A mascarpone sajttorta a desszertkedvelők egyik legnagyobb kedvence, hiszen lágy, krémes állaga és gazdag íze mindenkit levesz a lábáról. Ez az olasz eredetű édesség nemcsak ízélményével, hanem látványával is lenyűgöz. E recept segítségével könnyedén elkészíthető, és garantáltan sikert arat az ünnepek alatt vagy akár egy hétvégi családi vacsora végén.
Mascarpone sajttorta recept
A mascarpone sajttorta története az olasz konyháig nyúlik vissza, pontosan Milánó környékére. Az olasz cukrászatban az 1980-as évek óta vált népszerűvé, és azóta világszerte elterjedt. A torta nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem hétköznapi desszertként is ideális választás, hiszen viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók a Mascarpone sajttorta elkészítéséhez
A klasszikus mascarpone sajttorta elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:
- 300 g keksz (legalább 180 g kakaós)
- 150 g vaj (olvasztva)
- 500 g mascarpone sajt
- 300 ml tejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú)
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál vanília kivonat
- 1 citrom leve és reszelt héja
- csipet só
Alternatívák
- A kekszet graham kekszre vagy zabkekszre is helyettesíthetjük.
- A cukrot ízlés szerint lehet csökkenteni vagy édesítőszerekkel pótolni.
- Vegán verzióhoz használhatunk növényi alapú mascarpone-t és étrendi tojásalternatívákat.
Így készül a Mascarpone sajttorta
Előkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Kekszes alap készítése: A kekszeket összetörjük, majd a megolvasztott vajjal jól összekeverjük. Egy tortaformát (22-24 cm átmérőjű) sütőpapírral kirakunk, majd a kekszes keveréket egyenletesen eloszlatjuk az alján. Ezt jól lenyomkodjuk, hogy egy szilárd alapot kapjunk.
Krém elkészítése: Egy nagy tálban a mascarponét, a tejszínt, a tojásokat és a cukrot habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a citrom levét és héját, valamint a csipet sót, majd simára keverjük.
Sütés: A krémet a keksz alapra öntjük, majd 50-60 percig sütjük, amíg a közepe enyhén remegős marad.
Hűtés: A tortát hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd amikor már langyos, a hűtőbe tesszük, ahol legalább 4 órát, de kedvezőbb esetben egy éjszakát kell pihennie.
- Tálalás: Friss gyümölcsökkel, gyümölcsszósszal vagy csokoládéöntettel tálalhatjuk.
Hibalehetőségek
- Ha a torta a sütőben túl sokáig van, kiszáradhat. Ellenőrizzük folyamatosan a sütési időt.
- Ne keverjük túl a krémet, mert az levegős lesz, és megváltozik a textúrája.
Tippek és variációk
- Gyümölcsös: A mascarpone krémhez adjunk párolt gyümölcsöket vagy gyümölcsszószt a tálalás előtt.
- Csokoládés: A krémhez egy evőkanál kakaóport is adhatunk, hogy csokoládé ízesítést kapjunk.
- Gluténmentes: Gluténmentes keksz felhasználásával elkészíthetjük ezt a tortát gluténérzékenyek számára is.
Tálalási javaslatok a Mascarpone sajttorta mellé
Ideális sertés-, marhahús-, vagy egy könnyű halvacsora után, a mascarpone sajttorta remek desszertként funkcionál. Érdemes gyümölcsökkel (például eperrel vagy málnával) és egy pohár édes fehérborral vagy desszertborral tálalni, de egy jó kávé mellett is remek választás.
Milyen alkalmakra ajánlott a Mascarpone sajttorta?
Ez a torta tökéletes választás születésnapokra, évfordulókra, ünnepi vacsorákra, valamint baráti összejövetelekre. A krémes állaga és az ízek harmóniája miatt a családi összejöveteleken is jól megállja a helyét.
Gyakori hibák a Mascarpone sajttorta készítésekor
- Nem hűtött hozzávalók: A mascarpone és a tejszín lehetőleg hidegen legyen, hogy könnyebben összekeveredjenek.
- Túl tömör alap: Ha a kekszes alapot nagyon erősen lenyomkodjuk, nehezebben szeletelhető lesz.
- Elégtelen pihentetés: A tortát ne fogyasszuk el azonnal a hűtés után, mert az ízek még nem érnek össze teljesen.
Mennyi ideig tartható el a Mascarpone sajttorta?
A mascarpone sajttorta hűtőben kb. 4-5 napig eláll. Fagyasztani nem ajánlott, mivel a krémes állaga és íze nem marad meg. Mindazonáltal, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, érdemes a tálalás előtt frissen készíteni.
Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Mascarpone sajttorta?
Egy közepes szelet mascarpone sajttorta körülbelül 400-450 kalóriát tartalmaz, ami számos tényezőtől, például a felhasznált hozzávalóktól függ. A torta gazdag zsírban és szénhidrátban, de fehérjetartalma is jelentős, így energikus desszertnek számít.
A Mascarpone sajttorta nemzetközi változatai
Míg a mascarpone sajttorta az olasz konyhában honos, Franciaországban is elterjedt a hasonló állagú „tarte au fromage”. Az Egyesült Államokban a cheesecake különböző változatai, például a New York-i cheesecakes, szintén hasonló, de eltérő összetevőkkel készülnek.
Érdekességek a Mascarpone sajttorta kapcsán
A mascarpone sajt története a 16. századig nyúlik vissza, amikor a tejet tejszín hozzáadásával sűrítették. A torta elkészítése során nemcsak a hagyományos recept él, hanem számos modern variáció is látott napvilágot, például a különféle gyümölcsízesítések és fűszeres változatok. A mascarpone az olasz borhoz is kiválóan passzol, ami még különlegesebbé teszi a tálalást.