EgészségHasznosHírek

Titkok a gyönyörű levendula gondozásáról a profi kertésztől

Levendula, a mindig kedvelt kerti növény

Tegyük fel, hogy van otthon egy kertünk, amit meg szeretnénk tölteni csodálatos mediterrán növényekkel. Igen, beszélünk a levenduláról, melynek népszerűsége töretlen. Mégis, sok helyen csak sínylődik és szinte szégyelli magát. Sajnos, nem tud úgy fejlődni, ahogy elvárnánk tőle. Talán nem olyan sok mindenre van szüksége, de azok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy életben maradjon. Nézzük meg, mire van szüksége a kedvenc levendulánknak, hogy sokáig szép és egészséges maradjon!

Levendula jellemzői

A levendula gyógy-, fűszer- és dísznövény egyben. Örökzöld félcserje, a legtöbb levendulabokor júniusban kezd el virágozni, ami egészen júliusig, néha akár augusztusig tart. Különböző levendulafajok, időben végzett szárlevágással, akár újjatan virágozhatnak ősszel. A levendula virágai lehetnek lila, fehér, kék, halványkék vagy akár rózsaszínűek is. Levelei zöld vagy ezüstszürkék. Aromás illatával hódít, ennek köszönhetően népszerűsége időről időre nő.

Virágai ehetők, tehát bátran díszíthetünk vele ételeket, vagy levendulaszörpöt készíthetünk belőlük. De figyelem! Ha a levendulád közelében rendszeresen használsz vegyszeres permeteket, ne fogyasszunk belőle. Szegélynövényként is kiváló, így bátran ültethetjük a kerti út mentén. A virágainak nektárja vonzza a méheket és más növények rovar pollinátorait, miközben a szúnyogokat távol tartja.

Megfelelő ültetési technikák a levendulának

Tavasztól őszig – fagymentes időben – bármikor kiültethetjük a levendulát. Növényünknek válasszunk napos, meleg helyet. Több levendulát csoportosan érdemes ültetni. Ha több levendulát ültetünk, az ültetési tőtávolság legalább 50 cm legyen. A kerti út mentén szegélynövényként alkalmazva 30 cm távolságot hagyjunk a levendulatövek között.

Az ültetés előtt a földhöz adjunk néhány marék homokot és kavicsot, főleg, ha a kertben kötött, agyagos talaj van. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat. Különösen talajigényes növényről nem beszélhetünk.

Óvatosan helyezzük a növényt az ültetőgödörben, majd földdel töltjük fel, a töve körül jól nyomkodjuk meg. Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, és ezt néhány hétig folytassuk, hogy a gyökerek kifejlődjenek. Ügyeljünk arra, hogy ne rohasztjuk el a gyökereket. Adjunk inkább többször kevesebb vizet, hogy megelőzzük a kirohadást.

Kavicsot vagy fenyőkérget is szórhatunk a növény köré, hogy meggátoljuk a gyomosodást. Azonban közvetlenül a tövéhez ne tegyünk takaróanyagból, nehogy befülledjen alatta a növény, és elkezdjenek terjedni a gombásodás és penészesedési folyamatok. Mivel a levendula mészkedvelő, a kavics talajtakaróként való használatát javasoljuk.

Levendula igényei és gondozása

A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék. Tartós, száraz időszakokban azért öntözzük meg, de ekkor is csak mértékkel, nehogy kirohadjon. Nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra, ezért trágyázni sem kell. Megelégszik a homokos, kavicsos talajjal is.

A levendula nevelése cserépben, virágládában

Nincs semmi akadálya annak, ha cserépben vagy balkonládában szeretnénk nevelni. Nagyobb edényt válasszunk, hogy nyáron ne kelljen sokat öntözni a növényt. A virágföldhöz keverjünk homokot és kavicsot is, hogy biztosítsuk az ültető közeg jó vízáteresztő képességét.

A cserepes levendulának nagyobb a vízigénye, mint a kertben nevelt társainak, ezért locsoljuk rendszeresen. Vigyázzunk azonban, hogy a táljában ne álljon a víz. Várjuk meg, hogy a földje kiszáradjon, mielőtt vizet adunk neki, mert a felesleges víz csak kirohasztja a növényt. A leggyakoribb gondozási hiba az, hogy túlöntözik a levendulát és nem értik miért nem hoz olyan szép színes virágokat, mint más nővenyek.

Levendula metszése

Ha nem akarjuk hasznosítani a virágokat, várjuk meg, amíg elnyílnak. Miután ez megtörtént, vágjuk le a levelek nélküli virágszárakat. A friss hajtásokból csak keveset vágjunk le, épp hogy csak igazítsuk félgömb formára.

Ha szeretnénk hasznosítani a virágokat, akkor kössük a levágott szárakat kis csokorrá, és szárítsuk meg őket. A csokrok tárolására válasszunk árnyékos, széltől védett, hűvösebb, száraz helyet, ahol fejjel lefelé felakasztva kiszáradhatnak a virágok. Ezután betehetjük a szekrénybe, kíválóan alkalmas még ebben az állapotában is molyírtásra.

Levendula szaporítása

A levendula szaporítása magról és dugványozással is történhet. A magvetéssel való szaporítás kihívást okozhat, de még a “otthoni kertészeknek” sem lehetetlen. A levendula termesztésének legegyszerűbb módja a dugványozás, amikor levágunk egy részt a növényből, amit gyökereztetünk, majd amint gyökérhajtásai kialakultak, kiülthetjük a növényt, akár a kertbe, akár cserépbe vagy balkonládába.

Levendula betegségei

Ha túl gyakran öntözzük a levendulát, előfordulhat gombásodás és penészesedés, amit a felesleges víz okoz. Ha megjelentek a penészfoltok, távolítsuk el a beteg részeket, mert könnyen elterjed az egész növényen. Ha időben kezeljük, megakadályozhatjuk a teljes növény kiszáradását.

Levendula jótékony hatásai

1. A levendulát gyógyászati célokra is használják. Teaként, vagy fürdőben illóolaj formájában segít relaxálni az izmokat, méregteleníteni a szervezetet és csökkenteni a stresszt. Különösen jó a levendula az idegeknek, mivel jótékony nyugtató és görcsoldó hatása van.

2. A levendula a konyhában is előszeretettel használt alapanyag. Levendulaszörp és fagylalt alapként szolgál a nyári gasztronómiai élvezeteknek.

3. Otthoni használatra is tökéletes, például házi szappanként, ami csökkenti a gyulladt, pattanásos bőr tüneteit, mivel gyulladáscsökkentő hatása bebizonyított. Szekrényben elhelyezve molyok távoltartására is alkalmas.

Remélem, hogy hasznos tanácsokat kaptál a levendulád gondozásához, és remélem, hogy gyönyörű és dús lesz a virágzási szezonban!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.