EgészségHírek

Néhány gyógyszer kombinációja életveszélyes lehet – Tudj meg többet!

A gyógyszerinterakciók nagyon fontosak – Ne hanyagold el őket!

A gyógyszerhasználat és -interakció kapcsán hatalmas mennyiségű információ található a közbeszédben, azonban az összes adat szakszerű értelmezése nem mindig egyszerű és egyértelmű. Az érintett tudatossága azonban a legfontosabb tényező annak megakadályozásában, hogy a gyógyszerhasználat során káros, életveszélyes állapot alakuljon ki. Évente több mint 100 000 ember hal meg az USA-ban önkényes gyógyszerszedés következtében és ez a statisztika világszerte hihetetlenül magas. A cikkben az öt legveszélyesebb gyógyszerkombinációt mutatjuk be, amelyek közül több a legelterjedtebben felírt, gyakran használt gyógyszerekhez kapcsolódik. Mielőtt bármilyen gyógyszert szednél, mindig konzultálj az orvosoddal és tanulmányozd a betegtájékoztatót!

Az antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók kombinációja életveszélyes

Az új generációs SSRI-specifikus antidepresszánsok és a nem-szteroid anti-inflammatorikus fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen, diclofenac, naproxen stb.) szedése növeli a vérzékenység kockázatát, különösen a nyelőcső és gyomor területén, akár hatszorosan is. A migrénes fájdalomkezelésére használt “triptánok” és az SSRI-antidepresszánsok együttes alkalmazása szintén nagyon veszélyes lehet, mivel izgatottságot, gyors szívverést, felgyorsult légzést, magas testhőmérsékletet okozhatnak. Mindig egyeztess az orvosoddal a gyógyszerek kombinált alkalmazása előtt!

Véralvadásgátlók és az aszpirin rossz kombináció

Véralvadásgátlókat gyakran írnak fel infarktus, stroke kockázatának csökkentése, pitvarfibrilláció vagy műtét utáni állapotok kezelésére. Az aszpirinről kevesen tudják, hogy bevitele is befolyásolja a vérlemezkék működését, tehát véralvadásgátló hatással rendelkezik. Azonban, ha aszpirint és véralvadásgátlót egyszerre szed valaki, drasztikusan növekszik a belső vérzés kockázata.

Fájdalomcsillapítók és szorongásgátlók: veszélyesebb, mint gondolnád

Az erős hatású benzodiazepin tartalmú szorongásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyidejű alkalmazása csökkentheti a légzés és a szív frekvenciáját, ami veszélyezteti a szervezet normális működését. Egyes orvosok külön-külön írhatnak elő fájdalomcsillapítót és szorongásgátlót anélkül, hogy tudnának a másik által felírt gyógyszerről. Mivel ez nem csak az USA-ban, de Magyarországon is előfordul, rendkívül fontos az orvossal való egyeztetés.

Paracetamol és az opioidok: potenciálisan halálos kombináció

A paracetamol a legelterjedtebb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító a világon. Ha azonban valaki a paracetamollal együtt vényköteles opioid tartalmú fájdalomcsillapítót is szed, jelentősen nő a kockázata a súlyos májkárosodásnak. Hosszú távú paracetamol szedés is májkárosodást okozhat. Az USA-ban végzett kutatás szerint a súlyos májbetegek 38%-ánál volt fellelhető valamelyik fenti gyógyszer az okok között, és 63% szedett egyidejűleg paracetamolt és erős hatású opioidokat.

Köhögéscsillapítók és antihisztaminok veszélyes köhögéskezelés

Néhány köhögéscsillapító tartalmaz antihisztamin hatóanyagot. Ha valaki allergia vagy asztma miatt másik antihisztamin készítményt is szed, ezen aktív összetevők hatása összeadódhat. Az antihisztaminok általában álmosságot okoznak, így e gyógyszerek egyidejű szedése veszélyeztetheti a gépjárművezetéket és a veszélyes gépek használata során fellépő reflexeket. Az álmosság és a lassabb reflexek hatása akár másnap is fennmaradhat a gyógyszerek bevétele után.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.