Hasznos

Mitől veszélyes, ha egy fél évnél fiatalabb csecsemő vizet iszik?

Véleményünk szerint természetes, hogy élhetetlen lenne a víz nélküli lét, azonban a csecsemők számára ez nem egészen így van. Mégpedig, mert számukra kifejezetten veszélyes lehet a víz fogyasztása 6 hónapos koruk előtt. Gondolkodtál már ezen? A cikkben megtalálhatók a gyermekorvosok ajánlásai is ezzel a témával kapcsolatban.

A csecsemőknek a víz helyett az anyatej a megfelelő.

Egy csecsemő számára az anyatej tartalmazza a fontos tápanyagokat: cukrot, fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat, és fontos életfolyamatokhoz szükséges összetevőket. Mindezeket figyelembe véve, már nem meglepő, hogy a csecsemő teljes fluid szükségletét az anyatej képes fedezni – még a legforróbb nyári napokon is. Mit is jelent ez valójában? Azt, hogy amikor a csecsemő anyatejet fogyaszt, akkor gyakorlatilag vizet iszik, amiben megtalálhatók a számára fontos tápanyagok.

Ha a csecsemőt tápszerrel etetjük, az is tartalmazza a számára szükséges vízmennyiséget. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezt a tápszert sem szabad hígítani, hiszen azzal kevesebb kalóriához és tápanyaghoz juthat a baba.

6 hónapos kortól vehetsz vízzel a csecsemő szájára.

A WHO alapján a csecsemőknek 6 hónapos korig nem szükséges víz. Gyermekorvosok ajánlása alapján a csecsemők 6-12 hónap közötti korban már szükségük van a vízre: a napi mennyiség nagyjából 0,5-1 dl lehet. Ha viszont észreveszed, hogy a csecsemőd nincs különösebben elragadtatva a víztől, ne lepődj meg. Ez normális, hiszen eddig az anyatej volt az, amitől hidratált maradt.

Az óriási veszély, ami ott leselkedik, ha korábban öntözgeted a csecsemőt.

Ha a csecsemő fél éves kora előtt iszik víz, akkor fennáll az alultápláltság kialakulásának veszélye, hiszen kevesebb kalóriához és tápanyaghoz juthat. A víz szervezetben maradhat, vizezett tápszer pedig vízmérgezést okozhat, ami súlyos egészségi problémákat okozhat, sőt akár a halálozáshoz is vezethet. Ha a víz – amit a csecsemőt itatod – nem tiszta, akkor fertőzés is kialakulhat. Sokan tévesen azt hiszik, hogy szabad a tápszert hígítani, pedig azzal a baba egészséget veszélyeztetik.

Ha bármilyen kérdésed felmerülne a csecsemőtáplálás területén, fordulj szakemberhez, hogy biztosd abban, hogy mindent helyesen csinálsz.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.