EgészségHírek

A végbélrák 7 kezdeti tünete, melyek nem kaphatnak elegendő figyelmet

A csaknem minden esetben időben felfedezhető végbélrák korai jelzéseit sokan szégyellik, vagy figyelmen kívül hagyják. Pedig a végbéllal kapcsolatos apróbb problémák orvosi ellátása akár életet is menthetne.

Egy év alatt mintegy 8 ezer amerikainál mutatnak ki végbélrákot, és ebből körülbelül 1000 esetben a betegség már a végstádiumában kerül napvilágra. A statisztikai adatok szerint minden tizedik ember esetében csak akkor ismerik fel a végbélrákot, amikor az már más szerveket is érint.

Lássuk, milyen tünetek utalhatnak végbélrákra!

1. Vérző végbél

2. Végbél viszketés

3. A végbélnyílás volumenének változása

4. Fájdalom vagy puffadás a végbéltájékon

5. A széklet állagának eltérése

6. Székletürítési kontroll elvesztése

7. Az anális terület folyamatos gyulladása

Ezek a jelek legtöbbször a végbélrák korai stádiumára utalnak, de főként hasonlítanak az aranyér tüneteihez. Ezért is fontos, hogy hosszabb idő alatt megjelenő rendhagyó tünetek esetén az érintettek mindenképp forduljanak orvoshoz. A végbélrák problémája főként az 50-60 évesnél idősebb nőket érinti.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

Manuális vizsgálat – az orvos latex kesztyűs kézzel, gél alkalmazásával tapintja meg a kérdéses részt.

Anoszkópia – egy anoszkóp nevű eszközt helyeznek a végbélbe, hogy kiderítsék, hogy az aranyér, vagy a végbélrák okozza-e a tüneteket.

Biopszia, ultrahang, CT vagy MRI – a legismeretesebb diagnosztikai eljárások közül a legtalálóbbat alkalmazzák a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.