Érdekességek, listákHasznosTippek és trükkök

Titkos kulisszatitkok: 13 hatékony megtakarítási taktika

Elképesztően sok praktika létezik arra vonatkozóan, hogyan tudjuk megőrizni takarékos életmódunkat és nap mint nap a költségvetésünkben maradni. Ki kell használnunk a kedvezményeket, a kuponokat, és néhány apróság kiiktatásával is rengeteget takaríthatunk. Változtassunk néhány bevett szokásunkon észrevétlenül is, ezáltal nemcsak pénzt, de időt és erőfeszítést is megspórolhatunk.

A következő egyszerű módszerek alkalmazásával egyszerűbbé válhat elérni a pénzügyi stabilitást és magabiztosabban tekinteni a jövő felé.

1Soha ne vásárolj kávézás után.

Egy kutatás szerint a koffein befolyást gyakorol kifizetéseinkre és vásárlási szokásainkra. A vizsgálataik során azok, akiknek a bevásárlás előtt kávét ivott, 50%-kal több pénzt költöttek, illetve 30%-kal több mindenfélét vásároltak, mint azok, akik koffeinmentes kávét vagy vizet kortyolgattak. A koffein felszabadítja az agyban lévő dopamint, ezért leszünk tőle annyira izgatottak, és hajlamosabbak leszünk impulzív vásárlásokra.

2Mindig vásárolj ebéd után.

Az indok egyszerű. Ha éhesen vásárolsz, minden cuccot bepakolsz a kosaradba, amit vonzónak találsz. Így szinte biztos, hogy többet és olyasmit is vásárolsz, ami nem is feltétlenül kell neked. Tartsd szem előtt: üres gyomorral tilos vásárolni! Így átgondoltabban tudod majd megtervezni, mit is válassz.

3Mindig rejts el magadnak egy kis pénzt.

Van, aki borítékba tesz el magának pénzt. Ha neked jobban tetszik a széf vagy egy doboz, azt is választhatod. A lényeg, hogy legyen egy zsebpénzed elrejtve olyan helyen, ahol nem láthatod nap mint nap, így el sem jut az eszedbe, hogy elköltsd. Kezdheted nagyon kis összegekkel is, például pár száz forinttal.

Ezt folytasd a következő hétig és az éves időszak végéig. Karácsonyra egészen pazar összeget tudsz összegyűjteni, amiből korrigerálhatod az ajándékok árát is.

4Készpénzzel fizess

Sokkal könnyebb csak ráhúzni a bankkártyát, mint a pénztárban készpénzzel babrálni. Viszont ha valódi pénzt látasz, jobban tudatosul benned az értéke. A bankkártya használatakor ez sokkal kevésbé realizálódik.

Csak egy adott összeget vigyél magaddal, hogy ne tudj korlátlanul költekezni. Amikor a pénztárcádban már nincs több pénz, a vásárlás végét jelenti, így csak annyit költesz, amennyit a költségvetésedből szántál erre.

5Csak a hét bizonyos napjain költs pénzt.

Válassz ki néhány napot a héten, és csak ezeken a napokon vásárolj. Szabj magadnak kiadásokra egy összeghatárt, és azokon a napokon se lépd túl. Ezzel az eljárással jobban kézben tarthatod a vásárlási szokásaidat, és végül nagyobb pénzösszegeket takaríthatsz meg.

6A kenyeret mindig fagyaszd le.

A boltban vásárolt csomagolt kenyér akár 12 napig is eltarthat. De csak akkor, ha az eredeti csomagolásban, szorosan lezárva, hűtőben tárolod. Az otthoni vagy a pékségben frissen sütött kenyér csak 5-8 napig eltartható ugyanígy. Amennyiben tudod, hogy nem fogsz beleharapni a közeljövőben, fagyaszd le. A fagyasztás révén a kenyér eltarthatósága 3-6 hónapra is megnő.

7Izzadj több vizet, hogy ne éhezz

Ha étkezés előtt iszol, akkor jobban érzed majd magad aznap. Nemcsak bizonyos összegeket takaríthatsz meg ezzel a módszerrel, de csupán néhány hét alatt is leadhatsz 1-2 kilót, ha étkezés előtt legalább 2 liter vizet elfogyasztasz. Az elképzelhető legjobb, hogy az ételeken is megtakarítasz így.

8Jegyezd fel mindig, hogy mennyit költöttél kiszállításra.

Legyen szó bármilyen havi követést, de még jobb, ha hetente vizsgálod meg és számold össze, amit ételrendelésre költöttél. Az év végén valószínűleg meg fogsz lepődni, hogy mennyit hagytál csak a kaja utánfutárnál. A listámat az irodádban tartsd, hogy mindig ott legyen, nem árt, ha mindig rápillantasz. Emlékeztetőül szolgál majd neked, hogy inkább elhajtsz bevásárolni, minthogy a futártól várod az ételt.

9Használj fel otthon mindent, mielőtt vásárolni mész.

Maradj hű magadhoz abban, hogy addig nem vásárolsz, amíg van még étel a hűtődben. Minden alkalommal, mielőtt bevásárolni mész, előre vázold fel, mit akarsz majd főzni. Az előre történő alkalmazás mindig hatékonyabb stratégia. Elkerülheted vele, hogy a gyorsételek sohasem kerülnek a szemetesbe, és még mindig marad neked is egy kis pénz.

10Térj rá olcsóbb szórakozási formákra.

Ha esti színházra mennél, inkább válassz matinét, a böszme nehéz belátni, mennyivel olcsóbb. Gyakorlatból tudom mondani, hogy vidd magaddal a mozi helyett az otthon készített pattogatott kukoricát. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de mivel kevesebb zsír és kalória van benne, még a testalkatodra is figyelhetsz.

11Használj hideget a ruhák mosásához.

Válaszd a hideg vizes beállítást a mosógépen. Ezzel csökkentheted az energiafogyasztásodat, ráadásul a ruháid össze nem mennek, és a színeik is hosszabb ideig tartanak.

12Tarts “hátizsákos” partit.

Nemcsak a takarékosság érdekében, hanem közelebb hozni az ismerőseidet és a szomszédokat. Ismerőseid és szomszédok invitálása után, mindenki hozza magával az otthon főzött ételét, és azt ossza meg többiekkel. Így senki nem csalódik az ételben, és a feleslegeset nem kell kidobni. Szórakozz jól, beszélgethetsz is!

13A WC öblítéséhez használd a fürdővízedet.

Ha kádban fürdesz, és befejezted, akkor töltsd ki a vizet, és utána öblítsd le a WC-t. Így a vízszámlád is kisebb lesz.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.