A kürtöskalács, más néven chimneys cake, egy igazi hungarikum, amely nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is népszerű. Az édes, ropogós tésztát fakanálon sütik, típikus változata cukros, fahéjas bundával borítva készül. Az elkészítése igazi élmény, és a családi összejöveteleken, vásárokon vagy ünnepeken egyaránt remek választás!
Kürtöskalács recept
A kürtöskalács az egész Kárpát-medencében elterjedt, ám legnagyobb népszerűségnek a magyar vásárokban örvend. Eredete a középkora nyúlik vissza, a mai formáját pedig a 19. század végén nyerte el. Az édes tésztát faszén parázson sütik, ami jellegzetes ízt kölcsönöz neki, és egyedülálló élménnyé teszi a fogyasztását.
Hozzávalók a Kürtöskalács elkészítéséhez
- 500 g liszt (lehetőleg búza)
- 200 ml tej
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 7 g élesztő (friss)
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- Továbbá a panírozáshoz:
- 100 g cukor
- 2 teáskanál fahéj
Alternatívaként érdemes kipróbálni a gluténmentes lisztet, amely szintén jól működik. A tésztát édesíthetjük mézzel vagy nádcukorral is, ha különleges ízvilágra vágyunk.
Így készül a Kürtöskalács
Előkészítés: Az élesztőt 50 ml langyos tejbe felfuttatjuk egy teáskanál cukorral. A lisztet a sóval összekeverjük egy tálban.
Tészta készítése: A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a maradék tejet, a cukrot, és a vaníliát. Dagasztani kezdjük, majd hozzávágyjuk az olvasztott vajat. A tésztát simára és ruganyosra dolgozzuk.
Kelesztés: A tésztát letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Formázás: Meglisztezett felületen a tésztát 1-2 cm vastag hengerekké formázzuk, és fakanálra vagy fém kürtőformákra feltekerjük őket.
Sütés: A kész tésztarudakat 20-30 percig parázs fölött sütjük, folyamatosan forgatva, hogy egyenletesen barnuljanak. Amikor a tészta szépen aranybarna, a cukor- és fahéj keverékébe forgatjuk.
- Tálalás: Az elkészült kürtöskalácsokat azonnal tálaljuk, de felforrósodott állapotban az igazi!
Tippek és variációk
- Ízesítési lehetőségek: Adjunk a tésztához csokoládét, narancshéjat, vagy akár mogyorókrémet a felkenéshez.
- Egészséges verziók: Használj teljes kiőrlésű lisztet a fehérliszt helyett, és csökkentsd a cukor mennyiségét.
Tálalási javaslatok a Kürtöskalács mellé
A kürtöskalács klasszikusan önállóan fogyasztható, de kitűnően párosítható egy csésze kávéval vagy forró csokoládéval. A csokiszósz vagy vaníliafagylalt is remek kiegészítő lehet.
Milyen alkalmakra ajánlott a Kürtöskalács?
Ez a csemege tökéletes választás születésnapokra, családi összejövetelekre vagy kerti partikra. Az utcai árusok kínálatában is gyakran találkozni vele, így vásárokban és fesztiválokon is népszerű.
Gyakori hibák a Kürtöskalács készítésekor
Kezdők körében gyakori hiba, ha a tészta nem kel meg megfelelően, ami alapvetően befolyásolja az ízt és a textúrát. Gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről a kelesztés során. Továbbá, ha a tészta nem tapad jól a ferde felületre, akkor nem is fog szépen megsülni.
Mennyi ideig tartható el a Kürtöskalács?
A kürtöskalács a legjobb frissen fogyasztva, de szobahőmérsékleten egy-két napig eláll. Fagyasztani is lehet, de célszerű tálalás előtt újramelegíteni, hogy megőrizza ropogós állagát.
Kalória és tápérték – mit tartalmaz a Kürtöskalács?
Egy adag (kb. 100 g) kürtöskalács körülbelül 350-400 kalóriát tartalmaz. Zsírok, szénhidrátok és fehérjék tekintetében is kiegyensúlyozott, de érdemes mértékkel fogyasztani.
A Kürtöskalács nemzetközi változatai
Bár a magyar kürtöskalács a legismertebb, számos más országban is elterjedt hasonló édesség, például a román “cozonac” vagy a cseh “trdelník”. Ezek a változatok különböznek az alapanyagokban és az ízesítésekben is, de a sütési technika hasonló.
Érdekességek a Kürtöskalács kapcsán
A kürtöskalács nemcsak egy desszert, hanem néhány kultúrában hagyományos ünnepi étel is. A tésztakészítése és a sütés folyamata gyakran egész családokat von be, így kellemes és közösségi élménnyé válik.