Hasznos

Veszélyesnek hitt konyhai szokások: 9 tipikus hiba, amit mindannyian elkövetünk

Számtalan előnnyel jár, ha mi magunk főzünk otthon. Biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat a megfelelő alapanyagok kiválasztásával és az ételek megfelelő elkészítésével. Ennek ellenére, néha előfordul, hogy olyan szokásokat követünk, amik egészségünk szempontjából károsak lehetnek. Vannak azonban szabályok, amiket érdemes betartani, ha biztonságban akarjuk tudni magunkat a konyhában.

Az ilyen baktériumok jelenléte észrevétlen maradhat, melyek halvány jelei is komoly mérgezéssel járhatnak. Minden ételt dobjunk ki, amelykel kapcsolatban a legkisebb kétség is felmerül, hogy romlott-e.

Kockázatos húsfelolvasztás

Az élelmiszerek tárolásában fontos faktor a hőmérséklet. A legkockázatosabb hőmérsékleti tartomány 5 és 60 fok között van, ebben ugyanis a baktériumok gyorsabban szaporodnak. Ezért húst mindig csak a hűtőben vagy mikrohullámú sütőben olvasszunk fel.

Nem célszerű a hús előzetes megmosása

Sokan úgy gondoljuk, ha megmossuk a húst, az tisztább lesz, pedig ez csupán tévhit. Ha a nyers húst leöblítjük, azon lévő baktériumok könnyedén átkerülhetnek más élelmiszerekre vagy éppen a munkafelületre.

Az étel hűtőbe helyezése előtti hűtése

Baktériumok szaporodnak leggyorsabban 5-60 fok közötti hőmérsékleten, így veszélyes az elkészült ételt több mint 2 órán át szobahőmérsékleten hagyni, és csak utána helyezni a hűtőbe.

Még akkor is veszélyes a romlott étel kóstolása, ha keveset kóstolsz belőle

A romlott élelmiszereken lévő baktériumok íz- vagy színváltozás nélkül is jelen lehetnek. Még csekély mennyiségben is komolyan megterhelhetik szervezetünket. Éppen ezért minden olyan ételt dobjunk ki, ami esetlegesen romlott lehet.

Haladj ellen az ösztöneidnek: ne kóstold meg a nyers tésztát!

A nyers tojások és a tészták fogyasztása igazi veszélyforrás. A nyers alapanyagokban rejlő, például E. coli és szalmonella baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Ne pácold a húst és a halat a hűtőn kívül

Egy ilyen tipikus konyhai hiba baktériumfertőzést okozhat. Mivel a hőmérsékleti tartományban, amelyben a húsok pácolásra kerülnek, a baktériumok gyorsan elszaporodnak, jobb ha a hűtőben végezzük a feladatot.

A húsok és halak megfelelő átsütése

Egy étel csak akkor minősíthető biztonságosan fogyaszthatónak, ha megfelelő hőmérsékleten történik a hőkezelése. Elkészítésük során érdemes húshőmérőt használni, így garantáltan megsülnek rendesen.

A kezetmosás fontossága főzés előtt

Fontos, hogy mindig tisztítsuk meg alaposan a kezünket főzés előtt. A szervezetünkre veszélyes baktériumok könnyen átkerülhetnek a kezünkről az előkészített ételeinkre.

A méz magas hőfoknak való kitettsége

Kutatások szerint a méznek magas hőmérsékleten csökken a minősége és rákkeltő anyagok képződhetnek benne. Ezért jobb, ha forró teához és ételekhez nem keverünk mézet.

A cikk szerzője Nagy Alma.

Fekete Ágnes: “Ha nem hagyom ki hűlni az ételt mert az nem jó, akkor hogy tegyem a hűtőbe? Melegen nem szabad!”

Zilahi László: “Akkor, hogy igyunk mézes teát?

Ha sehogy, akkor miért nem azt mondja? A forró fazekat hogy tegyem a hűtőbe. Miért olvasok én ilyen ostobaságokat?”

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.