Hasznos

7 kedvelt étel, ami veszélyeztetheti a veséd egészségét

A vesék rendkívül fontos szerepet játszanak testünk működésében. Feladatuk a felesleges anyagok vizelet útján történő kiürítése, hormonok termelése, a méreganyagok és a felesleges folyadék kiszűrése a vérünkből. Az egészségünk érdekében fontos, hogy fokozottan ügyeljünk ezen szervek egészségére. Sajnos számos étel van, amely nagy mennyiségben fogyasztva károsítja a veséket, rontva ezzel a működésüket.

1. Avokádó

Az avokádó magas tápanyagtartalma miatt az egészséges élelmiszerek közé sorolják. Azonban, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a vese számára súlyos problémát jelenthet. Főleg azok számára veszélyes, akiknél már diagnosztizáltak valamilyen vesebetegséget. Az ok egyszerű: az avokádóban meglepően magas a káliumtartalom.

A kálium elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, a túlzott mennyiségű kálium azonban izomgörcsökhöz és szabálytalan szívritmushoz vezethet.

2. Hús

A hús fogyasztásának veszélye az állati fehérjék metabolizációjában rejlik. Az állati fehérjék lebontása során keletkező anyagok semlegesítése jelentős terhet jelent a vesék számára. Ezenkívül a fehérjében gazdag étrend vesekő kialakulását is okozhatja. A hús rendszeres fogyasztása növeli a húgysavtermelést, ami a vesekő kialakulása egyik fő előidézője.

Próbálj meg több zöldséget és dióféléket beilleszteni az étrendedbe a szükséges fehérjebevitel biztosítása érdekében.

3. Só

Az egészséges étrend nem tartalmazza a napi 2300 mg-nál nagyobb sóbevitelt. A túlzott sófogyasztás nagy terhet ró a vesékre, melyek reakcióként visszatartják a vizet, ami magas vérnyomáshoz vezet.

Az ételízesítéshez használj fűszereket só helyett. A sóbevitelt csökkentheted a tartósított, előrecsomagolt ételek, például a konzerv ételek, fagyasztott pizzák, salátaöntetek kerülésével, amelyek magas sótartalmuk miatt nem javasoltak.

4. Banán

Amennyiben veseproblémával küzdesz, még fontosabb odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Ez azt is jelenti, hogy korlátoznod kell néhány élelmiszer, például a banán fogyasztását, mivel magas a káliumtartalma. Ez pedig káros hatással lehet a már így is gyengélkedő vesére.

Egy egészséges felnőtt számára a napi káliumbevitel maximuma 3500-4700 mg. Egy átlagos méretű banánban azonban már 537 mg kálium található. A vesebetegeknek csökkenteniük kell a káliumbevitelüket, mivel a szervezetük nem képes kiszűrni a felesleges mennyiséget, ami komoly problémákat okozhat.

5. Tejtermékek

Noha a tejtermékekben sok hasznos tápanyag van, a túlzott tej-, joghurt- és sajtfogyasztás több kárt okoz, mint hasznot. Ennek oka, hogy a tejtermékekben magas a foszforszint, ami a vesékre nézve káros.

Ha a vesék nem működnek megfelelően, nem képesek eltávolítani a felesleges foszforsót a vérből, ennek következményeként gyengülnek a csontok, és megnő a csonttörés kockázata.

6. Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér egészséges és tápláló, nagy mennyiségben azonban káros lehet, főként azok számára, akik vesebetegségben szenvednek. Magas benne a foszfor- és a káliumszint is.

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérben 81 mg kálium és 57 g foszfor van. Összehasonlításképpen egy szelet fehér kenyér csak 37 g káliumot és 35 mg foszfort tartalmaz.

7. Narancs és narancslé

Bár a narancsban és a narancslében magas a C-vitamin és alacsony a kalóriatartalom, kálium tartalmuk szintén magas. Egy közepes méretű narancsban 240 mg, míg egy programba kiöntött narancslében akár 470 g kálium is lehet.

Fentiek ismeretében egyértelmű, hogy a narancs és a narancslé fogyasztását csak mértékkel ajánljuk, különösen ha a vesék már amúgy is gyengébben működnek. A viszéjére nem tudja kiszűrni a felesleges káliumot a vérünkből, ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.