Hasznos

13 olyan ismerős étel, amely korábban teljesen másképp nézett ki

A banán és a kukorica alapvetően más formában létezett, mielőtt az emberek elkezdtek volna termeszteni. A sárgarépát politikai célokra változtatták narancssárgává, a görögdinnye pedig korábban ehetetlenül keserű volt. A jelenleg örömünkkel fogyasztott élelmiszereknek néhol fordulatos történelme van. Tekintsük meg, hogyan alakultak át az évek során a jól ismert ételeink.

1. Az uborka eredetileg mérgező növény volt

Az uborka korábban, mint vaduborka, annyira mérgező volt, hogy nem lehetett fogyasztani. Ennek ellenére az indiaiak termesztették, gyógyászati célból. Az általunk ismert és fogyasztott uborka érése hosszabb, magasabb a víztartalma, amely ideális teszi fogyókúrás zöldségnek.

2. A padlizsán tüskés volt és nem lila színű

A padlizsán valóban úgy nézett ki, mintha a növényből egy tojás nőtt volna ki, innen ered angol elnevezése (eggplant). A padlizsán korai verziója különböző színekben létezett, például fehér, sárga és piros. Formája ovális vagy kör volt, és apró tüskék nőttek a szárán.

3. A paradicsomot régen mérgező almának hívták

Az 1700-as években az európaiak egy része még rettegett a paradicsomtól. Mérgező almának nevezték, mert azt hitték, az az ember, aki eszik belőle, attól hal meg. Később kiderült, hogy a savas paradicsomot ólmos óntányérokra tették, és ez a kombináció okozta a mérgezést.

4. A sárgarépa politikai okokból lett sárga

Több évszázadja a répa fehér és lila színű volt. Egyik nézet szerint a sárgarépát a hollandok változtatták narancssárgává, politikai okokból. Orániai Vilmos tiszteletére a termelők kezdték termeszteni a mai ismert sárgarépát. Bár ez csak egy elmélet, a narancsszínű sárgarépa a Narancs-Nassau-i uralkodóházzal összekapcsolt.

5. A kukorica alig volt fogyasztható

A kukorica eredete a mexikói teosinte nevű fű volt. Ennek kevesebb volt a termése, és azok kemény hüvellben helyezkedtek el, ezért alig lehetett elérni őket. A szelektív termesztésnek és a háziasításnak köszönhetően azonban a kukorica nagyobb, könnyebben termeszthető és ehetőbb lett.

6. A banán magos volt

A vadbanán kemény volt, és nagy magokat rejtett a belsejében. A mai banán a vadbanán két különböző változatából származik. Nemcsak a magjai lettek kisebbek, de jobb az íze és magasabb a tápértéke is.

7. Az almák egészen kicsik voltak

Az alma őse, a vadalma, nagyon kis gyümölcs volt. A különleges az, hogy egyetlen fán különböző színekben, méretekben és ízekben termett. Kb. 4000 évvel ezelőtt háziasították az almát, elkezdték termeszteni, így nőtt a mérete és javult az íze is.

8. Az avokádók kisebbek voltak, nagy maggal

A vadavokádó kisebb volt, nagy magja szinte betöltötte a teljes belsejét, alig hagyva helyet a húsának. A béle is kemény volt. Olyan kicsi volt, hogy az avokádó húsának mennyiségéhez 10 vad avokádót kell enni.

9. A cseresznye és a barack egyforma méretű volt

Mielőtt a barack méretben megelőzte a cseresznyét, alig volt ehető húsa. A vadbarackot Kínában termesztették először és kezdték termeszteni. Több ezer évi termesztés után a barack nagyobb és lé-osabb lett.

10. A görögdinnye nagyon keserű volt

A görögdinnye Egyiptomból származik, több mint 5000 évvel ezelőtt. Akkoriban a gyümölcs nagyon kis és extrém keserű volt. A színe is halványabb volt, kevesebb volt a gyümölcs húsa, de több mag volt benne. A különböző fajták szelektálásával a termesztés során a görögdinnye édes, lé-os és vékonyabb héjú lett.

11. A pillecukor növényi eredetű volt

A pillecukor nagyon régen még fehérmályva növényből készült. Az 1950-es évekig a receptje és a gyártási módja nagyon megváltozott, és onnantól már az a puha, szivacsos szükségleteg, amelyet most megvehetünk a boltban.

12. Az élelmiszerek konzerválását a hadsereg számára vezették be

A konzerválást akkor találták fel, amikor Nicolas Appert megoldást talált a francia kormány által a hadsereg és a tengerészeti élelmiszerkészletek tartósítására kiírt 12.000 frankos pályázatra. Appert az ételeket hermetikusan üvegbe zárta, majd felhevítette őket egy bizonyos hőmérsékletre. Az üvegeket csak a fogyasztás előtt nyitották ki.

13. Az esküvői tortát régen a menyasszony feje fölött törték el

Az esküvői sütemény korábban leginkább pogácsához hasonlított és árpából vagy búzából készült. Az esküvői ceremónia lényeges részét képezte, mivel a házasságot csak akkor tekintették megkötöttnek, miután a pogácsát elszegték a menyasszony feje fölött. Ez jó szerencsét hozott az újonnan házasodottaknak. Ezután a vendégek összeszedték a morzsákat, hogy ők is szerencsét szerezzenek.

Ezeket láttad már?


Kis Mazsola
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

Most ezeket olvassák a legtöbben