Hasznos

Általánosan elkövetett baklövések a fűszernövények gondozása során

A konyhakert akkor lesz igazán ínyenc, ha saját termesztésű fűszer- és gyógynövényekkel gazdagítjuk. A zöld ujjú hozzáállás minden bizonnyal megéri, azonban könnyű hibákat elkövetni ezen a téren. Most bemutatjuk azokat a leggyakoribb hibákat, amelyek a gondozás során előfordulhatnak!

Soha ne válassz beteges növényt

Amikor eldöntötted, hogy melyik fűszernövényt szeretnéd megvásárolni, a legszembetűnőbben egészséges tűnőt válaszd! Keress olyanokat, amelynek kellően zöld a színe, ahol látható, hogy rengeteg hajtást hoz, ahol a levelei vibrálóak és nincs rajtuk barnaság.

Gondoskodj a növények megfelelő környezetéről

Például a rozmaring száraz talajon mutatkozik a legboldogabbnak, így ne lepődj meg, ha két hét alatt elpusztul a túl sok öntözés és a magas páratartalom miatt. Figyelembe véve, hogy a növények melyiket szeretik jobban a napfényt vagy az árnyékot, a napos vagy részben árnyékos helyet válassz számukra.

Mindenkor adja meg nekik a megfelelő vágásokat

A fűszernövényeid gyors növekedése és bőséges termése legfőképpen a megfelelő metszéstől függ. A fűszernövényeknél ez nem jelent problémát, mert a metszés segít abban, hogy levágjosd a zamatos leveleket és ágakat. Ha ezt nem teszed meg szisztematikusan, a növény magasra megnő, de csak néhány ágat fog hozni, amik hamarosan leesnek. Ha szeretnéd megelőzni ennek megtörténtét, és meg akarod hosszabbítani a növény életciklusát, rendszeresen vágd vissza az ágakat.

Soha ne zsúfolódjon össze a növények

Sokak számára a lelkesedés azt jelenti, hogy nem tudnak megállni, és egy tucat különböző fűszernövényt ültetnek. Ehhez értelemszerűen a lehető legkisebb területen szeretnének hozzáfogni, és ezért különféle növényfajtákat ültetnek egyetlen cserépbe, vagy ugyanazon a fajban többet helyeznek el egymás mellett. Mindig vedd figyelembe a növény terjedésének mértékét, ne hagyjuk figyelmen kívül. Próbáld meg inkább levegősebben helyezni őket, mint zsúfolva, mert így nem képesek egészséges gyökérzetet és viruló lombozatot kialakítani.

Állítsd elő a figyelem középpontjába

Még a legapróbb részletek is nagyon fontosak a fűszernövények szempontjából. Soha ne felejtsd el őket, minden nap figyelje a növényeket – a leveleiket, ágaikat és a talajt. Amint az első problémát észleled, például látod, hogy a levelek elkezdtek száradni vagy fonnyadni, még mindig meg tudod menteni a növényt.

Ilyen esetben ne hozzon létre táplálékkiegészítőt

A fűszernövények esetében az összes vegyszer kerülendő. De ez nem jelenti azt, hogy meg kellene fosztanunk őket a rendszeres tápanyagbeviteltől. Ezért használja a használt teafiltereket táplálékkiegészítőként, amelyeket a lefőzés után önthet hozzá a növény talajához. A lefőzött teával is öntözheted őket, de mindig csak a talajt – soha ne a leveleket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Kuffer Kriszti

Szóljon hozzá cikkünkhöz – Mégsem szeretnék hozzászólni.

Kérjük, ossza meg gondolatait velünk!

Kérjük, add meg ide a neved

Adjon meg egy érvényes e-mail címet!

Jegyezd meg a nevemet és e-mail címemet, hogy a következő alkalommal, amikor hozzászólást szeretnék hozzáfűzni, ne kelljen beírnom őket.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.