Sztorik

10 életmentő adomány, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni

Szokásosnak tekintjük az életünk kényelmét és luxusát, és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milliók élnek nélkülözésben a világon. Egyes dolgok, amiket mi hétköznapi és értéktelennek tartunk, mint például a tiszta ivóvíz vagy a kellemes otthon, mások számára hihetetlen kincseket jelentenek. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet arra, hogy mire is kellene igazán hálásnak lennünk.

1. Szerető család

Gyakran bosszantó az, hogy a szüleink szabályokat állítanak fel vagy megtanítják nekünk a jó modort, azonban lenni kell hálásnak a szeretetükért és erőfeszítéseikért, amivel felelősségteljesen próbáltak felnevelni minket. Azonban ezek a jótékonyságok nem mindenki számára természetesek: világszerte 150 millió árva gyermek él anélkül, hogy megtapasztalhatná ezt a szeretetet, gondoskodást és neveltetést, amit mi kaptunk gyerekkorunkban.

2. Kényelmes otthon

A világunk olyan gyors, hogy gyakran megfeledkezünk arról, milyen nagy dolog, hogy tető van a fejünk felett, és kényelmes, meleg ágyban alhatunk. Pedig ez nem természetes ahhoz képest, hogy a világon több mint 150 millió ember tölti az éjszakákat szállás nélkül, és 1,6 milliárd embernek nincs megfelelő otthona. A becslések szerint a hajléktalanság problémája a jövőben csak súlyosbodni fog.

3. Tiszta víz és elektromosság

A tiszta vízhez való hozzáférés csak egy csapnyitást igényel, ezért gyakran nem foglalkozunk azzal, mennyi vizet pazarlunk el. Az elektromossággal és az internethez való hozzáféréssel is hasonlóan állunk. Ezek mára létfontosságú szükségleteinkké váltak, nehéz elképzelni, hogy hogyan éltek nélkülük a múlt korai. Sokak számára azonban ezek a javak nem állnak rendelkezésre: jelenleg a világon élő emberek közül minden harmadiknak nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, és minden hatodik ember él áramellátás nélkül.

4. Forró víz a csapból

A világ lakosságának jelentős része él anélkül, hogy hozzáférhetne tiszta vízhez. Még a legkiválóbb minőségű vizek megszerzése is nehéz feladat számukra, nem beszélve arról, hogy tiszta, forró vízben tudjanak mosakodni vagy fürdőzni.

5. Tiszta levegő

A levegő létfontosságú az élethez, ám a szennyezés miatt egyre kevésbé alkalmas a lélegzésre. A WHO szerint a világ lakosságának 92%-a olyan területen él, ahol a levegő minősége egészségtelen. Minden nyolcadik ember halálát a légszennyezés okozza. Ha te azon kevesek közé tartozol, aki tiszta levegőt lélegezhet be, légy hálás, és tégy meg mindent azért, hogy ez továbbra is így maradjon.

6. Iskolai végzettség

Az iskolai oktatás mindenki számára elérhető, de sajnos ez nem igaz, főleg, ha lányokról van szó. Az UNICEF szerint a nők egyenlőségét a legtöbbet érinti a nem megfelelő oktatás. Több mint 72 millió gyermek nem jár iskolába, és a világon több mint 750 millió analfabéta felnőtt él.

7. Barátságok

Bár úgy gondoljuk, hogy mindannyiunknak vannak közeli barátai, ez nem mindig igaz. Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik embernek nincs egyetlen barátja sem. Hasonló a helyzet Japánban is, ahol a férfiak több mint egyharmada azt nyilatkozta, hogy nincs egyetlen közeli barátja sem.

8. Ünneplések

Szeretünk ünnepelni. Mindig találunk valamilyen alkalmat arra, és amíg a nagyobb ünnepekre várunk, kitalálunk kisebb eseményeket is, hogy azokat is megünnepelhessük. Ugyanakkor a világon sok ember számára ez a szabadság nem adatott meg. A világon jelenleg több mint 45 millió ember él szolgaságban, és a számuk évről évre nő.

9. Cipők és ruhák

Mezítláb sétálni a tengerparton nagyon romantikus, de nem lenne az, ha mezítláb kellene járnunk mindennap. A világ lakosságának jelentős része keményen dolgozik azért, hogy a legalapvetőbb dolgokat, mint például cipőt vagy ruhát szerezzen. Egy új ruha számukra csak álom lehet. A Világbank adatai szerint körülbelül 750 millió ember él extrém szegénységben, napi kevesebb mint 1,9 dollárból.

10. Egészséges élet és egészségügyi ellátás

Ha viszonylag egészséges környezetben élünk, részesülhetünk orvosi ellátásban és hozzáférhetünk modern gyógyszerekhez, ekkor tekinthetjük magunkat szerencsésnek. A világ népességének azonban legalább a fele nem mondhatja ezt el magáról.

Azok, akik elolvassák ezt a cikket, légy hálásak mindazért, amivel rendelkeznek, és továbbra is támogassák azokat, akiknek segítségre van szükségük.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.