Hasznos

5 élelmiszer, amit ne moss meg, és 5, amit előkészítés előtt mindig tisztíts meg

Gondolatok gyerekként arra sarkalltak minket, hogy mindig mossuk meg az összes ételt, amit meg akarunk enni. Kevesen tudják azonban, hogy néha ez a legrosszabb döntés, amit hozhatunk. Az élelmiszerek mosása gyakran segít a baktériumok szétszóródásában, és különböző problémákat okozhat. Most összegyűjtöttünk öt élelmiszert, amit érdemes minden főzés előtt megmosni, és ötöt, amit soha nem szabad.

MINDIG TISZTÍTS MEG

1. Gyümölcsök és zöldségek ehető héjjal

Hiába tűnnek tisztának és egészségesnek, muszáj megmosni őket. De ehhez ne használj szappant, csupán öblítsd le hideg vízzel, majd töröld szárazra.

2. Konzervdoboz

A baktériumok nem tudnak bejutni a doboz belsejébe, de csak addig, amíg ki nem nyitod. Enne felbontás előtt mindig mosd el a konzervdobozt.

3. Nem ehető héjjal rendelkező zöldségek és gyümölcsök

Mindegy milyen alaposan hámozod meg őket. Mindig mosd meg őket evés vagy felhasználás előtt, még a banánt és a dinnyét is, amiknek a héját normál esetben lehámozod.

4. Diófélék

Mindig mosd meg a dióféléket, még akkor is, ha már lehántották a héjukat. Soha nem lehetünk biztosak abban, hol és hogyan tárolták vagy szállították őket. A mosással megszabadulhatsz a fitinsavtól, amit a friss diófélék tartalmaznak. Ez a sav megvédheti a dióféléket a parazitáktól, de ez az anyag veszélyes lehet az emberre is.

5. Szárított gyümölcsök

A szennyezett élelmiszerek közé tartoznak. Ez főleg a kimérve kapható szárított gyümölcsökre igaz. De még akkor is mosd meg őket fogyasztás előtt, ha csomagolva vásárolod meg őket. Be is áztathatod őket néhány órára.

NE MOSD MEG

1. Tojás

A tojást gyakran egy speciális anyaggal kezelik, hogy megvédjék a baktériumoktól. A vízzel megronthatod ezt a védelmi réteget, így soha ne mosd meg a tojást.

2. Csirke

A friss csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek lehetnek. A legismertebb közülük a szalmonella. Sok ember gondolja úgy, hogy ha megmossuk a csirkét főzés előtt, megszabadulhatnak ezektől a kórokozóktól, de nem ez az igazság. Amikor mosod a csirkét, a víz segítségével a baktériumok szétszóródnak a kezeden és a mosogatóban. Ha megfelelően átsütöd vagy megfőzöd a csirkét, a baktériumok elpusztulnak.

3. Hús

Ugyanúgy, mint a csirke esetében, a nyers húsoknál sem ajánlott öblítést alkalmazni a főzés előtt, mert ezzel csak a baktériumok terjedését segítheted elő. A magas hőmérséklet segítségével teljesen megszabadulhatsz a kórokozóktól.

4. Tészta

Nem tudni, ki találta ki köztudatba, hogy jó ötlet a tésztát leöblíteni. A séfek egyenesen megtiltanák ezt a szokást, mert a víz eltávolítja a tésztából a keményítőt, ami segít abban, hogy a szósz a tésztába szívódjon. Csak akkor öblítsd ki a tésztát, ha például salátát szeretnél belőle készíteni.

5. Gomba

A gombát nem lehet sokáig a csap alatt tartani, és nem is lehet beáztatni, mert igen nagy mennyiségű vizet szív magába. A legjobb, ha gyorsan átmosod és szárazra törölöd. Közvetlenül főzés előtt tedd ezt, különben tönkreteszed, és elveszíti a rugalmasságát is.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.