Receptek

A sós kifli titka: így készül a hagyományos magyar finomság

Hozzávalók:

1 – 1,10 kg finomliszt, 50 g élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 10 dkg vaj, 1 evőkanál otthoni zsír, az egész kenéshez egy felvert tojás, tetejére köménymag vagy sajt.

Elkészítés:

Ezek után a 1 – 1,10 kg finomlisztet megszitáljuk. Külön edényben az 50 g élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben és 1 kávés kanál cukorral. Ez általában 15 percet vesz igénybe. Itt fontos, hogy a felületét meg kell szórni liszttel, hogy jobban kovászosodjon.

Egy fél liter tejet kell megmelegítenünk a következő lépésben. Ehhez hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és az 1 evőkanál sót és beledobunk 10 dkg vajat. Addig kevergetjük, amíg mindez fel nem olvad, de azért figyeljünk, hogy ne legyen túl forró!

Majd jöhet a tészta összeállítása. Én személyesen még teszek hozzá még egy kanál otthoni zsírt is, majd jól kidolgozom a tésztát. Ezt követően hagyhatjuk kelni egy fél órán keresztül.

Ha elérkezett ideje, kezdjük el formázni a tésztát kifli alakúra. A tésztából háromszögeket vágunk, nyújtjuk, húzogatjuk és kifli alakúra sodorjuk. Ebből az arányból 2 gáztepsi kifli lesz. Azonban lehet másként is csinálni. A tésztát, miután megkelt, vágjuk 4 egyenlő cipóra. Mindegyik cipót külön-külön kinyújtjuk kerekre, majd kettőbe, négybe, hatba, majd nyolcba vághatjuk. Így a kiflik egyenlőek lesznek.

Ezután feltételként a tepsiben sütőpapírt helyezünk. Az így előkészített kifliket kenjük le egy felvert tojással, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal. Ízlés szerint sóval is meghinthetjük, és reszelt sajtot is szórhatunk rá. Több irányból 20-30 perc pihenést igényel. Majd az előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük ropogósra.

Igazi házi sós kifli

Ezt láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.
Send this to a friend