A nagyszülők falusi portája helyett a boltokból származó tojások frissességének megbízható ellenőrzése sokszor kihívást jelenthet. De vajon hogyan tudhatjuk biztosan, hogy a tojás, amit megvásárolunk, friss-e?
A következőkben bemutatok két egyszerű és gyors kísérletet, amit bárki elvégezhet otthon. Ezek segítenek eldönteni, hogy a tojás elfogyasztható-e, vagy inkább ki kellene dobni.
Töltsünk egy üvegedényt vízzel és helyezzük bele a tojást, egyet egy időben, majd figyeljük meg, mi történik.
Ha a tojás teljesen lemerül az edény aljára, frissnek tekinthető. Ha azonban a tojás egyik fele az edény alját érinti, míg a másik fele felfelé tart, az már nem teljesen friss, de még nem olyan réginek mondható. Viszont azt a tojást, ami a víz felszínén lebeg, érdemes eldobni, mivel már alkalmas fogyasztásra.
A tojás frissességét megállapíthatjuk a hallásunkra alapozva is. Fogjuk meg a tojást, tartsuk a fülünk közelébe és rázzuk meg. Ha nem hallunk semmit, a tojás friss. Ha viszont valamilyen hangot hallunk, valószínűleg nem a legjobb minőségű, a fogyasztása nem ajánlott.