Hasznos

Ételkészítési csapdák: 12 hiba, amitől még a legízletesebb étel is elrontható

Álcserélgetünk a konyhában: pontosan követjük a receptben leírtakat, figyelünk a részletekre, mégsem olyan az elkészült étel, mint vártuk. Ismerős a helyzet? Mindannyian találkoztunk már ezzel. De mi lehet a megoldás? Úgy döntöttünk, összeírjuk a leggyakoribb főzési bakikat, amelyek a legízletesebb ételeket is tönkre tudják tenni.

1. Túlzsúfolod a serpenyőt

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ahhoz, hogy a húsunkon finom, ropogós kéreg alakuljon ki, kellő teret hagynunk kell az átsülésnek. Ha túlzsúfoljuk a serpenyőnket, a húsunk elkezd főni, nem pedig sülni.

2. Tapadásmentes serpenyőben sütöd a húst

Ha tapadásmentes serpenyőben készíted a húst, nem fog olyan finom ropogósra sülni. A tapadásmentes serpenyő általában kevésbé melegszik át, mint a hagyományosak, ezért inkább tojás vagy palacsinta esetén vedd elő. Hús esetén használj grill vagy öntöttvas serpenyőt.

3. A tészta főzővizébe nem teszel sót

Alapszabály, hogy sózzuk a tészta főzővizét! Enélkül az íze ízetlen lesz, és még a legfinomabb szósz sem tudja megmenteni. Ha nem vagy biztos az adagolásban, itt van egy tipp: 300 gramm tészta főzővizéhez adj hozzá 1 evőkanál sót!

4. Olívaolajjal sütsz

Magas hőmérsékleten az olívaolaj elveszíti az összes tápanyagát és égni kezd, ami teljesen lerombolja az étel ízét. Használd salátákhoz, de a sütéshez inkább napraforgóolajat.

5. Pohárban méred a száraz hozzávalókat

Sokan pohárban vagy bögrében mérik a tészta hozzávalóit, anélkül, hogy tekintettel lennének arra, hogy a száraz és a folyékony hozzávalóknak nem ugyanaz a térfogatuk. A sütés viszont igényli a pontos adagolást. Ha bizonytalan vagy, használj száraz hozzávalók mérésére készült mérőedényt.

6. Nem melegíted elő a serpenyőt

A legprofibb séfek tanácsai szerint, amikor úgy gondolod, hogy a serpenyő már elég forró, várd még ki 2 percet, ama előtt hogy hozzákezdenél a főzéshez. Tökéletesen előmelegített serpenyőre van szükséged ahhoz, hogy például a húst és a zöldségeket ropogósra süsd.

7. Túlpirítod a fokhagymát

A legtöbb recept a végén vagy pár percre rá javasolja a fokhagyma hozzáadását az ételhez. De mivel a fokhagyma kevesebb vizet tartalmaz a többi zöldségnél, könnyen megég. Ha túlpirítod, az az elkészült ételnek kellemetlen ízt kölcsönöz.

8. Fagyottan teszed a húst a serpenyőbe

Mielőtt elkezdenéd a húst sütni, hagyd néhány órán keresztül szobahőmérsékleten. Így a hús egyenletesen fog sülni, míg a fagyasztott hús kívülről ugyan késznek tűnik, de belül még mindig nyers lehet. Ez a szabály a sütőben való elkészítés esetén is érvényes.

9. Elkészülte után azonnal nekilátsz a húsnak

Ha túl féktelen a kíváncsiságod és azonnal meg szeretnéd kóstolni a húst? Próbálj meg néhány percig távol maradni tőle! Legyél türelmes, és hagyd a húsnak kicsit pihenni, hogy a ropogós héj alatt a finom ízek igazán ki tudjanak bontakozni.

10. Mindent a hűtőben tárolsz

Bár sokan az összes élelmiszert a hűtőbe rakják, ez nem jó ötlet. A paradicsom, hagyma, cukkini, padlizsán, fokhagyma, burgonya és sok trópusi gyümölcs, mint a mangó vagy a kivi, jobb ízű, ha melegebb területen tárolod. Ha a hűtőbe rakod, ezek a zöldségek és gyümölcsök könnyen elveszíthetik a frissességüket, és hamarabb romlanak meg.

11. Folyamatosan forgatod a húst

Amíg sütsz, nincs szükség arra, hogy túl gyakran forgasd a húst. Ezzel csak azt éred el, hogy a hús kiszárad, a hall pedig kevésbé lesz mutatós. Csak hagyd a serpenyőben és ne zaklasd túl sokszor. Ez a séfek tipikus aranyszabálya.

12. Túlfőzöd a tojást

Láttál már valaha szürke színű tojássárgáját? Konzisztenciájuk inkább a gumira emlékeztet, mint a főtt tojásra? A tojás minőségével nincs baj, valószínűbb, hogy te főzted túl. A tökéletes szín és textúra eléréséhez addig főzd a tojást, amíg a víz elkezd forrni, majd vedd le a tűzről és hagyd a forró vízben, fedő alatt 10 percig.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.