Receptek

Krémes süti recept: Gazdag ízélmény egyszerűen, nem csak ünnepekre!

A krémes süti egy olyan klasszikus desszert, amely mindenki szívét megdobogtatja. Finom, lágy krémje és ropogós tésztája tökéletesen kiegészíti egymást. E recept célja, hogy bemutassa, hogyan varázsolhatunk otthon is felejthetetlen ízeket, akár családi összejöveteleken, akár ünnepekkor. Csatlakozzon hozzánk, és fedezzük fel együtt ezt a kivételes édességet!

Krémes süti recept

A krémes süti, ahogyan a neve is sugallja, egy töltött édesség, amely különböző hagyományos és modern variációkban létezik. Eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, a magyar cukrászdák népszerű ajánlataként. Számos különféle változata létezik világszerte, de a klasszikus krémes süti mindig is a középpontban állt, hiszen változatos ízekben és elkészítési módokban brillírozik.

Hozzávalók a Krémes süti elkészítéséhez

A következő hozzávalók szükségesek a krémes süti elkészítéséhez:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor

Krémhez:

  • 500 ml tej
  • 4 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 65 g vaníliás pudingpor
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma

Díszítéshez (opcionális):

  • Porcukor
  • Reszelt étcsokoládé
  • Gyümölcsök

Így készül a Krémes süti

1. lépés: A tészta elkészítése

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Adjuk hozzá a vajat, és morzsás állagúvá dolgozzuk. Ezután jöhet a tojás és a só. Gyúrjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Ha kész, csomagoljuk fóliába, és pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.

2. lépés: A krém elkészítése

Egy lábasban forraljuk fel a tejet. Közben egy másik tálban keverjük össze a tojássárgákat, a cukrot és a pudingport. Amikor a tej felforrt, fokozatosan öntsük hozzá a tojásos keveréket, folyamatosan keverve, hogy ne csomósodjon be. Főzzük sűrű krémmé, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat és a vanília aromát.

3. lépés: A süti összeállítása

A pihent tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük 15-20 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha a tészta kihűlt, vágjuk két felé, és töltsük meg a krémmel. A tetejére helyezzük rá a másik tésztalapot.

4. lépés: Díszítés

A süti tetejét szórjuk meg porcukorral vagy reszelt csokoládéval. Képzeljünk el egy tál fanyar málnát vagy epret az édesség mellett, hogy még vonzóbb és színesebb legyen!

Tippek és variációk

  • Gyümölcsös változat: A krémet gazdagíthatjuk friss gyümölcsökkel, például eperrel vagy barackkal.
  • Csokoládés krém: A pudingkrémhez keverhetünk olvasztott csokoládét a gazdagabb ízért.
  • Gluténmentes verzió: A lisztet gluténmentes lisztre cserélve diétás változatot készíthetünk.

Tálalási javaslatok a Krémes süti mellé

Tálaljuk kávéval vagy teával, de remekül illik hozzá egy csésze forró csokoládé is. A süti jól mutat díszes tányéron, gyümölcsök vagy csokoládé forgácsok társaságában.

Milyen alkalmakra ajánlott a Krémes süti?

Ez a süti tökéletes választás születésnapokra, ünnepi vacsorákra vagy egyszerűen csak a hétvégi desszertként. Vendégváró étkezéseken is megállja a helyét a finomságaival és látványával.

Gyakori hibák a Krémes süti készítésekor

  • Tészta túl kemény: Ha a vajat túl sokáig dolgozzuk el, a tészta kemény és nehezen kezelhető lesz. Figyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl!
  • Csomós krém: Ha a tojássárgákat nem keverjük el alaposan, a krém csomós lehet. Mindig alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

Mennyi ideig tartható el a Krémes süti?

A krémes süti hűtőben legfeljebb 3 napig friss marad, de a legjobb, ha az elkészítés után rövid időn belül fogyasztjuk. Fagyasztani érdemes külön-külön a tésztákat és a krémet, de összevonva ez nem ajánlott.

Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Krémes süti?

Egy adag (kb. 100 g) krémes süti körülbelül 300-350 kalóriát tartalmaz, 15-20 g szénhidrátot és 4-5 g fehérjét, valamint különböző zsírokat a vaj és a tojás miatt.

A Krémes süti nemzetközi változatai

A francia „mille-feuille” vagy az olasz „bignè” hirtelen eszünkbe juthat. Míg a francia változat krémes rétegek sokaságából áll, az olasz megfelelője fánk alakú, vaníliával töltve, de mindkettő hasonló elven készül és a krémes sütemények népszerűségéért felelős.

A krémes süti nemcsak gazdag ízharmóniájával, hanem sokoldalúságával is lenyűgöz minket. Akár hagyományos formában, akár modern variációkban készítjük, biztosan örömet okoz minden édességrajongónak!

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Kapcsolódó tartalmak: