ecetes uborka vagy savanyú káposzta. Italpárosítás szempontjából egy üveg jó minőségű vörösbor vagy friss, szénsavas ásványvíz ideális választás.

Milyen alkalmakra ajánlott a Csirkepörkölt?

A csirkepörkölt tökéletes választás családi ebédekhez, baráti összejövetelekhez, vagy akár vasárnapi étkezésekhez is. Gyorsan elkészíthető és bármelyik ünnepi alkalomra, vagy hétköznapi vacsorára is tökéletesen illik. A gyerekek körében is népszerű, mivel a szaftos hús és a finom ízek mindenki számára vonzóak.

Gyakori hibák a Csirkepörkölt készítésekor

Kezdő főzők gyakran esnek abba a hibába, hogy a húsra túl sok sót vagy fűszert tesznek, ami elnyomhatja az étel valódi ízét. Emellett, ha a húst nem pirítják meg eléggé, az étel íze nem lesz elég gazdag. Figyeljünk arra is, hogy a húst mindig alacsony lángon főzzük, hogy sokáig puhán tarthassuk. A pörkölt túl híg állaga is gyakori hiba, amit a víz hozzáadásának hirtelen megfeledkezése okozhat. A pörkölt készenléti állapotát a hús és a burgonya puhaságának tesztelésével ellenőrizhetjük.

Mennyi ideig tartható el a Csirkepörkölt?

A csirkepörkölt a hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható, ha zárható edényben tároljuk. Az újramelegítés során érdemes figyelni, hogy ne főzzük túl, mivel az ízek erősödhetnek, így az étel egyre sűrűbb és karakteresebb lesz. A pörkölt fagyasztható is, így 2-3 hónapig frissen tarthatjuk. Az újramelegítést a legjobban lassú főzőben vagy tűzhelyen végezhetjük, hogy elkerüljük a hús kiszáradását.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Csirkepörkölt?

A csirkepörkölt kalóriatartalma hozzávetőlegesen 300-350 kalória/adag (a köret figyelembevételével). A makrotápanyagok eloszlása körülbelül 20 g fehérje, 15 g zsír és 30 g szénhidrát. A csirkehús gazdag fehérjében, míg a zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek.

A Csirkepörkölt nemzetközi változatai

Bár a csirkepörkölt klasszikus magyar étel, számos nemzetközi változata létezik. Például a spanyol gazpacho vagy a portugál frango à cebolada receptjeiben hasonló elkészítési módszereket találunk. A cseh konyhában a "kuřecí guláš" néven ismert verziója gazdaságosabb hozzávalókkal készül, míg a szlovákiában kedvelt "kurací perkelt" szintén a pörkölt technikáját követi.

Érdekességek a Csirkepörkölt kapcsán

A csirkepörkölt népszerűsége nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is megfigyelhető, ahol hagyományos családi összejövetelek és ünnepek alkalmával készítik. A pörkölt szót az „pörkölni” igéből származik, ami a sülésre utal. Érdekesség, hogy sok magyar családban van egy titkos recept, amely generációkon keresztül öröklődik, és a megfelelő fűszerek összeállítása valóságos mesterművé válik.

A csirkepörkölt nemcsak étel, hanem egy érzelmi kötődést is hordoz magában, egy olyan ételt, amely összeköti a családokat és barátokat az étkezések során.

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Most ezeket olvassák a legtöbben