ReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Hortobágyi palacsinta recept – ahogy a nagymama készítette, emlékezetes ízek

A hortobágyi palacsinta egy olyan klasszikus magyar étel, amely nemcsak az ízével, hanem a mögöttes történetével is különleges helyet foglal el a magyar gasztronómiában. Ez az étel sokunk gyerekkori emlékeiben él, hiszen akármennyire is keringtek az évek, a nagymama elkészítette ezt a finomságot a családi összejövetelek során. Az ízek, a meleg étel illata és az összejövetelek hangulata nosztalgikus érzéseket ébreszt a szívünkben, így hát érdemes megidézni ezt a felejthetetlen ételt.

Hozzávalók a palacsintához

A palacsintatésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 600 ml tej
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 500 g darált hús (legjobb a sertés és marha keveréke)
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros paprika
  • 1 tk pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 100 ml tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés

A palacsinta massza elkészítése

  1. Tészta összekeverése: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. A sót is belekeverjük, majd egy habverővel simára keverjük. Az állagának olyan folyósnak kell lennie, hogy ne legyenek benne csomók.

  2. Pihenés: A tésztát körülbelül 30 percig pihentessük, hogy a liszt megduzzadjon, és a palacsinták könnyebbek legyenek.

Töltelék elkészítése

  1. Hús elkészítése: Közben a töltelékhez a nagy fej hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben egy kis olajon üvegesre pároljuk. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús meg nem változtatja a színét.

  2. Fűszerezés: A fokhagymát és a felkockázott piros paprikát is hozzáadjuk, és egy rövid ideig együtt sütjük. Végül fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. A tölteléket hagyjuk kihűlni.

A palacsinti sütése

  1. Sütés: A palacsinta sütéséhez egy serpenyőt vagy palacsintasütőt forrósítunk, majd olajat öntünk bele. A masszából egy merőkanál tésztát öntünk a serpenyőbe, és egyenletesen eloszlatjuk. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Ezt a lépést addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.

Töltés és sütés

  1. Töltés: Amikor elkészült a palacsinta, minden egyes darabot betöltünk a hűlt húsos keverékkel, és feltekerjük.

  2. Sütés: A töltött palacsintákat egy tűzálló tálba helyezzük, majd a tetejükre tejfölt kenünk. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Tálalás

Amplitude a tálalásnál fontos, hogy ne csak a szemet, hanem az ínycsiklandó illatokat is fokozzuk. A kész hortobágyi palacsintákat friss zöldpetrezselyemmel vagy akár egy kis savanyúsággal is díszíthetjük, hogy még inkább felturbózzuk az élményt.

Történeti háttér

A hortobágyi palacsinta hagyományosan a vidék ízvilágához társul, és a 20. század elején kezdett népszerűvé válni. A szabolcsi palacsinta töltött változata sok helyen elérhető, de a hortobágyi név különleges figyelmet ad az ételnek. Manapság, a gyorskaják korában is érdemes előhúzni ezt az ételt a recepttárból, hiszen egyszerre kalandos és megújító.

Érdekességek és variációk

Habár az alaprecept a legtöbb háztartásban hasonló, a töltelék ízvilágán sokat változtathatunk. Fűszeres zöldségekkel, gombával, vagy akár hallal is készíthetjük, így saját ízlésünkre szabva az ételt.

Az elkészítése viszonylag időigényes, de minden egyes falat kárpótol minket a fáradságért – és rögtön előhozza a nagymama konyhájának meleg emlékét. Mert ki ne emlékezne arra, amikor a család összegyűlt, és az asztal körül nevetve, beszélgetve, és finom falatozások közepette töltöttük az időt? Kóstoljátok meg ezt a klasszikus ételt, és engedjétek, hogy a hagyományos ízek felidézzék a legszebb gyerekkori emlékeket!

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: